Un europarlamentar român e implicat în acordul post-BREXIT. Gheorghe Falcă reprezintă Parlamentul European la negocierile cu Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a fost ales să reprezinte Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European în negocierile dintre Legislativul european şi Marea Britanie.

Cei 20 de europarlamentari aleşi să reprezinte Parlamentul European vor face un raport pe care îl vor înainta Consiliului European până în iunie, iar acest document va fi fundamental pentru modul în care vor decurge negocierile asupra unui nou acord între UE şi Marea Britanie.

“La 1 februarie 2020, Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, o decizie politică pe care o regretăm, însă istoria nu se opreşte aici. Tocmai de aceea, voi susţine în calitate de raportor ca UE şi Marea Britanie să ajungă cât mai repede la un acord care să fie benefic ambelor părţi”, explică europarlamentarul PPE.

“La aceste negocieri voi încerca să reprezint cât mai bine interesele românilor care se află astăzi în Marea Britanie, dar voi încerca totodată să mă asigur şi că românii care vor dori să meargă acolo în viitor, să muncească, să studieze sau chiar să călătorească, o vor putea face ca şi până acum”, spune Gheorghe Falcă.

“Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziţie în timpul căreia se aplică legislaţia Uniunii şi în Regatul Unit. Această perioadă se va încheia la 31 decembrie 2020, însă ea poate fi prelungită. Eu sper să ajungem cât mai repede la un acord benefic tuturor cetăţenilor, atât celor din UE cât şi celor britanici”, mai spune liderul liberal.

Singurul europarlamentar român care va participa la aceste negocieri arată că nu susţine teza unora care vor să pedepsească Marea Britanie, pentru a o oferi drept exemplu pentru alte ţări. Brexit-ul afectează şi comunitatea românească din UK de aproximativ 900.000 de persoane, românii fiind foarte activi pe piaţa serviciilor din Londra. 

“O astfel de teză este greşită. Marea Britanie rămâne un partener major şi un prieten al Uniunii Europene. Ca român vă spun că trebuie să îi fim recunoscători Marii Britanii care este al doilea cel mai mare contributor la securitatea noastră, după Statele Unite. În plus, Marea Britanie este una dintre puţinele ţări vest-europene care împărtăşesc temerile est-europenilor atunci când vine vorba de potenţiala ameninţare rusească”, mai spune europarlamentarul român. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite