Un nou partid pe scena politică românească: Alternativa Dreaptă. Obiectiv: preluarea guvernării în 2024

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSĂ IMAGINE- ROMÂNIA LIBERĂ. Membrii Alternativei îşi declară susţinerea pentru Theodor Paleologu la evenimentul de lansare a partidului din 16 octombrie 2019
SURSĂ IMAGINE- ROMÂNIA LIBERĂ. Membrii Alternativei îşi declară susţinerea pentru Theodor Paleologu la evenimentul de lansare a partidului din 16 octombrie 2019

Pe data de 9 august 2019, Tribunalul Bucureşti aproba prin sentinţă civilă fuziunea dintre formaţiunile politice M 10 şi Forţa Moldova, fiind oficializată naşterea partidului Alternativa Dreaptă rezultat din contopirea celor două.

Noul proiect politic fusese prezentat public încă de la sfârşitul anului trecut în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Bucureşti, acolo unde iniţiatorii lui anunţau demersul îndrăzneţ de „coagulare a dreptei româneşti". Lansarea oficială a avut loc la mijlocului lunii octombrie a anului în curs, atunci când membrii A.D. şi-au declarat susţinerea pentru candidatura la preşedinţie a lui Theodor Paleologu, foarte apreciat în mediile intelectuale, mai puţin vizibil pentru marea masă. 

Din 21 noiembrie 2018 datează unul dintre primele interviuri date în presă de către unul dintre liderii partidului, Cristi Şoimaru, acordat site-ului activenews.ro. Un interviu care nu ne edifică în totalitate cu privire la valorile, principiile şi doctrina ce urmează să fie prezentate electoratului la alegerile parlamentare din 2020. 

Adela Mirza, co-preşedinte şi fondator al noului partid Alternativa Dreaptă, a avut amabilitatea să-mi acorde un interviu mult mai amplu. Sper ca întrebările pe care i le-am adresat să fie aceleaşi pe care le-ar adresa toţi cei care se identifică cu electoratul de dreapta, reformist- cel care aşteaptă de 3 decenii conturarea unei drepte autentice în politica românească, atât de bulversat încât a oferit voturile sale unui partid ca USR, plasat în mod eronat pe partea dreaptă a eşichierului politic. De admirat că răspunsurile oferite au fost trecute prin filtrul aprobării mai multor membrii din partid, ceea ce demonstrează coeziune internă şi o structură democratică. 

Am vorbit despre oferta electorală a partidului şi chiar despre electoratul captiv al PSD-ului orientat mai mult spre un paternalism economic şi social, aflat în contradicţie cu statul minimal propus de către partidele de centru-dreapta. De asemenea, interviul oferă cititorului informaţii cu privire la membrii marcanţi ai Alternativei şi anume calităţile care îi recomandă pentru o eventuală preluare a guvernării în  2024- obiectiv major pentru orizontul de timp al următorilor ani. 

1. Cum a luat naştere proiectul politic Alternativa Dreaptă?

Alternativa Dreaptă este cel mai frumos şi generos proiect politic născut vreodată în România, după Revoluţie. 

Cred că era necesar un astfel de proiect. Era aşteptat. Era firesc să apară. AD s-a născut la iniţiativa colegului şi prietenului nostru, Cristian Şoimaru, care a avut ideea genială de a ne aduna pe toţi cei de dreapta într-un singur loc şi să ne propună un proiect comun. Într-o lume dominată de marxism, progresism, ideologii de stânga, Dreapta nu mai avea ce să aştepte!

A început mai întâi ca o platformă de dreapta, mergând chiar mai departe- ne-am gândit să unim partidele mai mici într-unul singur. Am invitat mai mulţi parteneri, mai multe partide, dar în final a rămas M10 şi Forţa Moldova. Ştiţi vorba aceea: „Mulţi chemaţi, puţini aleşi!” 

Nu toţi au trecut testul timpului, al răbdării, al sacrificiului personal, căci vă mărturisesc: a fost ceva de muncă! În final am semnat un protocol de fuziune prin comasare şi astfel s-a năsut Alternativa Dreaptă. În AD au mai venit pe lângă membrii celor două partide şi alţi oameni valoroşi de dreapta: conservatori, liberali clasici, creştin-democraţi din alte grupuri creştine, conservatoare sau liberale. Un lucru este cert la AD: aici nu există confuzii doctrinare, umori, angoase, războaie interne între diferite facţiuni de orientare politică diferită. Noi credem în aceleaşi lucruri: libertate individuală, valori creştine, stat minimal, proprietate privată.  Şi atunci ne înţelegem de minune! E simplu!

Luna trecută, (în 16 octombrie), tocmai am avut la Bucureşti lansarea oficială a partidului. Am avut şi un invitat de onoare: Theodor Paleologu, candidat la alegerile prezidenţiale din acest an iar cu această ocazie ne-am afirmat public sprijinul nostru pentru candidatura sa în cursa pentru Cotroceni.

2. Ce vă recomandă pe dvs, în calitate de fondator şi preşedinte? Care sunt ceilalţi membri marcanţi? 

Aş dori mai întâi de toate să menţionez faptul că nu sunt singurul fondator şi preşedinte: Fondatori suntem 4 (2 co-preşedinţi şi încă 2 membri): Dl. Traian Rânja, (fost preşedinte al Partidului Forţa Moldova), alături de mine (fost preşedinte M10) conducem prin co-preşedinţie. Apoi mai sunt şi Valentin Licxandru (actualmente preşedinte pe Bucureşti-Ilfov) şi Adrian Ardeleanu (secretar general AD).

Am condus un partid ca interimar şi apoi ca preşedinte deplin timp de 2 ani. Un partid pe care l-am luat când nu era în cea mai bună formă, l-am resuscitat, am reclădit filiale, iar azi constituie un pilon de bază în noua structură AD prin consilierii, primarii, viceprimarii şi membrii săi. Mă mai recomandă faptul că lucrez bine cu oamenii din jurul meu, iar colegii din echipa de coordonare sunt egali cu mine. Avem un fel de masă rotundă unde votul regilor este egal cu cel al cavalerilor, dacă îmi permiteţi!  Aşa am condus şi M10 şi aşa conduc şi la AD. Nu visez partide de lideri, semnături personale. NIMENI NU E MAI MARE DECÂT PROIECTUL! Noi la AD construim echipe! Nu fac nimic de capul meu, mă consult cu oamenii, îi ascult, ţin cont de sfaturile lor, astfel încât atunci când iau decizii, acestea sunt fundamentate şi totodată validate de ceilalţi.

M-aţi întrebat de membri marcanţi: pe lângă fondatori, mai sunt mulţi, dar dacă ar fi să dau câteva nume, i-aş menţiona pe următorii: Cristian Cernescu, coordonator regional Moldova, Daniel Uncu, un conservator adevărat, fost jurnalist, actualmente membru important în echipa de comunicare AD, Sorin Ujeniuc, Andrei Murgescu, oamenii care stau împreună cu echipa lor în spatele imaginii şi comunicării online AD şi nu numai, Eduard Dumitrache, responsabil pentru relaţia cu Cultele, Alexandru Şerbu, responsabil de fundraising, Mircea Morar, coordonator Transilvania, Radu Rugină, membru în Comisia de Etică, Mediere şi Arbitraj, şi mulţi alţii fără de care acest proiect nu se năştea.

3. Vorbiţi-ne despre doctrina pe care o propuneţi electoratului.

Alternativa Dreaptă promovează o doctrină a bunului simţ, a firescului: valorile conservatoare, clasic liberale şi creştin democrate, pe scurt: cele de dreapta.

Cele mai importante lucruri pentru noi sunt:

  • libertăţile individuale clasice sub toate formele lor (de la cea de expresie până la libertatea antreprenorială),
  • credinţa şi valorile iudeo-creştine, dintre care familia este cea mai importantă şi merită apărată. Valorile care au stat la baza fondării Europei, valori de care azi, bătrânul continent, ameţit de beţia progresistă, ar da semne că se leapădă.
  • Nu vom accepta sub nici o formă semnele unei Noi Ordini Mondiale, sub sceptrul stângii neomarxiste! Noi, cei din Est, am văzut cu toţii chipul ucigaş al regimurilor totalitare, de stânga. Am simţit pe pielea noastră ce înseamnă comunismul sau socialismul pe care doresc să îl învie azi progresiştii, fără să-l fi trăit măcar o clipă pe cel real care aduce doar durere, groază şi moarte. Noi ne dorim întoarcerea la Europa a membrilor fondatori. Aceea a Declaraţiei de la Paris: „una în care putem crede”!
  •  proprietatea privată care merge mână în mână cu statul minimal. Considerăm că proprietatea privată este sfântă şi trebuie apărată, iar acest lucru nu se poate face decât limitând cât se poate de mult intervenţia statului în viaţa cetăţeanului. Cât mai puţin stat, cât mai multă proprietate privată! Aceasta înseamnă o economie sănătoasă şi prosperitate pentru toţi cetăţenii ţării.

4. Ce veţi aduce nou pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc?

Întâi ar trebui menţionat că momentan nu există o dreaptă autentică în România. Abia acum se formează o dată cu Alternativa Dreaptă şi cu alte forţe noi care mai apar.  Deci noutatea suntem noi înşine: oameni care nu am mai făcut politică înainte de 1989 şi nici imediat după Revoluţie (nu oameni "noi" ca la USR ). Unii dintre noi am făcut parte sau am fost membri fondatori în mişcări grass roots, tot de la zero înfiinţate. Singurul care a mai făcut politică activă este Dl. Rânja care este din garda veche PNŢCD.

 În al doilea rând, venim cu oameni bine pregătiţi, cu studii serioase, cu cariere în spate, oneşti, curaţi, asupra cărora nu pluteşte nici un fel de suspiciune că ar fi din „sistem”-  foşti comunişti, securişti, informatori, ofiţeri sau mai ştiu eu ce altceva (precum la alţii care se pretind a fi „noi”). Noi chiar suntem ceea ce spunem că suntem: tineri politicieni, conservatori, liberali clasici, creştin democraţi care vrem sa facem politică pentru principiile care ne ghidează viaţa şi nu pentru sinecuri, propăşiri personale, sau alte tipuri de beneficii. 

Ne inspiră gânditori, modele politice şi economice precum Edmund Burke, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Friedrich Hayek, Milton Friedman, Sir Roger Scruton, Dennis Prager, Jordan Peterson şi alţii care au un lucru în comun: consfinţesc valoarea supremă pentru orice om de dreapta: libertatea!

5. C​um veţi atrage electoratul "captiv" al PSD?

Nu ne-am propus neapărat să atragem electoratul captiv al PSD, cel care, oarecum, s-a osificat în timp. În plus, este alcătuit în general din persoane de o anumită vârstă sau preocupări care nu coincid aproape deloc cu valorile noastre. Au o viziune etatistă, asistenţialistă (statul să ne dea!), sunt nostalgici după arhetipul liderului maxim (providenţial), tătucul care să le spună ce să facă; adepţii unui naţionalism prost înţeles de tipul ”mândri că sunt români” şi adoră teoriile conspiraţioniste care afirmă cu tărie cum noi suntem bogaţi, deştepţi şi frumoşi iar Occidentul ne fură, cum capitalismul e odios etc.

 Dacă vreodată electoratul PSD va decide să ne susţină, o va face atunci când îşi va da seama că promisiunile deşarte ale PSD-ului privind o viaţă mai bună nu sunt decât nişte sloganuri goale, că socialismul lor cosmetizat nu funcţionează, că statul nu are banii lui proprii (ci doar banii cetăţenilor) şi că el nu poate distribui bunăstarea. Doar libertatea economică poate să o facă! 

Dacă vor trece dincolo de promisiuni, şi se vor uita la fapte, vor vedea adevărul: acela că niciodată un partid de stânga (socialist) nu a creat bunăstare, prosperitate, şi dacă a făcut-o, a fost pentru o perioadă scurtă şi cu costuri umane imense. Socialismul (nici cel vechi de tip comunist, nici cel nou neomarxist, social democrat) pur şi simplu nu funcţionează!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite