Politică

articolul anterior articolul urmator

Un blitzkrieg împotriva fiecărui român

100
3 Jul 2018 17:46:11
Liviu Avram
Comanditarul şi executantul blitzkrieg-ului: Liviu Dragnea şi Florin Iordache FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Comanditarul şi executantul blitzkrieg-ului: Liviu Dragnea şi Florin Iordache FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce au simţit polonezii în septembrie 1939, când blitzkrieg-ul lui Hitler le-a distrus ţara în trei săptămâni, urmăriţi ce se întâmplă acum în Parlament. E un blitzkrieg al coaliţiei majoritare împotriva fiecărui român plătitor de taxe şi impozite, purtat sub următorul stindard: „Da, vrem să vă furăm şi să nu ne pedepsiţi“.

S-au pregătit un an şi jumătate pentru asta. Pe 2 februarie 2017, Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au ţinut o lungă conferinţă de presă menită să apere proaspăt adoptata Ordonanţă 13. O ordonanţă care spunea cam acelaşi lucru: „Da, vrem să vă furăm şi să nu ne pedepsiţi“. Vreme de o oră şi jumătate, niciunul dintre vorbitori nu a rostit vreodată sintagma – mult mai cunoscută azi – de „stat paralel“. De ce? Pentru că statul paralel încă nu se născuse.

Sorin Grindeanu a emis ordonanţa convins că-i sunt suficiente victoria recentă în alegeri şi primele măsuri populiste pe care apucase să le anunţe. Se vede treaba că nu a fost suficient: opinia publică nu era deloc pregătită pentru a înghiţi prevederile din Ordonanţa 13. Trebuiau luate măsuri - şi s-au luat.

Vreme de un an şi jumătate, o coaliţie formată între politicieni şi ziarişti (cu precădere oameni cu probleme penale) a construit cu migală conceptul de stat paralel, amestecând de-a valma tot ce s-a putut găsi: protocoale, portocale, sufrageria lui Oprea, arhiva SIPA, abuzuri, achitări, condamnări, Costa Rica, Madagascar, CEDO, CCR, directive europene şi câte şi mai câte.

A prins conceptul? Categoric da – la proşti şi la fanatici. Un bun barometru a fost marele miting PSD: cu excepţia unor exaltaţi din faţa scenei, sutele de mii de oameni aduşi acolo au asistat blazaţi la istericalele urlate în megafoane. Dar asta contează mai puţin, când deţii toată puterea în Parlament, nu-ţi trebuie neapărat sprijinul străzii, ci doar lozinci ca să-ţi justifici deciziile. Şi asta auzim când cerem explicaţii privind mutilarea legilor Justiţiei sau a codurilor penale: lozinci în care nu cred nici măcar cei care le rostesc. Le folosesc exclusiv ca să scape de întrebări.

Căci nimeni, niciodată nu a oferit o justificare logică pentru cea mai gravă dintre noile prevederi din legile Justiţiei: posibilitatea pensionării imediate a 90% dintre magistraţii Înaltei Curţi şi a 25% din restul magistraţilor. Este previzibilă o uriaşă criză de personal, care va trebui rezolvată cumva. Şi atunci se va recurge la măsuri derogatorii de accedere în magistratură: o invazie de piţiponci şi piţipoance cu studii făcute după model Nicolicea vor putea ocupa locurile lăsate libere. Celor pensionaţi le vom plăti pensii colosale, iar înlocuitorilor salarii (deloc mici) de magistraţi. Iată aşadar cum vom fi puşi să finanţăm subminarea propriului nostru sistem judiciar.

La codurile penale, modificările sunt atât de multe, atât de grave şi adoptate atât de rapid, încât o singură comparaţie e posibilă: rafala de mitralieră care seceră în câteva secunde un batalion de infanterişti. Nu pot să-mi închipui că nişte oameni presupus raţionali pot să schimbe, într-un răstimp atât de scurt, trei sferturi din Codul penal şi din Codul de procedură penală – altfel decât că a existat în prealabil un grup de lucru secret, care a studiat opţiunile şi a luat deciziile, iar Parlamentul are doar sarcina să le legitimeze prin vot. Dacă aşa au stat lucrurile, mai este Parlamentul, aşa cum spune Constituţia, „organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legiuitoare a ţării“? Sau e doar anexa unor infractori cu interese precise? 

Putem înţelege înverşunarea celor de la Putere împotriva DNA, a Parchetelor în general: au pătimit mult. Dar n-ar trebui să uităm că DNA şi Parchetele sunt, până la urmă, doar o interfaţă, care acţionează – cel puţin teoretic – în slujba intereselor generale ale societăţii, adică ale noastre, ale tuturor. Dacă şi când o fac prost, dacă şi când sunt abuzuri punctuale, acestea trebuie rezolvate tot punctual, căci există instrumente, pârghii şi proceduri. Însă ceea ce face acum Parlamentul nu este o soluţie punctuală, ci una globală. Dezincriminările în cascadă şi abolirea unor instrumente eficiente de combatere a criminalităţii vor avea ca efect explozia însăşi a criminalităţii, în toate formele sale. România devine, prin acţiunea propriului Parlament, o ţară de netrăit.

Câtă vreme iraţionalul a pus stăpânire e Parlament, iar preşedintele pare să fi aţipit de-a binelea, nu ne mai rămâne decât să ne refugiem în vis: se făcea că la un moment dat, de după o perdea, se iţeşte capul lui Florin Iordache: „He-he, sunteţi la camera ascunsă“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iulian Arion
3.07.2018, 18:01:45

"...o invazie de piţiponci..." cocalari. Genul masculin, plural, de la piţipoance este: cocalari.

+8 (12 voturi)
L--- Lara
3.07.2018, 18:21:16

@Aron Ti-e cumva teama ca distinsii nostri politicieni in frunte cu madame Dancila de Videle vor cauta in dictionarele proaspat comandate si nu vor gasi cuvantul "pitiponc "? Iti dai seama ce deruta in parlament si guvern....

+17 (19 voturi)
Iulian Arion
3.07.2018, 18:10:35

Pe mine m-a surprins marea somitate numita Toader Tudorel (cum ar fii sa va cheme pe dvs Avram Avramuţ sau pe mine Arion Arionaş). Acesta a declarat de ziua magistratilor ca ei nu trebuie sa uite ca sunt in serviciul cetateanului, adica al lor al cetatenilor pesede penali. Total gresit. Procurorii si judecatorii sunt in slujba legii. Cetateanul poate fii sau sa nu fie infractor. Judecatorul judeca in litera si spiritul legii. Imaginea actului de justitie este al unei doamne legate la ochi avand sabia intr-o mana si balanta, cantarind probele administrate de ambele parti, in cealalta! ARTICOLUL 124 (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii. (2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi. (3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii. ARTICOLUL 131 (1) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. (2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii. (3) Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii. Parlamentari in exercitarea mandatului sunt in serviciul publoic, desi se considera suverani. O sa le iasa pe nas aceasta suveranitate.

+12 (16 voturi)
L--- Lara
3.07.2018, 18:13:42

""E un blitzkrieg al coaliţiei majoritare împotriva fiecărui român plătitor de taxe şi impozite, purtat sub următorul stindard: „Da, vrem să vă furăm şi să nu ne pedepsiţi“."" Si ce-i impiedica pe romani sa iasa in strada si sa dea jos panaramele astea? Normal ca nu le e teama sa faca ce vor cand vad ce slabe sunt protestele. Cati locuitori are capitala? Doar nu au votat toti cu Firea, mai sunt si oameni inteligenti. Numai in marile orase si sunt sute de mii de oameni care ar putea iesi asa cum s-a iesit in decembrie '89. Nu mai ninge, nu e frig, copiii nu mai au scoala a doua azi ca sa-i duci la culcare devreme. Am auzit de nu stiu ce protest organizat in august cu romanii care traiesc in afara tarii si vor veni in vacanta acasa. Se poate asa ceva? Asteapta lumea sa vina cei din afara sa protesteze? Mi se pare evident ca succesul acestor panarame si tupeul lor se datoreaza in cea mai mare masura lipsei de reactie a romanilor, tolerantei lor excesive si filosofiei de doi bani " si ceilalti sunt la fel". Cum naiba poti sa stii ca si ceilalti sunt la fel, daca nu incerci macar o schimbare? Stam si defilam cu toanta de Dancila care nu are nici nivelul intelectual al unui elev de clasa a VIII-a, cu ministri de-o ignoranta crasa, cu penali sinistri si ne plangem ca astia isi bat joc de tara. Isi bat joc pentru ca li se permite. pentru ca toti aia care stau si casca ochii la televizor in loc sa protesteze sunt niste idioti.

+13 (13 voturi)
Iulian Arion
3.07.2018, 18:14:58

Legea penala trebuie sa descurajeze actul infractional. Cand este legiferat pro-crima de catre parlamentari, fenomenul infractional creste. Cand creste fenomenul infractional, sanctiunile penale trebuie insprite prin: - cresterea cuantumului amenzilor penale, - cresterea cheltuielilor de judecata, - interzicerea drepturilor civile si cetatenesti pentru perioade mai indelungate, - internarea in colonii penitenciare de munca (doar in cazul celor care doresc reducerea pedepselor.)

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările