Un guvern „fantomă” bântuie Palatul Victoria. Guvernul Dăncilă 2

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un guvern fără trei miniştri, în curând fără cinci miniştri, poate fi numit guvern fantomă. Nu-şi poate îndeplini atribuţiile de bază. Săptămâna aceasta expiră interimatul de la Interne, săptămâna viitoare de la Educaţie. Două ministere extrem de importante care nu pot funcţiona fără titulari. Doamna premier Dăncilă crede altceva.

Se tot laudă că nu va pleca din fruntea guvernului, pentru că trebuie să îndeplinească promisiunile făcute românilor. Dar nu explică cum poate funcţiona un guvern fără cinci miniştri importanţi.

Astăzi este şi şedinţa de guvern, şi CEx-ul PSD. Ar trebui să aflăm dacă mai este guvernată ţara.

Ce nu poate face guvernul în lipsa unor miniştri titulari

Nu spun eu, spune Victor Ponta. Fost premier şi fost Secretar General al Guvenului.

Avem o uriaşă problemă, o spun încă o dată şi m-am sfătuit din nou cu toţi juriştii... Bun, am fost prim-ministru, am fost ministru secretar general al Guvernului, chiar ştiam ce spun, dar i-am întrebat şi pe alţii ca să nu greşesc”.

  • Guvernul nu poate să adopte nicio Ordonanţă de urgenţă fără avizul Ministrului Pentru Relaţia cu Parlamentul (care de azi nu mai există)  
  • Guvernul nu poate să adopte nicio Hotărâre de Guvern în domeniul Mediu sau Energie, sau în alt domeniu care afectează însă şi Energia şi Mediu în lipsa avizului celor doi titulari ai portofoliilor guvernamentale  
  • Guvernul nu poate să susţină în faţa Parlamentului niciun proiect de lege neavând Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul  
  • Şedinţele de Guvern nu pot să aibă loc în absenţa celor 3 miniştri (sau a secretarilor de stat desemnaţi în mod expres de către miniştrii de resort) - ceea ce nu mai este posibil de azi  
  • Cele 3 ministere nu mai pot să plătească facturile pentru cheltuieli curente, salarii şi nici să aprobe deciziile instituţiilor şi societăţilor din subordine (mai ales la Energie şi Mediu asta înseamnă probleme de siguranţa naţională)  
  • Din 12 Septembrie şi Ministerul de Interne rămâne fără ministru şi se află în situaţia de la punctul 5"

Urmează un moment important. Creionarea bugetului de stat pe 2020. Cine să-l facă? Actualul guvern, care nu mai ştie dacă rămâne în funcţie, sau un guvern viitor?

N-am auzit jurişti să-l contrazică pe Ponta. Şi este vorba şi de funcţionarea instituţiilor subordonate unui minister. Dacă ne uităm doar la ministerul de Interne şi la cel al Educaţiei, ne apucă groaza. Sute de mii de salariaţi riscă să rămână fără salarii. De cei de la ministerul de Interne depinde siguranţa naţională!

 Pentru şedinţa de guvern de astăzi, există pe ordinea de zi acte normative care privesc toate ministerele: „ MEMORANDUM cu tema: Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2019-2021”; NOTĂ referitoare la Raportul privind activitatea întreprinderilor publice, pentru anul 2018”. Posibil să fie şi alte acte normative, adăugate ulterior pe ordinea de zi. Toate acestea pot fi atacate ulterior în instanţă, pentru că nu au avizul de legalitate al ministerelor implicate.

Premierul Dăncilă are o singură soluţie. Să ceară în parlament votul de validare al guvernului rezultat după schimbarea compoziţiei politice a guvernului. Doar că acum are o problemă. Nu are cele 234 de voturi necesare. ALDE, Pro România şi UDMR susţin că nu vor vota acest guvern în parlament. Lideri politici declară că parlamentari şi conducerea PSD fac eforturi disperate să atragă parlamentari de la alte partide să voteze guvernul, punând la bătaie sume extrem de mari. Sigur că acţiunea aceasta are caracter penal, care mai devreme sau mai târziu se poate solda cu anchete penale şi puşcărie. Sper că este clar caracterul penal al acestei activităţi, pentru toţi cei care o practică.

Există, posibil, şi parlamentari PSD care constată caracterul nociv pentru partid prezenţa Vioricai Dăncilă în fruntea guvernului. Dacă privim doar la propunerea sa ca Meleşcanu să devină preşedintele Senatului, a fost primită cu reacţii negative în partid, deoarece vechi senatori ai PSD se consideră îndreptăţiţi să aspire ei la această funcţie.

Este de presupus că unii parlamentari PSD se vor „îmbolnăvi”, pentru a nu participa la vot. Sau vor trece la Pro România, cum declară Ponta. Alţii sunt încă prin concedii, greu de presupus că vor veni la chemarea partidului.

Acestea sunt motivele pentru care premierul Dăncilă nu s-a grăbit să vină în parlament să ceară votul de revalidare a guvernului.

În atenţia CEx-ului de azi al PSD, întrebarea esenţială va fi: mai este capabil guvernul Dăncilă să guverneze ţara, fără cinci miniştri titulari, în ministere cheie? Sau este mai bine să demisioneze, partidul să-şi facă viitoarele campanii din 2020 din opoziţie. La prezidenţialele de anul acesta oricum nu au nicio şansă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite