Politică

articolul anterior articolul urmator

Un deputat UDMR anunţă că va depune un nou proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc

10
15 Jun 2021 13:37:54
Autor: News.ro
Un deputat UDMR va depune un nou proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. FOTO: Shutterstock
Un deputat UDMR va depune un nou proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. FOTO: Shutterstock

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta iar Legislativului de la Bucureşti un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, arată un comunicat de presă apărut pe site-ul formaţiunii. Astfel, deputatul József Kulcsár-Terza va avea un proiect legislativ, în calitate de co-iniţiator, care va fi susţinut de către deputatul UDMR Zoltán Zakariás.

Parlamentarii Uniunii Maghiare din Transilvania au vorbit despre acest lucru la reuniune Grupului de lucru regional pentru autoguvernare al Forumului reprezentanţilor maghiari din bazinul carpatic în Parlamentul maghiar de la Budapesta.

Conform sursei citate, deputatul Zoltán Zakariás a precizat la o reuniune a grupului de lucru regional a Forumului Reprezentantilor Maghiari din Bazinul Carpatic, că scopul legii ar trebui să fie instituţionalizarea autonomiei culturale şi că partidele politice ar trebui să o rezolve în timpul verii cu organizaţiile guvernamentale care s-au ocupat deja pe larg de această problemă.

József Kulcsár-Terza, împreună cu József Kulcsár-Terza, au depus un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi în luna aprilie a anului trecut, iniţiativa fiind adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi apoi respinsă de Senat. Proiect de lege cu acelaşi obiect au mai fost depuse de-a lungul anilor, în diferite legislaturi ale Parlamentului şi respinse.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, pe 13 ianuarie, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială.

„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a spus Kelemen Hunor, într-o emisiune difuzată de Antena 3.

El a adăugat că autonomia nu înseamnă secesionism, ci subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii.

„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. 

Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia. O competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale. Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată. Fiindcă relaţiile externe, Justiţia, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorităţii centrale. Despre acest lucru vorbim”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR mai afirmat că şi Secuimea face parte din România, ca şi Ţara Moţilor, Dobrogea sau alte regiuni,iar în ţara noastră există mai multe identităţi regionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Coco Cocos
15.06.2021, 13:44:24

Multa Unanimitate Intreaga Extinsa va dorim....foarte multa....

+3 (5 voturi)
Giorgione
15.06.2021, 13:50:06

"József Kulcsár-Terza, împreună cu József Kulcsár-Terza, au depus un proiect........" 👀✍

0 (2 voturi)
kitty kat
15.06.2021, 13:50:47

Chiar nu le vine nimeni de hac acestor maghiari obraznici?

+2 (4 voturi)
G M
15.06.2021, 14:08:43

Terminați odată cu această idee, că n-are șanse de reușită. Dacă tot vreți autonomie, cereți pentru tot Ardealul și Banatul, ca să vă sprijine și românii. Sunt mai multe șanse.

-2 (2 voturi)
Petrean Ion
15.06.2021, 14:13:26

Acu sute de ani secui, vlahi, armeni, ţigani, evrei, slavi acu maghiarizaţi cu tupeu si gura mare. Ţinutu secuiesc cu secui lipsă şi vorbitori de moghioroş, macar daca vorbeaţi şi voi o limbă mai normală nu boscorodeala

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările