Un guvern corporatist. De ce e bună competiţia dintre PNL şi USR PLUS

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Ghinea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În pofida gâlcevei din curtea şcolii, despre care vicepremierul Dan Barna va scrie un bestseller curând, în augustele sale memorii, guvernul Cîţu este unul corporatist.

Dacă privim din acestă perspectivă, muţunelul ministru al sănătăţii, cu mentalitatea sa de victimă eternă şi valuri de răsfăţ public, de ani de zile la rampă, ca o vedetă politică şi Mesia izbăvitor, nu îşi avea locul în corporaţie, unde stilul ultra-competitiv, cu mai multe vedete la rampă, cu intrigi de culise şi maziliri din mers, cu două mesaje pe whatsapp, sunt la ordinea zilei. 

Primul mesaj corporatist a fost dat de Florin Cîţu, când a spus că îi va evalua pe toţi miniştrii după şase luni, cu mandatul pe masă, pe criterii de performanţă şi ulterior când l-a revocat pe Vlad Voiculescu, ceea ce a echivalat cu scoaterea lui George Clooney in rolul principal în ”E.R.” şi înlocuirea sa cu o ilustră necunoscută, femeie. Standardul corporatist a fost ridicat apoi de ministrul Cătălin Drulă, care performează cât toţi ceilalţi miniştri la un loc. Ambii sunt educaţi în occident, SUA, respectiv Canada, atât liceu cât şi facultate, deci la vârste când stilul ultra-competitiv şi livrarea pe criterii de performanţă sunt la ordinea zilei. Să nu ne grăbim, totuşi, că ne trezeşte domnul Cristian Ghinea la realitate urgent. Fost oengist, obişnuit cu lipituri, încropeli, telefoane pe la prieteni, mici favoruri balcanice, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a trezit cu planul de rezilienţă şi redresare post-covid pentru România respins de Comisia Europeană. El a pus de toate acolo, ca într-o ”anvelopă” mai mare, cum a clarificat în străchini, prietenul său vicepremierul Dan Barna. Imediat, liberalii s-au repezit să îl critice şi să îl acuze că nu stăpâneşte ”partea tehnică”. Ghinea s-a apărat spunând că -şoc şi groază– a descoperit cât de ”chichiricioasă” este Comisia Europeană. Nu ştia. Când veneau banii europeni la ONG-uri era mai simplu, că erau mereu aceleaşi abonate la contracte bănoase şi nu a trebuit să fie prea competitiv şi, oricum, avea nişte fete harnice care făceau toată munca în organizaţie, el cu telefoanele. Mai mult decât atât, ridicând neatent mingea la fileul liberalilor, Ghinea spune că treaba Comisiei e să evalueze ”tehnic” nu să-i spună lui cum să cheltuie banii, că el a pus acolo din pix mai multe miliarde decât ar fi necesare. În plus, nu mai contează că banii sunt pentru recuperarea post-COVID-19, iar toate ţările civilizate de pe această planetă au alocat bani pentru micii antreprenori, afaceri, mediul privat, economie, sănătate. Nu, la noi nu este o prioritate mediul privat şi antreprenoriatul: vrem irigaţii -sigur că vrem, dar nu din PNRR, autostrăzi -sigur că da!, să eradicăm sărăcia la sate, să trimitem toţi copiii la şcoală, să salvăm mediul ...dar câte nu vrem! Cam tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, doar că nu înţelege ”chichiricioasa” Comisie Europeană. 

Un aspect esenţial din ce a spus Cristian Ghinea, şi unde are dreptate, este că nu a avut sprijinul şi colaborarea celorlalte ministere. Cei 50 de specialişti angajaţi la ministerul lui cu salariile dublate nu au făcut faţă, s-a văzut singur în faţa Zidului, Jon Snow şi ceilalţi colegi surghiuniţi. Au luptat cât au putut cu birocraţii fără milă de la Bruxelles, dar ofranda în copiii nou născuţi a rămas neînduplecată – trebuie revizuit PNRR şi făcut tehnic impecabil. Evident că e nevoie de colaborarea tuturor miniştrilor şi a personalului birocratic din ministerele care au şi vor să implementeze proiecte. Strict faptic, măcar despre miniştrii USR PLUS măcar auzim ceva, cam nimic de pe frontul PNL. Doar Raluca Turcan a anunţat nişte măsuri mult aşteptate pentru facilitarea muncii legale în străinătate pentru români, în rest nimic remarcabil. 

Totuşi, liberalii sunt primii la critică, însă ar fi bine să şi domine competiţia înainte sau măcar să aibă despre ce vorbi, când arată cu degetul la ceilalţi colegi din coaliţie. De ce? Pentru că strict de performanţa lor actuală va depinde încotro o va lua electoratul în 2024, la USR PLUS sau la PNL? Aici este miza uriaşă. Am ferma convingere că votul din 2024 nu va mai fi pe negativ -n-am încotro, n-am cu cine, aleg răul mai mic, să fie bine, să nu fie rău – ci va fi pe performanţă, care e mai bun, mai capabil, mai profesionist pentru a duce România în viitor, în 2028, când vom discuta despre roboţi, inteligenţa artificială şi schimbarea radicală a pieţii muncii, pieţelor financiare şi educaţiei, migraţie globală şi schimbări climatice radicale. Nu se va mai susţine o campanie despre vorbe şi populism, ce vom face dacă se va întâlni cândva cu parcă. Oricum, zona populistă va fi revendicată de AUR şi de PSD, ar fi nefiresc ca partidele de guvernare să aibă bătălii electorale doar pe propagandă, când pot realiza acum proiecte importante, care vor conta enorm pentru români. Administraţia publică este infestată de loaze, oportunişti, sinecurişti şi imbecili patentaţi. Florin Cîţu a anunţat tăierea unor posturi şi capete, reducerea sinecurilor grase din bani publici. Acum, pentru că a spus asta, aşteptăm să vedem concret măsuri reale şi vizibile. Sunt oameni care scriu despre căpuşarea banilor publici sistematic, există informaţii publice, deci e nevoie doar de decizie politică la cel mai înalt nivel. Şi curaj. Oh, câte nu s-ar putea face în România cu puţin curaj!

În concluzie, până în 2028 avem nevoie de vizionari, de oameni politici ultra-performanţi, ultra-adaptabili, anti-fragili. Va fi un peisaj politic în care smiorcăiţii nu vor mai avea niciun loc, probabil Vlad Voiculescu va rămâne subiect de meme şi de o oarecare nostalgie, băieţii deştepţi la dat din gură, dar care eşuează pe ”chichiroşenii” vor fi daţi la o parte, iar liderii autentici, organici, care se remarcă prin calităţile lor intrinseci, nu învăţate cu spin doctori sau umflate de propagandă, se vor degaja de la sine în lupta electorală. Nemiloşii cinici vor supravieţui şi ei, dar fără viziune şi competenţă decizională şi performanţă pe task-uri nu vor prevala, oamenii au început să distingă între consistenţă şi aparenţă. 

Partidele, atât PNL, cât şi USR PLUS trebuie să îşi facă o masivă curăţenie internă şi să scape de pleava care le-a adus voturi cu autobuzele până acum şi să facă loc vizionarilor şi gânditorilor strategici, cei cu un pas înaintea vremurilor. Va trece şi PNRR, va trece şi criza post-COVID-19, vor veni următoarele provocări, mai mari, mai importante, esenţiale pentru supravieţuirea în lumea globală a roboţilor şi ultra-performanţei. Nu mai merge cu încropeli, nu mai merge cu amânări, nu mai merge cu aruncatul pisicii dintr-o parte în alta, într-o eternă fugă de responsabilităţi. În acest moment, nici USR PLUS, nici PNL nu sunt pregătite pentru 2024, nu par a avea oamenii de care România are nevoie pentru viitor şi, în cazul USR PLUS, în mod cert nici leadership-ul necesar. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite