Politică

articolul anterior articolul urmator

Un om, o minciună. Sau mai multe

41
22 Oct 2021 18:23:57
Mădălina Firănescu
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Explozia cazurilor de COVID-19 din statul său eşuat l-a făcut pe preşedintele Iohannis să descopere brusc că maladia care a cuprins toată planeta e mult mai rea decât acea boală cu care i-a tot speriat pe români în campania electorală şi chiar şi după: „ciuma roşie”.

Aşa că, lăsând deoparte orice măsuri de distanţare menite să-l ferească de contagiunea până mai ieri compromiţătoare, dl Iohannis găseşte azi că „pesta” cu pricina e benignă, ba chiar poate stimula sistemul imunitar necesar învestirii şi supravieţuirii unui nou guvern liberal conceput...in vitro.

Aşa se face că, de unde vitupera împotriva partidului care a fost „timp de 30 de ani o piedică în dezvoltarea României” şi pe care nu s-a sfiit să-l acuze în 2020 că „se luptă să dea Ardealul ungurilor” făcând „o majoritate toxică” împreună cu UDMR, astăzi, dl preşedinte o-ntoarce ca la Bruxelles şi anunţă ritos că „trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi”. „Noi” însemnând, desigur, atât pluralul majestăţii (prezidenţiale), cât şi alianţa PNL-UDMR. „Unde să căutăm majorităţi decât în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze şi cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi”, a adăugat şeful statului, referindu-se - nomina odiosa - la PSD, evident. Fiindcă USR a fost decretat de aceeaşi instanţă supremă „crizator” (lingviştii să se abţină!), iar AUR, spre deosebire de PSD, încă n-a primit nota de trecere la reexaminare. Pardon, reevaluare.

Şi de unde în iulie anul trecut îi punea la zid pe Ciolacu&Co. că au creat intenţionat şi „cu un cinism inimaginabil” o criză sanitară, „făcând harcea-parcea puţina legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie” şi trăgând de timp pentru a nu fi adoptată o nouă legislaţie, acum, ce să vezi?, dl Iohannis vede perfect rezonabil ca doritul Cabinet Ciucă „să rezolve problemele românilor şi problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii şi reformele” fix cu susţinerea PSD în Parlament. Şi, desigur, cu implicarea guvernamentală a UDMR, formaţiune şi ea blamată vara trecută că „pactizează cu PSD”.

Ce nu e deloc clar e cum crede şeful statului că ar putea atrage voturile social-democraţilor pentru planul său. Mai exact, cum ar putea convinge partidul indicat „clar şi răspicat”, în noiembrie 2020, ca fiind „principalul vinovat pentru acest dezastru” din ţară să şteargă totul cu buretele şi să devină suporter pentru „Team Ciucă”. Sau cum va converti la reformism o formaţiune învinovăţită că, din cauza „corupţiei şi incompetenţei guvernelor” sale, „care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură şi au direcţionat fondurile publice către clientela de partid”, „nici o reformă nu a fost dusă până la capăt în România, nici o reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD”.

Sau poate dl Iohannis speră ca, momind pesediştii cu niscaiva funcţii de rang secund, nebătătoare la ochi, dar aducătoare de avantaje, „partidul nociv, care numai la beneficiul şi la nevoile oamenilor nu se gândeşte”, va avea un moment de căinţă şi purificare, devenind nu doar frecventabil, ci chiar agreabil! O socoteală mai degrabă iluzorie, trădând o tot mai pregnantă desprindere de realitate.

Poate că politica e, într-adevăr, o artă a compromisului, în care – cum zicea Nicolae Iorga- „numai boul e consecvent”, dar există şi decizii dezonorante, care pecetluiesc cariera celor ce se visează rămaşi în istorie ca oameni de stat. Are neamţul o vorbă referitoare la caracter: „Ein Mann, ein Wort”. Un om, un cuvânt. În cazul de faţă, mai potrivit ar fi: „Ein Mann, eine Lüge”. Pe româneşte, „un om, o minciună”. Sau mai multe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

herr v.6.01
22.10.2021, 18:45:15

"Cineva trebuie să guverneze şi cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi”, a adăugat şeful statului, referindu-se - nomina odiosa - la PSD, evident." (M. Firanescu) Paris vaut bien une messe. O vorba de spirit pe care autoarea n-o stie? Iohannis vrea sprijin pentru guvernul "meu", insa in parlament spera ca USR sa sprijine eforturile sale reformiste. E atat de simplu. Doar daca nu vrei, nu poti pricepe.

-19 (19 voturi)
Ionel Marcu
22.10.2021, 19:40:11

Sigur că USR o să voteze reformele PNL precum eliminarea pensiilor speciale, eliminarea sinecurilor, plafonarea salariului la stat la cel al președintelui, desființarea prin alipire a primăriilor mici sau falite, etc. Dar PNL nu va propune nimic de genul acesta ci mai degrabă deblocarea pensiilor speciale ale primarilor, unde va fi sprijinit de PSD.

+21 (23 voturi)
G M
22.10.2021, 19:32:15

Categoric mai multe. Minciuni. Demisia !

+3 (3 voturi)
laur laur
22.10.2021, 19:35:59

Dupa cacealmaua in care l-a bagat pe Ciolos, care a prelungit criza, pe care mintea ca vrea sa o reduca ( 10 zile X 300 morti pe zi = 3000 morti), Johannis ii numeste acum pe cei al caror presedinte il propunea acum 10 zile ca premier "crizatori" Pai daca erau "crizatori" de ce le-ai dat functia de premier ? Ca sa-i pedepsesti ca nu ti s-au subordonat ? Cu ce pret ? Prelungirea crizelor sanitara (3000 morti), politica si energetica. Ce sa mai vorbim de obligatoria si constitutionala echidistanta politica a presedintelui fata de partidele politice ? Ia uite „trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi” e elocventa.

+17 (17 voturi)
Realist
22.10.2021, 19:43:21

Articol care spune ce stie toata lumea: WKI a luat guvernarea Romaniei "pe persoana fizica" ca, inainte de toate, sa-i fie lui bine. Pt scopul asta, a calcat in picioare toate principiile clamate inainte, a dat cu ... bocancul (ca sa nu zic cu altceva) in toata constructia de centru-dreapta atat de greu obtinuta dupa multi ani de pesedism !! Pur si simplu, se vrea Conducatorul Statului- ceilalti trebuie sa asculte ordinele lui fara cracnire !! (vezi si obsesia asta bolnava sa puna un militar la conducerea Guvernului). Omul e o dezamagire crunta - hai ca era de asteptat sa fie partizan penelist, dar a depasit toate limitele a decentei !

+17 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările