Politică

articolul anterior articolul urmator

Un moment de liniste. Despre Marea Unire

22
30 Nov 2015 21:16:05
Péter Demény

Cred cã Marea Unire ar avea nevoie de un moment forrestgumpian. Sã nu cuvînteze politicieni inepti sau demagogi, sã nu organizeze nimeni demonsţratii, să nu discute nimeni cu pasiune. Tãcerea ar fi singurul leac posibil.

Poate vi-l mai amintiti pe cel mai simpatic prost din lume. A fost jucat de Tom Hanks si era o scenã în care trebuia sã spunã lucruri sforãitoare despre Vietnam, unde a fost dus si a supravietuit. Public numeros, scenã mare, tot tacîmul. Dar cînd îi vine rîndul, se stricã boxele, si ele revin exact în momentul în care rosteste încheierea: "cam atît ar fi de spus despre Vietnam". 

Cred cã ar fi bine sã se strice si boxele Marii Uniri. Sã nu ne mai lãudãm cu un trecut pe care nu-l întelegem si pe care îl vom strica cu mãgãriile noastre "eroice". "Cam atît ar fi de spus despre Marea Unire" - ar putea spune orice om de orice naţionalitate. Doamne, ce rezultat miraculos ar avea fraza asta atît de simplã!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Paun Al
30.11.2015, 22:26:56

Dv vreti un moment de liniste . Suna a reculegere pentru un moment trist ...ce vreti dv . Cea ce nu este cazul , in cea ce ne priveste . Ne bucuram ca ca suntem impreuna moldoveni , munteni si ardeleni ( indiferent de etnie ) , ca si roamanii de pretutindeni , care simt romaneste Bucuria trebuie sa fie in inimile noastre sa ne-o maifestam cu frumos , fara discursuri sforaitoare ale politicienilor . Pentru ca dupa cum se manifesta politicienii nostri , numai buni romani nu pot fi numiti. Acum ca este obiceiul sa deflleze si armata . Si asta este firesc . Se intapla cam prin toate statele . Armata a contribuit la acest inaltator eveniment . Cat despre analogia cu Forest Gump ... nu se potriveste . E ziua noastra nationala . Sa ne bucuram !

+8 (12 voturi)
M Costi
1.12.2015, 06:42:35

! Decembrie a fost , este si va fi Sarbatoarea Romaniei si romanilor ! Iar in zi de mare sarbatoare se cuvine sa ne gândim cu recunostinta la bunicii si strabunicii nostri care au facut marea Unire si sa ne bucuram . La Multi Ani Romania , la Multi Ani romani ! P.S. Dle Demeny , privind dorinta dvs ca de Ziua Nationala a Romaniei "...sã nu organizeze nimeni demonstratii..." va intreb : Ati putea avea o astfel de dorinta si de Ziua Nationala a Ungariei ?

+10 (12 voturi)
Filon Aurel
1.12.2015, 09:37:48

Articole din ce in ce mai slabe si mai sovine!Nu-i problema:Romania-i dodoloata!

+7 (11 voturi)
Filon Aurel
1.12.2015, 09:34:02

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? Braţele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ţi mare, mare viitor! Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul, Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc; Căci rămâne stânca, deşi moare valul, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. Vis de răzbunare negru ca mormântul Spada ta de sânge duşman fumegând, Şi deasupra idrei fluture cu vântul Visul tău de glorii falnic triumfând, Spună lumii large steaguri tricoloare, Spună ce-i poporul mare, românesc, Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. Îngerul iubirii, îngerul de pace, Pe altarul Vestei tainic surâzând, Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face, Când cu lampa-i zboară lumea luminând, El pe sânu-ţi vergin încă să coboare, Guste fericirea raiului ceresc, Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Tânără mireasă, mamă cu amor! Fiii tăi trăiască numai în frăţie Ca a nopţii stele, ca a zilei zori, Viaţa în vecie, glorii, bucurie, Arme cu tărie, suflet românesc, Vis de vitejie, fală şi mândrie, Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

+8 (10 voturi)
Filon Aurel
1.12.2015, 09:35:55

Aşadar: 27 martie – Unirea Basarabiei cu România; 4 noiembrie – decretarea, la Oraviţa, a unirii ţinutului cărăşan (şi, prin extensie, a întregului Banat) cu vechiul regat; 27 noiembrie – Unirea Bucovinei cu România şi, în fine, 1 Decembrie 1918, actul de la Alba Iulia. Dar, cu aproape o lună înainte de Alba Iulia, orăviţenii şi populaţia satelor de pe Văile Căraşului şi Nerei au rostit cu însufleţire şi speranţă: „Noi vrem să ne unim cu Ţara !”

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările