Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD forţează Regulamentul pentru a amâna votul privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi

1
4 Apr 2016 17:41:35
Autor: Mădălina Mihalache
Alegerea primarilor într-un singur tur conduce la situaţii
Alegerea primarilor într-un singur tur conduce la situaţii

Majoritatea PSD-UNPR-ALDE a reuşit să prelungească termenul pentru adoptarea tacită de la 45 de zile, aşa cum este prevăzut în Regulament, la 60 de zile în cazul proiectului PNL de revenire la alegerea primarilor în două tururi. PSD intenţionează să tergiverseze cât mai mult votul în cazul proiectului iniţiat de PNL până după alegerile locale.

„Nu avem nevoie de dezbatere, publicul a dezbătut în stradă după Colectiv. Vă e frică de această lege, tremuraţi de frica alegerilor în doua tururi, vă e frica de popor, dar de ce vă e frică nu scăpaţi", a spus senatorul PNL Teodor Atanasiu.

În replică, liderul senatorilor PSD a spus că nu le e frică, dar o discuţie despre revenirea la alegerea primarilor în două tururi se va face după alegerile locale. ”PSD nu e de acord cu modificarea legislaţiei, după ce aceasta a fost adoptată de atât de puţin timp”, a spus Fifor, precizând că nu se mai impune o modificare a legislaţiei electorale în an electoral şi la finalul actualei legislaturi.

Liberalii au amintit de faptul că PSD ignoră decizia CCR de neconstituţionalitate a ordonanţei migraţiei. „Vorbiţi de respectarea legilor, dar aveţi decizia CCR şi patru hotărâri ale instanţelor, prin care trebuia să revizuiţi legea. Aţi furat 500 de primari şi vreţi să îi ţineţi acolo, sechestraţi, pe 500 de ani? Eliberaţi-i!“,  a spus liberalul Dumitru Popa.

Prelungirea termenului de adoptare tacită la proiectul liberalilor care introducea două tururi la alegerile locale, de la 45 de zile la 60 de zile, a fost votată în plen cu  66 de voturi ”pentru”, 33 împotrivă şi 2 abţineri.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantine Constantine
17.04.2016, 06:51:39

Potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind democraţia , în conformitate cu art. 65 (1)din Codul bunelor practici în materie electorală se spune: ",trebuie evitată modificarea sistemelor de scrutin cu mai puţin de un an înainte de alegeri" Iar art 65(2)arata: „Ceea ce trebuie evitat, este nu atât modificarea sistemelor de scrutin- ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (mai puţin de un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic” Deci oricind, cu mai putin de 1 an inaintea alegerilor, se pot decide modificari ale sistemelor de scrutin, altfel orice modificare se considera ca este facuta in scop de a apara interesle unui partid. Atit de clare sint recomandarile incit nu inteleg ce rost mai au demersurile facute de PNL-PDL. Ca au interese majore e clar dar s-a ajuns la manipularea justitiei. Judecatoarea Calciu(care este si ofiter acoperit) nu avea de ce sa incalce recomandarile Comisiei de la Venetia. Aici exista o intentie clara de manipulare din partea PNL-PDL. In loc sa apeleze la subterfugii si manipulari ,daca vor cit mai multe posturi de primari, ar face mai bine sa mobilizeze oamenii la vot, Sau sa faca coalitii. La modul asta se poate cistiga si din primul tur. Si asta pentru ca daca ar exista doua tururi si vor sa invinga, tot vor trebui sa faca coalitii. Numai ca un al doilea tur va costa inca 100 milioane de euro.Dau madam Gorghiu si cu Blaga banii astia?

+1 (1 vot)
Modifică Setările