Un nou cadou electoral al aleşilor. Pensia specială a funcţionarului public parlamentar, actualizată cu majorarea salariului. Reacţia USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, doi dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Mediafax
Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, doi dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Mediafax

Senatul a adoptat, luni, tacit, un proiect legislativ iniţiat de parlamentarii PSD Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, prin care pensia specială a funcţionarului public parlamentar se actualizează cu majorarea salariului de bază.

„Pentru beneficiarii pensiei de serviciu stabilite în temeiul art 73.1 din Legea nr 7/2006 privind statutul funcţionatului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calculată până la intrarea în vigoare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 59/2007 privind modificarea şi completarea unor acte din domeniul pensiilor de serviciu, pensia de serviciu se actualizează cu majorarea salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică, în procent stabilit prin acte normative”, prevede completarea adusă articolului 73 din Legea nr 7/2006 privind statutul funcţionatului public parlamentar.

Prevederile se aplcă şi persoanelor care beneficiază de pensia de serviciu actualizată în temeiul unei hotărâri judecătoreşti, potrivit iniţiativei legislative. Pe scurt, pensiile speciale ale foştilor funcţionari publici parlamentari vor fi recalculate de fiecare dată când are loc o mărire a salariului de bază a pesonalului din Parlment. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor.  

USR a criticat iniţiativa legislativă a social-democraţilor. „Nu mă surprinde iniţiativa celor 3 parlamentari PSD, ei sunt artizanii reintroducerii pensiilor speciale pentru parlamentari şi funcţionari parlamentari în 2015. Nu mă surprinde nici faptul că au ales să o facă în acest fel, fără dezbateri în Plenul Senatului. Probabil s-au gândit că trebuie să îi răsplătească pe cei care lucrează alături de ei în Parlament până târziu în noapte la legile justiţiei, modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sau Codul Administrativ, că doar sutele de amendamente şi rapoartele stufoase nu se scriu singure. Şi să nu uităm un lucru: aceste pensii de serviciu pentru funcţionarii parlamentari se plătesc din bugetul de stat! Dar cetăţenii României cotizează, pentru pensia lor, la fondul de pensii! Eu pregătesc noi propuneri legislative pentru eliminarea acestor pensii speciale, unele deghizate în pensii de serviciu, altele în îndemnizaţii de limită de vârstă, în funcţie de beneficiari. În Constituţia noastră nu există cetăţeni speciali care să aibă drepturi speciale”, a declarat Florina Presadă, senatoare USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite