Un minut şi 20 de secunde de incompetenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Klaus Iohannis, la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Reacţia iritată a lui Iohannis la întrebarea despre dobândirea caselor şi acel „ghinion” rostit atât de nefericit arată incompetenţă. Iar cei care îl văd pe Iohannis nu neapărat ca pe salvatorul României, ci măcar ca pe candidatul cu cele mai multe şanse de a-l bate pe Ponta, s-ar putea să înceapă să se uite şi mai jos pe lista de candidaţi.

Actuala campanie electorală este, probabil, cea mai anostă şi mai subţire campanie prezidenţială de după 1990. Am auzit această remarcă din varii direcţii în ultimele zile şi tind să fiu de acord cu ea. Nu că ne-am aminti cu toţii (mai ales noi, cei mai tineri) despre tumultul campaniilor electorale din anii '90), însă e limpede faptul că această apreciere e valabilă dacă ne raportăm la modul de a comunica al candidaţilor aflaţi în cursa pentru Cotroceni şi dacă facem abstracţie de agitaţia provocată de intervenţiile periodice ale lui Traian Băsescu care este, după cum spuneam şi cu altă ocazie, cel mai important om al campaniei.

Continui să cred - e destul de firesc să fie aşa - că vom avea parte de mai multă "acţiune" înainte de turul doi, indiferent cine va intra în turul al doilea alături de Victor Ponta. Dacă aş fi scris în urmă cu două zile aceste rânduri, aş fi fost poate mai convins de faptul că nici n alt candidat anti-Ponta nu îi poate lua lui Iohannis poziţia de finalist. Între timp, a apărut acel interviu de la Gândul Live şi celebra declaraţie privind „ghinionul”, al lui sau al altor profesori, legat de numărul de case.

Întregul episod se întinde pe durata unui minut şi 20 de secunde. Un episod foarte scurt, dar care ilustrează două aspecte esenţiale despre Iohannis, care îl pot costa victoria în alegeri, dacă nu chiar şi şansele de a intra în turul al doilea:

1. Tactica ieşirilor rare în public e una cu două tăişuri. Pe de o parte, e avantajos pentru ca se expune mai puţin şi emană calm, lucru pe care probabil mulţi şi-l doresc după zece ani de Traian Băsescu. Pe de altă parte, o gafă se simte mult mai tare. 

2. În direct legătură cu aspectul de mai sus, staff-ul său de campanie este foarte slab, iar asta, în mod evident, îi aduce deservicii majore pentru că îl face pe el să pară un candidat slab.

De ce spun asta? Iohannis e un candidat privilegiat, din multe puncte de vedere. A pornit la drum cu un capital de imagine cu mult peste cel al contracandidaţilor. Are în spate imaginea Sibiului, relaţiile bune cu Germania, reuşind în acelaşi să transmită mesaje cu o doză patriotism, pe placul majorităţii (deşi asta i-ar putea crea probleme faţă de electoratul maghiar în turul doi). 

În plus - şi mult mai important! - Iohannis are mult mai puţine pete negre în CV-ul său decât principalul său contracandidat. Despre Ponta s-a spus că este plagiator, corupt, marionetă a baronilor, aservit unor interese private (vezi Chevron sau episodul Roşia Montană), fost spion, mincinos, prim-ministru slab, nepriceput în chestiuni economice, iar lista poate continua. Iohannis are două probleme mai importante. Cea mai mare dintre ele, cele şase case. A doua, lipsa de experienţă în funcţii importante ale statului invocată de contracandidaţii săi. Acestora li se mai adaugă dosarul de la ANI, soldat totuşi până acum cu victorii în instanţe. Şi cam atât, câtă vreme tabăra adversă nu poate scoate altceva împotriva ta şi trebuie să se lege de chestiuni personale precum familia şi copiii (lipsa lor, în cazul ăsta) sau abilităţile mai reduse de vorbit în public. Ca să-l citez pesoarta a fost darnică cu Klaus Iohannis”.

În acest context, cu atât de puţine probleme şi cu atât de multe şanse de a intra în turul doi şi de a câştiga alegerile, cum de nu reuşeşte staff-ul său de campanie - şi Iohannis însuşi! - să vină cu o strategie de contracarare a acestor atacuri?! Întrebarea legată de dobândirea caselor pluteşte în aer la orice interviu pe care îl acordă Iohannis şi va apărea cu siguranţă în eventualele dezbateri cu Ponta şi ceilalţi. 

Reacţia iritată a lui Iohannis la întrebarea despre dobândirea caselor şi acel „ghinion” rostit atât de nefericit arată lipsă de pregătire, superificialitate, incompetenţă. Iar cei care îl văd pe Iohannis nu neapărat ca pe neamţul venit să salveze România, ci măcar ca pe candidatul cu cele mai multe şanse de a-l bate pe Ponta, s-ar putea să înceapă să se uite şi mai jos pe lista de candidaţi. Cel mai mare adversar al lui Iohannis nu e Ponta, nici PSD, ci Iohnannis însuşi, cu tot cu cei care (nu) îl sfătuiesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite