Un nou cadou pentru aleşii locali: Conflictul de interese sancţionat cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu a primit marţi raport favorabil de la Comisia juridică, urmând a intra în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor. Propunerea prevede ca fapta aleşilor de a încălca legislaţia privind conflictul de interese să constituie abatare disciplinară şi să se sancţioneze cu o scădere de 10% a indemnizaţiei, pe o perioadă de maximum şase luni.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi aviz favorabil unui nou proiect de lege iniţiat de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, prin care conflictul de interese în cazul aleşilor locali ar urma să primească sancţiuni mai blânde. Astfel, legea nr. 393/ 2004, privind statutul aleşilor locali, va fi completată la art.75 cu un nou alineat care precizeazcă că „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privid conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”.

Deşi PSD a anunţat luni că îi retrage sprijinul politic lui Cătălin Rădulescu, cunoscut drept „deputatul AKM”, propunerea legislativă a mai fost semnată de alţi 40 de parlamentari social-democraţi.

În replică, deputatul USR Stelian Ion a propus ca în cazul conflictului de interese, sancţiunea aleşilor locali să fie încetarea mandatului. „E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului", a spus Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat că nicio altă lege nu mai prezintă o astfel de sancţiune. „Nu scrie niciunde că pentru conflict de interese se încetează mandatul”, a explicat Nicolicea.

Propunerea USR a fost respinsă de comisie, proiectul plecând la dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, urmând ca votul final să îi revină Senatului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite