Politică

articolul anterior articolul urmator

Un fost şef al CNAS avertizează: 250 de milioane de euro sunt banii care pleacă din sistemul public de sănătate la cel privat

11
17 Jun 2021 19:30:06
Autor: Radu Eremia
Lucian Duţă, fost şef al CNAS. FOTO Facebook Lucian Duţă
Lucian Duţă, fost şef al CNAS. FOTO Facebook Lucian Duţă

Lucian Duţă, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, atrage atenţia că prin OUG pregătită de Guvern privind coplata serviciilor medicale, mai multe sute de milioae de euro ar merge de la stat spre buzunarele privaţilor. Proiectul normativ a fost retras pe ultima sută de metri în şedinţa Guvernului de miercuri.

„Şobolanii uriaşi. 250 de milioane de euro!Atât este valoarea tunului dat ieri de guvernul de târâtoare aflat la cârma României .Bani care au plecat din sistemul public de sănătate(şi care trebuiau să finanţeze servicii gratuite pentru toţi)către sistemul privat de sănătate care desigur va produce servicii doar pentru cei care-şi permit deoarece în mod logic privaţii îşi vor pune in plus coplată fără număr!”, atrage atenţia fostul şef al CNAS. 
 
Lucian Duţă susţine că banii vor ajunge în buzunarele sistemului privat de sănătate. „Cu alte cuvinte se iau banii de la gura săracilor şi se dau unor şobolani uriaşi care se intitulează pompos dezvoltatori de servicii medicale private.Ce privat eşti tu mă ,dacă fără să furi bani publici nu valorezi nici cât o ceapă degerată!?Unde s-a mai văzut sistem privat de sănate dezvoltat pe spinarea banilor publici? Cam aşa se fac politici publice în România de către un guvern de trădători şi care-şi bat joc de noi.Între timp şobolanii uriaşi râd satisfăcuţi ,cu burţile lor mari şi cu aerele lor de mari oameni de afaceri!”, a completat Duţă. 
 
Contactat de „Adevărul”, Lucian Duţă a explicat faptul că se referea la mutarea unei părţi a paturilor, până la 10%, de la serviciul de stat la serviciile private. Suma amintită de acesta, 250 de milioane euro, ar însemna 10% din cât are CNAS bugetul alocat pentru paturi, în ceea ce priveşte serviciile de spitalizare. 
 
Ordonanţa de Guvern la care a făcut referire nu a fost însă aprobată de Guvern, cu toate că ieri dimineaţă erau semnale că va trece de executiv.
 
„Numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privaţi, poate fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% faţă de numărul total de paturi contractate de casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privaţi la data de 31 decembrie 2020, în urma unei analize a nevoii de servicii medicale realizată la nivel teritorial, pe baza unor criterii şi a unei metodologii prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, aprobate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în limita numărului de paturi aprobate la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din aceeaşi lege”, prevede articolul din OUG cu mize mari pentru sistemul public, dar mai ales pentru cel privat de sănătate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

magnum-ultra marele
17.06.2021, 19:43:28

Pai da,dar aia macar asigura un serviciu medical cuiva. Serviciile medicale "pentru toti" sunt alea proaste pt toti.Adica nimic pentru toti.Mai bine ceva pentru cativa, decat nimic pt toti,scuze. Ar trebui sa se emita vouchere sau ceva similar si nici sa existe spitale "publice" adica mai bine zis,de stat,pentru ca si alea private sunt publice doar ca nu sunt conduse de stat. Competitia intre spitale private- care s-ar inchide daca nu ar face treaba atentie-,batandu-se pt banii nostri,sub forma acelor vouchere,ar genera un sistem medical real,nu sandramaua pe care o avem.

-3 (11 voturi)
bovis al IIIlea
17.06.2021, 20:01:23

FURATI mai putin mai.

-6 (8 voturi)
dumitru bogdan
17.06.2021, 20:41:18

Serviciile private de sănătate sunt subvenționate, indirect, de către stat. Pentru ca medici plătiți bine de stat activează în privat. 80-90% sunt în aceasta situație. De aceea salariile sunt mici, mai fac și ei un ban. Dacă acest sistem ar avea personalul sau, atit 100% de ei? Medici tineti care nu au loc la stat sclavagesc la acești privați. Pentru ca sistemul este denaturat de medicii și cu salariu la stat.

-3 (13 voturi)
moftronix4
17.06.2021, 21:12:14

Toata economia privata s a facut prin furt de la economia de Stat. Intreg sistemul de sanatate privat este un furt. Economia privata care mai merge cat de cat este scutita de plata taxelor la Stat, deci tot furt. Agrucultura privata FURA de la Stat ca sa mearga macar la nivel de subzistenta. D aia scade populatia tarii pentru ca Privatul nu este eficient, nu poate asigura nici 30 la suta din consumul populatiei.

0 (8 voturi)
LazyBear
17.06.2021, 21:18:51

Individul ăsta, pe când era șeful Casei de Asigurări de Sănătate a fost înregistrat și filmat de DNA când săpa în curtea casei, noaptea, să ascundă o geantă cu peste un milion de euro șpagă. Per total a luat 6,3 milioane de euro șpagă și a fost condamnat la 6 ani de închisoare în 2020. Desigur, a făcut apel...etc, șamd, știm cum e cu justiția noastră... Până una-alta mizează, ca mulți alții din așa zisa „elită” românească, pe memoria scurtă a românilor și a ieșit să se mai afirme și el un pic.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările