Politică

articolul anterior articolul urmator

Un interviu din 2002

82
8 Sep 2014 08:46:07
Andrei Pleşu

Printre vechi interviuri, lăsate în afara culegerii „Din vorbă în vorbă” (Humanitas, 2013), am regăsit unul publicat de Robert Turcescu în Evenimentul Zilei (2002). Reiau un fragment, pentru motive pe care le voi enumera, laconic, la sfîrşit.

(…) Robert Turcescu: Cum vi se pare acum viaţa politică din România, raportul acesta dezechilibrat dintre putere şi opoziţie?

Andrei Pleşu: Într-adevăr, absenţa unei opoziţii cu perspective consistente este un lucru foarte grav pentru că riscăm să ne obişnuim iarăşi cu ideea unui singur partid. E, în mod absolut, vina actualei opoziţii care, încă de pe vremea în care era la guvernare, dar şi prin comportamentul ei de acum, s-a dovedit a fi incapabilă să impună ceva credibil şi durabil pe plan politic. Dacă lucrul ăsta nu se va rezolva în următorii doi ani, mă aştept la împrejurări foarte grave pentru România. Alt lucru care mă deprimă este calitatea foarte discutabilă a oamenilor politici. La noi n-a apărut încă omul politic exemplar, de anvergură reală, civilizat, echilibrat, consecvent cu el însuşi, fără să fie isteric, fără să fie fanatic, pe scurt, omul politic european. Din păcate, la noi, oameni care să aibă convingeri adevărate şi care să fie credibili pentru convingerile lor sunt foarte puţini. Nu mai vorbesc de faptul că, omeneşte vorbind, sunt dezamăgit de mediocritatea celor de pe scenă şi de prestaţia lor publică: nu vorbesc cum trebuie limba română, nu au exerciţiul gândirii consistente, sunt capricioşi, pătimaşi, subiectivi, grosolani, neconvingători. Toate astea se văd foarte bine în toate manifestările publice ale clasei politice care, în cel mai bun caz, (…) e alcătuită din oameni de categoria a doua.

R.T.: S-a vorbit mult, în anii din urmă, despre o „criză de modele pentru tinerii români”. Încă mai trecem printr-o astfel de criză?

A.P.: Cu siguranţă este o criză de modele, sau este o inflaţie de modele false. Aş invita pe tineri să nu-şi caute modelele în sfera politicului, există alte domenii în care mai degrabă poţi găsi modele; din păcate, aceste domenii nu mai au relevanţa pe care au avut-o cândva. Scriitorii, oamenii de artă, de cultură, au, din păcate, o prezenţă socială foarte palidă. Este dramatic când oamenii de cultură ai unei ţări nu mai înseamnă nimic din punct de vedere public, sau nu mai înseamnă ceva din punct de vedere public decât dacă ajung miniştri.

R.T.: Noi trecem printr-o astfel de perioadă?

A.P.: Trecem printr-o astfel de perioadă!

După ’89, intelectualitatea românească n-a avut competenţă politică şi rezultatele s-au văzut.

R.T.: A câştigat intelectualul român bătălia cu politica de după ’89?

A.P.: Părerea mea este că nu... Intelectualitatea a avut un rol important de jucat în ţări în care ea a jucat acest rol şi înainte de 1989. În ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria a existat o rezistenţă la comunism care nu era una de tipul „rezistenţei prin cultură”, cu care ne consolăm unii dintre noi în România. Într-o ţară ca a noastră, în care intelectualii au fost, în general, prudenţi, acomodanţi (cu mici excepţii), şi în care nimeni nu şi-a pus problema ce anume ar trebui făcut dacă eventual s-ar schimba lucrurile -  asta şi pentru că nimeni nu-şi imagina că se vor schimba - într-o ţară ca asta nu ne putem aştepta ca, peste noapte, o categorie de oameni care n-a avut preocupări politice de nici un fel să aibă brusc competenţă politică. După părerea mea, după ’89, intelectualitatea românească n-a avut competenţă politică şi rezultatele s-au văzut.

R.T.: Ce îndemn le-aţi da românilor pentru următoarea perioadă?

A.P.: Fiecare român să aibă orgoliul prestaţiei proprii. Fiecare român să-şi propună să-şi valorifice pe deplin capacităţile, calităţile, aşa încât rezultanta să fie cea pe care ne-o dorim cu toţii. Câtă vreme individul nu va resimţi răspunderi absolute în această ţară, nu ne vom mişca. Trebuie ca fiecare român să se simtă în fiecare moment responsabil de soarta integrală a ţării. A aştepta totul de la alţii (guvern, instituţii, Bruxelles) e un fel de a te spăla pe mîini de propria răspundere.

Băltim, după 12 ani, în aceeaşi mlaştină.

Mai e nevoie să spun de ce republic acest fragment? Pentru că băltim, după 12 ani, în aceeaşi mlaştină. Pentru că noua generaţie de politicieni nu e mai bună ca cea veche (chiar dacă e în alt fel rea), pentru că opoziţia e palidă şi bezmetică, pentru că „modelele” sunt ori nule, ori batjocorite, pentru că mulţi români „se descurcă” încurcînd lucrurile, pentru că nu apar la orizont soluţii încurajatoare, pentru că, de fapt, nimeni nu caută soluţii, dincolo de interese şi ambiţii proprii. Mai vorbim după 12 ani!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

Iris IRIS
8.09.2014, 09:03:18

Baltiti pentruca in continuare Romania o conduce marlania. Anulati alegerile asa zise prezidentiale si readuceti Romania la formatiunea sa statala legala : MONARHIE CONSTITUTIONALA.

-7 (27 voturi)
Mandy
8.09.2014, 09:17:01

Baltim pentru ca securistii n-au vrut sa scape puterea din gheare, si pentru ca organizatia infractionala numita PSD are agenda fixata de la Moscova.. De la revolutie incoace, de cate ori a avut puterea, PSD n-a putut sa guverneze decat prin sfidare si nesimtire, si nu concepe vreo alta modalitate de comunicare cu romanii decat manipularea. Pentru a fi siguri ca nu va sta nimic in calea puzderiei ordonantelor de urgenta cu care guvernul Ponta pune incet-incet Romania in mainile mafiei, au pus o carpa avocat al poporului.. Cand au adus cele 97 de modificari la Legea Educatiei adoptate pe sest, premierul a fost intrebat in cadrul unui interviu: „Nu vor fi dezavantajati cei buni si silitori, daca toate loazele vor avea bacalaureat?” Ponta a negat, a dat asigurari ca a treia sesiune de bacalaureat va fi la fel de serioasa ca prima.. Pai tovarase copilot, de ce nu pui a cincea roata la masina de curse, roata la fel de "serioasa" ca celelalte patru?... Pentru ca n-ai nevoie de ea!.. La fel cum nu e nevoie de "a treia sesiune" de bac, pentru ca cine n-a fost in stare sa promoveze la primele doua, nu o merita pe a treia.. Si nici doctorat la fara frecventa... A promis mitomanul sa amnistieze spaga, sa faca "dreptate" penalilor, intrucat asta a insemnat comunismul: spagi, coruptie, indobitocire. De aceea a fost nevoie de aparatul represiv, cu turnatori, cu tortionari. Pentru ca n-avea nimeni voie sa castige pe cat munceste si merita, romanii erau sclavi in propria tara, obligati sa cotizeze la un stat corupt, capusat de protipendada comunista. "Când se va stinge gălăgia din jurul acestei legi, se va vedea că nu este o lege rea”, a dat asigurări Ponta, privitor la cele 97 de modificari la Legea Educatiei.. La fel au gandit si in cazul ordonantei ce legalizeaza traseismul primarilor.. E modus operandi pesedist: dam ordonante prin care distrugem orice progres inregistrat in tara, repunem mafia in drepturi, dupa care asteptam sa se stinga galagia... Ca putin ne pasa noua de reactiile opiniei publice sau ale lumii civilizate.. Ce ti-a mai crescut inima, d-le Vivi Ponta, cand ai vazut insemnele comuniste in China, la loc de cinste, si-ai fost primit cu salve de tun!.. Dar se va alege praful, de tine si de sandramaua ta!..

+5 (41 voturi)
master of disaster
8.09.2014, 09:06:31

vanatorul et co., haideti cu textuletele repejor ca articolul asta reciclat e tot ce primiti azi de la Plesu, asa ca nu mai stati sa va uitati ca boul la poarta cea noua..of, apoi cu asa propagandisti ca voi sa nu va aud ca mai puneti vina pe "roxi"

+2 (32 voturi)
Paun Al
8.09.2014, 09:10:05

Din mlastina politica , prin votul nostru nu putem genera decat politicieni mai mult , sau mai putin ...murdari . Intelectualii romani , din pacate , s-au adaptat si inainte de 89 ...si mai ales dupa 89 la mlastina politica si sociala romaneasca .."si i-a cantat in struna ". Exceptiile confirma regula , sau striga-n puistiu . Ne complacem majoritatea dintre noi , in mediul de mlastina , chiar daca nu ne place ,chiar am vrea altceva ... doar viermuim. Popoarele mari au vointa ,sunt responsabile , iar elitete lor viziune ... popoarele mici au sperante , dorinte si iluzii...intretinute de elitele lor .

+12 (18 voturi)
Jimi Hendrixrock
8.09.2014, 09:14:46

Pai nu vom suferi in urmatorii doi ani, aici cred ca gresiti grav noi deja suntem int-o grava criza politica dominata de partidul monstru PSD ce stabileste regulele jocului politic romanesc, reguli ce nu respecta nici o regula dublat si de deringolada dreptei, avand in spate si o monstruozitate de telembiziune Latrinista, in paralel cu incultura crasa a unei parti importante a societatii romaesti, criza isi are vadit radacinile in intunecatii ani '90 cand tavarisci Ilievici a dat tonul deringoladei vietii politice romanesti, dublat de idiotenia fostilor membri de partid, caci la noi si ciobanii trebuiau sa fie membri, acest lucru reflectandu-se puternic in mentalitatea romaneasca franand evolutia societatii romanesti catre adevarata democratizare(""Somnul ratiunii naste monstri'' Goya)

-1 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (82)