Politică

articolul anterior articolul urmator

Un minut pentru Guvernul Grindeanu

100
23 Jan 2017 13:08:31
Liviu Avram
Sorin Grindeanu are nevoie ca ordonanţele sale să fie în vigoare măcar un minut
Sorin Grindeanu are nevoie ca ordonanţele sale să fie în vigoare măcar un minut

Este foarte probabil ca Guvernul să nu renunţe la cele două ordonanţe de urgenţă care au scos lumea în stradă, pentru că acestea sunt un punct esenţial al planului. Guvernul nu este interesat de ce se va întâmpla ulterior cu ordonanţele, interesul său este ca acestea să fie în vigoare măcar un minut.

Ordonanţele de urgenţă au acest merit: intră în vigoare imediat ce sunt publicate în Monitorul Oficial şi sunt trimise la Parlament. Parlamentul este deja, oficial, convocat în sesiune extraordinară (chiar dacă nu e nici dracu’ pe acolo), deci şi această cerinţă a Constituţiei este formal îndeplinită. (Sesiunea extraordinară a fost şi ea parte a planului: de aceea a fost convocată astfel încât să se suprapună peste întreaga vacanţă parlamentară, ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă în orice moment).

În materie penală, se aplică pricipiul legii mai favorabile pentru inculpat. Asta înseamnă că indiferent ce face după aceea Parlamentul cu aceste ordonanţe (că le modifică sau că le respinge) şi indiferent dacă ele sunt declarate neconstituţionale, forma adoptată de către Guvern produce efecte juridice.

Chiar şi un minut dacă ordonanţele sunt în vigoare, instanţele care judecă sunt obligate să se raporteze la acel minut şi să aplice legea penală mai favorabilă pentru inculpat. Cum, printre altele, aceste ordonanţe dezincriminează aproape complet infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, toţi cei condamnaţi pentru această infracţiune sau toţi cei care sunt acum anchetaţi sau judecaţi vor scăpa de procese.

Guvernul ştie că aceste ordonanţe sunt neconstituţionale. Pentru că în vara anului trecut, prin Decizia 536/2016, CCR a dezvoltat o jurisprudenţă bazată pe următorul algoritm:

1. România a semnat tratate internaţionale privind anticorupţia şi integritatea publică şi s-a angajat să incrimineze în mod corespunzător abuzul agenţilor publici. Prin urmare, s-au adoptat legi în conformitate cu aceste tratate.

2. A atenua sau a exclude din legilsaţie exigenţele deja adoptate înseamnă încălcarea acestor tratate.

3. Statul Român se obligă, prin Constituţie, să respecte „întocmai şi cu bună-credinţă” tratatele internaţionale la care a aderat.

4. Concluzia: orice modificare a legislaţiei penale în sensul unei relaxări nejustificate a respectivelor exigenţe înseamnă încălcarea tratatelor şi este, aşadar, neconstituţională.

Prin urmare, dacă Guvernul transformă aceste ordonanţe în proiecte de lege şi le trimite în Parlament, chiar şi în procedură de urgenţă, există uriaşul risc ca acestea să fie declarate neconstituţionale ÎNAINTE să intre în vigoare. Minutul acela de care are nevoie Guvernul nu va mai exista.

Minutul acela operează ca o veritabilă amnistie. Ca să îl obţină, Guvernul este nevoit să nu renunţe la cele două ordonanţe de urgenţă. QED.

Restul - cum ar fi ce-ar mai rămâne din cariera politică a lui Sorin Grindeanu dacă adoptă ordonanţele – acestea sunt detalii pe care numai domnia sa le poate administra. 

Jurnalistul Liviu Avram, despre cele două ordonanţe de urgenţă care au scos lumea în stradă 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

db
23.01.2017, 13:34:14

Și dacă, pe acest principiu, vine alt guvern și zice prin OUG "de mâine toți psd-iştii intră la temniță"? 🤔. Adică în țara asta fiecare poate da legi cum îi convine? Și mai avem un precedent cu perioada aceea de o lună în care primarii au putut schimba partidul, semnat tot de penalul dragnea. Chiar nu îi poate opri nimeni pe comuniștii ăștia???

+32 (38 voturi)
L--- Lara
23.01.2017, 13:51:23

@db Banuiesc ca singurul lucru care ii poate opri este teama de o manifestatie serioasa, unde risca sa li se dea foc la sedii, la case, risca sa fie linsati efectiv de multime. Cred ca aseara au facut pe ei de frica atunci cand au vazut zecile de mii de oameni. Pe urma, dupa ce pericolul a trecut, s-au aratat ei foarte curajosi in declaratiim dar mi-l imaginez pe dragnea tremurand ca o piftie si ascunzandu-se in debara.

+24 (28 voturi)
m lupascu
23.01.2017, 13:51:30

- guvernul crimei organizate

+10 (12 voturi)
L--- Lara
23.01.2017, 13:54:52

Pentru ca maine este 24 ianuarie, ar trebui o alta manifestatie in care romanii sa-si arate unitatea in fatza penalilor, a hotilor si coruptilor, exact de ziua Unirii. Ca simbol ar fi unul foarte puternic: cred ca si printre cei care au votat psd-ul ( din motive pe care nu le discut aici) sunt oameni care nu vor sa vada afara toti coruptii, talharii si violatorii. Ar trebui sa participe la manifestatie alaturi de cei care nu au votat psd-ul, tocmai pentru a arata ca nu sunt niste gunoaie care si-au vandut demnitatea pentru o suta de lei in plus la pensie sau salariu.

+12 (14 voturi)
Jane Doe
23.01.2017, 14:00:31

Deja planurile lor trebuie o idee ajustate. În primul rând, fiindcă Dragnea se aștepta ca marioneta Grindeanu să fie dată în liniște laoparte, iar el să preia puterea alături de Tăriceanu, aproape pe nesimțite. Vizita penibilă de la Washington trebuia să funcționeze ca un fel de binecuvântare papală. Dar deja scandalul e foarte mare, iar liniștea în care sperase el să se desfășoare lucrurile nu mai e posibilă. De-aici încolo însă, totul e posibil, fiindcă să nu uităm un lucru - avem de-a face cu o gașcă de disperați, care văd deja umbra gratiilor. Și nota bene! - disperații nu sunt doar de la psd-alde, ci de peste tot. Ceea ce va duce și la alianțe în culise. Doar cei peste 80% de români care nu și-au dat girul pesede- alde pot schimba lucrurile!

+13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările