Un miliard de euro pentru angajaţii afectaţi de pandemie zace nefolosit din decizia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fuvernul României FOTO Facebook
Fuvernul României FOTO Facebook

Din cele 4,1 miliarde de euro la care are acces prin mecanismul european SURE, menit să protejeze angajaţii şi lucrătorii independenţi, România a folosit doar 3 miliarde, scrie Libertatea. În timpul ăsta zeci de mii de români aşteaptă ajutoarele promise de stat în pandemie, printre care şi cei din domeniul cultural, însă ministerele aruncă vina de la unul la altul.

În timpul pandemiei, în 2020, Comisia Europeană a venit cu un instrument menit să protejeze economiile de pierderea locurilor de muncă. Este vorba de fondul SURE, care are un buget total de 94,3 miliarde de euro. Scopul era să sprijine financiar guvernele din UE, să le pună la dispoziţie bani pentru scheme de ajutor prin care să fie protejaţi angajaţii şi lucrătorii independenţi.

Potrivit Libertatea, ţara noastră poate împrumuta 4,1 miliarde de euro prin acest instrumentul, însă până acum a folosit 3 miliarde pentru o serie de măsuri deja implementate, iar artiştii şi lucrătorii din domeniul cultural acuză că restul de bani stau degeaba şi nu sunt folosiţi, în contextul în care sectorul cere de un an ajutoare pentru a supravieţui.

60 de milioane de euro este suma necesară pentru cei 30.000 de oameni din domeniul cultural afectaţi de pandemie

În luna noiembrie, Raluca Turcan, vicepremier în Guvernul Orban, Bogdan Gheorghiu, fost şi actual ministru al culturii şi Nicuşor Dan, primarul Capitalei, au prezentat proiectul schemei prin care domeniul cultural ar fi urmat să primească bani, însă proiectul nu acoperea şi persoanele fizice autorizate şi a rămas blocat după ultima întâlnire interministerială din luna mai în care s-a hotărât ca persoanele fizice să beneficieze de bani prin instrumentul SURE, iar pentru companii banii vor veni prin fondul REACT-E.

Libertatea a întrebat Ministerul Finanţelor, condus interimar, în prezent, de premierul Cîţu, şi pe cel al Fondurilor Europene pe ce s-au dus cele trei miliarde de euro primite folosite până acum din fondul SURE şi unde este blocajul în utilizarea restului de 1,1 miliarde. Cele două instituţii fac însă un ping-pong în declaraţii şi trimit de la una la alta. Bogdan Gheorghiu (PNL), ministrul culturii, acuză „dialogul precar” cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condus de Cristian Ghinea (USR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite