Politică

articolul anterior articolul urmator

Un mesaj simplu, o victorie solidă

20
13 Jul 2021 08:26:58
Ion M. Ionita
Maia Sandu va avea o majoritate confortabilă în Parlament
Maia Sandu va avea o majoritate confortabilă în Parlament

Victoria detaşată a Partidului Acţiune şi Solidaritate în alegerile parlamentare de la Chişinău este una dintre puţinele veşti bune, în vremuri în care lumea s-a obişnuit cu veştile rele parcă fără de  sfârşit.

Un stat mic, sărac, aflat pe o falie geopolitică, profund corupt şi părăsit de propriii cetăţeni nu ar avea prea mult la ce să mai spere. Republica Moldova ajunsese în această postură, nu departe de poziţia unui stat eşuat. Maia Sandu şi formaţiunea sa au reuşit imposibilul, câştigând succesiv alegerile prezidenţiale şi apoi pe cele parlamentare anticipate. Însăsi ajungerea la anticipate a fost în sine a victorie într-o luptă extrem de dură.

Secretul victoriei este tenacitatea doamnei Maia Sandu de a nu se abate de la obiectivul strategic, obţinerea puterii executive şi legislative pentru a putea face ceea ce cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă să facă. Altfel, mandatul de preşedinte ar fi rămas doar o iluzie.

Iar pentru a realiza acest lucru, era absolut necesar ca partidul Maiei Sandu să nu cedeze în faţa niciunui compromis, să meargă în faţa electoratului  pe varianta totul sau nimic. Adversarii fiind socialiştii lui Dodon asociaţi cu comuniştii lui Voronin, şi în această privinţă lucrurile erau clare, pericolul venea din partea falşilor aliaţi, care ar fi folosit autobuzul PAS pentru o călătorie gratuită, cu pretenţia de a fi debarcaţi apoi direct la guvernare.

Mulţi au criticat “aroganţa” PAS şi, implicit, a Maiei Sandu, de a nu pleca urechea în faţa unor asemenea pretinşi prieteni, în realitate fără niciun fel de capital electoral, aşa cum rezultatele alegerilor au dovedit-o pe deplin. Maia Sandu a avut dreptate, nu a fost vorba despre aroganţă şi nici despre propagandă făcută cu surle şi trâmbiţe, pur şi simplu a spus oamenilor că dacă vor să dea Republicii Moldova o şansă, nu au decât un singur partid de votat, PAS, şi nimic mai mult. Aşa au dispărut şi falşii pro-europeni şi falşii reformişti şi falşii pro-români şi falşii unionişti.

Votul a tranşat lucrurile, PAS a câştigat cu un rezultat istoric pentru Republica Moldova. Obiectivul a fost îndeplinit. PAS va face guvernul fără să depindă de nimeni, fără compromisurile care au ucis de atâtea ori speranţele la Chişinău.

Victoria este cu adevărat mare, iar dacă ţinem cont de complicaţiile îngrozitoare ale politicii de la Chişinău şi de disproporţia de forţe - de unde a plecat Maia Sandu cu numai câţiva ani în urmă când nimeni nu-i dădea nicio şansă - ceea ce s-a întâmplat în Moldova, rămâne un exemplu că oamenii au cu adevărat puterea de a schimba lucrurile. Nu întotdeauna votul poate fi hotărât de bani, minciună şi manipulare.

Maia Sandu s-a ferit de capcanele bombastice şi a câştigat cu mesajul simplu că cetăţenii Republicii Moldova merită să scape de hoţii care au adus ţara în situaţia celei mai sărace  din Europa. Sfârşitul domniei hoţilor, cum declara Maia Sandu, după anunţarea victoriei de duminică.

Este, pe deplin, victoria democraţiei şi a orientării pro-Europene, iar pentru România, victoria instalării unui viitor guvern cu care va putea colabora.  Evident, după succes, greul abia începe şi nimic nu va fi simplu în îndeplinirea aşteptărilor. Dar fără această victorie, nu s-ar mai fi pus problema niciunei aşteptări de îndeplinit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Vanatorul/d.c.
13.07.2021, 09:20:58

Dom Iohannnis, vezi ca Maia Sandu e de 1000 de ori mai agera la minte si mai presedinte al romanilor decat esti mătăluță..! (PS. Si e si mai..frumusica, mai finuță si mai cu gust imbracata decat ”Ravasitoarea”-ti, pe care propaganda-ti s-a opintit aproape 3 ani s-o prezinte babuinizatilor iohannisto-limberali ca fiind cea mai frumoasa,mai inteligenta, mai stilata si mai ..ingenua..”Prima Doamnă” din galaxie..! M-apuca si acuma râsul cand imi amintesc..!)

-9 (15 voturi)
herr v.6.01
13.07.2021, 09:37:14

"Dom Iohannnis, vezi ca [nu conteaza ce, n.m.]" Vezi ca autorul e dom Ionita, nu Iohannis. Daca ai treaba cu dom Iohannnis (sic), tre' sa scrii in alta parte. Daca n-as stii ca esti platit de redactie sa faci valuri pe forum, as zice ai pornit-o tare de dimineata cu coctailurile. Molotov, nu altceva.

+9 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
13.07.2021, 09:53:03

Dom Iohannis, vezi ca trolii propagandei mătălută sunt asijderea-ti (minti incete si netede)..!:)) Ca deh, bine zicea proverbul ”cum e stapanul (de neted-n.m.) asa si sluga lui”:))

-10 (14 voturi)
Ludwig
13.07.2021, 09:56:07

Sa vedem ce are der gand...doreste intrarea in NATO? va trebui modificata constitutia si are majoritate caci RM in constitutie e stat neutru cica. Sa spuna clar daca doreste intrarea in UE si unirea. Sa termine cu limbajul de lemn gen "unirea se va face in cadrul UE" ca noi am stata 15 ani sa intram, iar voi nici peste 20 de ani nu intrati in ritmul asta. Plus ca nu stiu cati din RM doresc intrarea in UE, cred ca mai multi doresc intrarea in uniunea euro-asiatica adica rusia...RM e un stat esuat efectiv, cu doua zone una autonoma si alta separatista...adica gagauzia si transnistria ce au votat 80% cu comunistii. MAi e si problema armatei a 14 ruse pe teritoriul sau, iar UE si NATO nu vor putea primi o tara cu trupe rusesti pe ea...

+8 (16 voturi)
Ion Tamis
13.07.2021, 09:37:37

Victoria parlamentara a PAS, cu contributia corecta si hotaratoare a presedintei Maia Sandu, dovedeste ca partea (majoritar) romaneasca a electoratului din R. Moldova s-a desteptat si, in sfarsit, a iesit masiv la vot, pentru reforma, curmarea coruptiei si integrarea politica si economica a tarii in Europa. Este o lectie si un exemplu de urmat pentru electoratul din Romania, care, inca, in mare parte, trateaza alegerile cu spatele si viseaza la cai verzi pe pereti si "distractie la max", favorizand astfel fie guvernarea stagnanta, antireformista si antidemocratica a tarii de catre psd in concubinaj cu formatiuni extremiste, fie guvernari haotice si sterile prin coalitii de partide marunte si impotente, usor de manevrat si santajat de udmr ori de cate ori se pune problema unor reforme reale, in interesul Romaniei. Numai iesirea masiva la vot, in favoarea partidelor cu programe de reforma explicite, va permite venirea la putere a unor forte politice care se simt obligate sa-si respecte promisiunile electorale, nedepizand de conditionari stupide si contraproductive ca in prezent.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările