Politică

articolul anterior articolul urmator

Un program Start-up Nation destinat agriculturii ar putea scoate România din criza economică globală post-pandemie

25
28 Mar 2020 08:03:19
Ştefan Vlaston

La nivelul conducerii statului ar trebui să apară decizii şi scenarii pentru situaţia economică post-pandemie. Economia „globală” se va opri, pentru un timp mai lung sau mai scurt, acest lucru e clar. La un moment dat, fiecare ţară va fi pe cont propriu. Inclusiv pentru asigurarea hranei cetăţenilor săi. România are o oportunitate imensă, o agricultură cu 6 milioane de hectare nelucrate.

Merită un imbold financiar masiv din partea statului român, pentru ca apoi agricultura să asigure hrană populaţiei şi să contribuie masiv la creşterea PIB-ului nostru

Avantajele de acum ale agricuturii româneşti

Avem deja un număr de fermieri, cu afaceri mai mari sau mai mici, care n-au crescut afacerea pentru că România şi-a luat produse alimentare din exterior. Pentru că nu avem fabrici de prelucrare a materiei prime, altfel de bună calitate şi ecologică. Fermierii nu găseau forţă de muncă sezonieră, pentru că o parte dintre muncitori plecau în alte ţări, pentru salarii mai bune. Cel puţin în următorul sezon agricol nu se mai pune problema să plece. Germania a şi anunţat că închide graniţele pentru muncitorii sezonieri.

Au revenit în ţara câteva sute de mii de români, rămaşi fără slujbe în ţări din UE. Numărul acestora se va ridica spre un umilion, poate chiar mai mulţi. Nici în România nu au unde să se angajeze, aşa că se vor îndrepta spre agricultură.

Şi românii rămaşi fără slujbe în România vor accepta angajări sezoniere, pe bani şi/sau produse alimentare.

O altă parte din populaţie va face agricultură de subzistenţă, pe terenurile şi curţile lor sau ale rudelor din rural.

Riscurile de propagare a coronavirusului este mic în rural. „Depărtarea socială” este asigurată de distanţa dintre gospodării, şi lipsa motivelor pentru care s-ar întruni mai mult de 8 oameni. Până şi bisericile îşi reduc activitatea, conform dispoziţiilor Ordonanţelor militare de până acum. Şi imunizarea în masă se produce fără intervenţia sistemului medical, care în rural străluceşte prin absenţă. Aşa că oamenii contaminaţi fie se vindecă singuri, fie renunţă să mai ceară ajutor de la spitalele urbane, care pică unul după altul, după cum se vede deja.

Agricultura are nevoie de o infuzie de capital rapidă şi cu birocraţie redusă

Suntem la început de sezon în agricultură. Se pregătesc terenurile, se face rost de răsaduri şi seminţe pentru legumicultură. Încă mai avem aduse  în ţara suficiente produse pentru pregătirea solariilor, a grădinilor şi a lanurilor de cereale. Un program Start-up Nation, desfăşurat rapid şi cu birocraţie redusă, ar ajuta mult agricultura la acest moment. Statul să garanteze şi împrumuturile de la bănci, achitând acestora dobânda cerută fermierilor. Forţa de muncă există, şi încă din belşug. Formată din românii care-şi pierd slujbele la oraş, şi cei care revin din alte ţări ale UE.

Fermierii mai au o certitudine. Oamenii se pot lipsi de multe, dar de mâncare nu. În momentul când importurile de alimente vor scădea, din cauza blocării economiilor din ţări UE, şi din cauză că fermierii străini vor trebui să-şi hrănească mai întâii propriile populaţii, banii românilor destinaţi alimentelor se vor îndrepta către fermierii noştri. Şi nu puţini. De aici va veni al doilea imbold masiv pentru dezvoltarea agriculturii româneşti.

Cu sume mari de bani, garantate de stat, fermierii români ar putea:

  • Să achiziţioneze utilaje şi maşini agricole care acum le lipsesc;
  • Să cumpere răsaduri şi seminţe, inclusiv din alte ţări ale UE;
  • Să dezvolte şi amplifice spaţiile de depozitare, de prelucrare a produselor agricole;
  • Să iniţieze construcţia de mici făbricuţe dedicate prelucrării şi, mai ales, ambalării produselor noastre agricole;
  • Este absolut necesară apariţia unor firme care să se ocupe de colectarea produselor agricole româneşti şi livrarea acestora către hipermarketuri. Chiar marile lanţuri de magazine vor pune în operă astfel de filiere de colectare;
  • Hipermarketurile au şi ele resurse şi specialişti să pună în funcţie mici spaţii de prelucrare şi ambalare a mărfurilor aduse de la producători;
  • Sunt posibile şi investiţii masive din alte ţări, de exemplu pe terenurile deja achiziţionate de străini, care vor intui ce surse de venituri le oferă actuala situaţie economică globală. Şi investitorii romani, care acum nu se ocupa de agricultură, vor intui avantajele banilor investiţi acum in afaceri legate de productia agrară;
  • Fermele din zootehnie se pot dezvolta rapid, prin achiziţionarea de utilaje şi angajarea de personal. Ele se califică primele pentru a primi sprijin financiar din partea statului;
  • Crescătorii de animale îşi pot dezvolta afacerile, cu ajutorul sumelor de bani primite sau împrumutate cu ajutorul statului.

 

Agricultura României poate hrăni 80 de milioane de oameni. Depinde de statul român să înţeleagă această oportunitate şi să treacă imediat la acţiune pentru dezvoltarea acestui sector, puţin afectat de pandemia de coronavirus. Si ADS, Administraţia Domeniilor Statului, ar trebui să-şi reconsidere poziţia faţă de terenurile pe care le are, pentru a le introduce rapid in circuitul agricol.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Tomescu Tom
28.03.2020, 08:50:12

Se pot face multe ..foarte multe ! Însă ....totul stă în mâna parlamentarilor , mult prea ocupați cu jocurile lor politice ..cu lupta lor politică, ca să mai vadă realitatea .. Toate măsurile ar urma a fi luate vor presupune sume imense de bani ... Iar pe plaiurile României ..este mai multă decât coronavirus pe toată planeta ... Cine credeți că vor fi primii care vor pune bețe în roate oricărei inițiative .. cine va încerca să sifoneze bani cu nemiluita ? Cine se va ocupa de tot acest efort imens de a ridica România din mocirlă ? Tot beizadele, amantele , fii , fiicele , nepoatele incompetenții promovați de partidele politice ? Nu cumva ar trebui ca să asistăm la o resetare completă a sistemului ..și să trecem la promovarea oamenilor cu adevărat competenți , în toate instituțiile statului ? Legile anti corupție nu ar trebui reevaluate și înăsprite ? Și apoi aplicate cu strășnicie ? Fără nici o discriminare ? . Nu cumva ar trebui să dispară toată birocrația care ne-a copleșit ? . Se va trece cumva la o informatizare masivă a României ? O digitalizare ? Va funcționa sistemul cardului de sănătate ? În sfârșit ? Vor fi toate instituțiile statului interconectate , ca totul să funcționeze ca un întreg ? Transparent ?

+5 (5 voturi)
Scorus
28.03.2020, 09:11:36

"Nu cumva ar trebui ca să asistăm la o resetare completă a sistemului ..și să trecem la promovarea oamenilor cu adevărat competenți , în toate instituțiile statului ?" Trebuie sa vina masiv srilankezi care sunt competenti !

-3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
28.03.2020, 08:54:39

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
28.03.2020, 09:04:49

Cu cine ”Start-up Nation”, d-le Vlaston..? Cu Iohannis, Orban si inca o gramada de de cocalari care-si spun ”liberali” aflati in cle mai importante functii de conducere din adminitratia statului roman..? Cu mafiotii si clientela politica ONEROASA a cocălărimii liberale, toti niste escroci catre care Iohannis, Orban si ministri penelisti ”salvatori ai natiei” sifoneaza banul public chiar si in aceste tragice momente , cand tara a fost lovita de pandemie..? Cu slugoii lor din mass media si de pe net..? Cu cine domnule ..publicist Vlaston, sa se intample un ”Start-up Nation” in Romania, cu toti nenorocitii astia , sau ce cu ceillalti, cu care au si fost in guvernari si legiferari comune, recte mafiotii pesedisiti..? Pana nu veti scapa de ei, de ”salvatorii natiei” ( mafiotii ”liberalii”) si de ăilalalti mafioti, pesedistii, Romania nu-si va gasi linistea si concordia nationala, si nu va dobandi prosperitatea la care ar fi putut ajunge dupa intrarea in UE, daca cele doua mafii nationale, PSD si PNL, nu ar fi batjocorit-o si jefuit-o in guvernari comune sau separate timp de 30 de ani..! Iata ce se intampla cu Romania REALA, ca unii poate nu stiti. ””Victor Costache, o sculă de sistem, paraşutată în fruntea ministerului sănătăţii, cu două misiuni de luptă: una de a scoate spitalele din parohia statului şi a doua, de a da nemţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, e smuls din post ca o măsea stricată. Era însuşi dalta de scos dinţii sistemului public şi mâna cu dantelă de dăruit spitale moca hegemonului (...)O ruşine în panoplia sutelor de miniştrii ai sănătăţii. Nici premierul nu are de ales. E înjunghiat pe la spate, de cei ce l-au făcut premier. Chirurgi de marcă nu ştiu dacă-i pot salva şira spinării, prea îndoită în urma pupatului inelului marelui şocâte prelung. Incapabil să salveze vieţi, să echipeze spitale, axul cu came al infernalei maşinării a noii securităţi e aruncat ca un levier tocit. Adio şi drum lin, Costache, spre leafa de 20.000 de lei/zi. A venit doar la furat, îmi exclama un vechi liberal (...) Numai privind figura lui Klaus Iohannis şi observând bronzul de schi, tăciunea lividă, îţi dai seama cum obermaisterul puterii despotic-unionale îşi consumă ultimele trăiri a stării de vasalitate. Pare zdrobit de prăvălirea apocalipsei neaşteptate, nu poate guverna un stat secătuit de resurse şi de mecanisme de protecţie internă.(...) Globalismul e sub perfuzii Au crezut că pun stăpânire pe lume. Pe viaţa oamenilor. Că distrug patrii şi ocupă teritorii. Aveau planuri măreţe. Urmăreau controlul total al individului. Au pus juntele de pradă ale multinaţionalelor, în cârdăşie cu serviciile secrete, să ucidă orice brumă de demnitate şi de suveranitate.(...) Priviţi cum au abandonat Italia, cum şi-au bătut joc de libertăţile umane, cum s-au micţionat pe Declaraţiile Universale ale Omului şi veţi înţelege maleficul lor plan. O elită trebuia să domine lumea. 1% bogată, 99%, asistată de puterea celor cu softuri şi cipuri. Tot ce era creştin, naţional, patrimonial le era câh noilor viermi plastografiaţi în nimfe salvatoare. Deconectaţi de la puterea melefică, plutesc acum în neantul nefiinţei. O lume de lachei e pe post să se înece în propria vomă. Priviţi-l pe Victor Costache şi veţi înţelege de ce, în Muzeul Figurilor de Ceară a lui Madam Tussaud, nu va ajunge niciodată o bielo-manivelă, chiar şi din oţel german! Căutaţi-l şi întrebaţi-l ce l-a mânat în luptă? Pe cine reprezenta? De ce a acceptat un minus de 20% pentru sănătate şi cum a privit sticlos spre bugetele crescânde ale SRI, SPP şi Ministerul de interne? Uitaţi-vă la cât de disperat e sistemul securist, că nu mai ştie cum să controleze situaţia. Ofiţerii de rang superior, purtând, în locul vechilor coifuri, coviltire cu pene de papagal, se dau de ceasul morţii că nu ştiu cum să rezolve criza. Socotiţi doar de ce l-a pus Orban pe neoliberalul Cîţu şi vă veţi da seama ce agendă globalistă a promovat, în locul tradiţionalului crez liberal “prin noi înşine.” S-au gândit cum să ghiftuie multinaţionalele şi să omoare capitalul autohton.Unde sunt junta #rezist şi influencerii ce se dădeau de ceasul morţii că salvează ţara? Struţo-cămilele numite salvatori sunt pe nicăieri. Amintiţi-vă cum duşii cu pluta ideologiei anticreştine loveau ca demenţii peturile de asfalt! Cum se dădeau ei de ceasul morţii că salvează ţara. Nu mai e nimeni dintre aceşti ipochimeni, amărăştenii serviciului de ariegardă au dezertat. Au capotat în post. UM-urile de media nu mai urlă împotriva sistemului naţional de sănătate pentru că ştiu că şi lor le vine rândul. Vine judecata tâlharilor! Fug toţi ca potârnichile. Le e frică. Moarte le e pe urme. N-au pic de Dumnezeu şi ei ştiu că uşor rămân fără nicio pavăză. Pene de fluturi în bătaia vântului. Şi-au făcut religii false şi acum vor da socoteală. Aici şi pe întreg pământul le vine ziua decontului.” (Marius Ghilezan-27.03.2020 - 08:47)

+1 (7 voturi)
Scorus
28.03.2020, 09:09:01

"Au revenit în ţara câteva sute de mii de români, rămaşi fără slujbe în ţări din UE. Numărul acestora se va ridica spre un umilion, poate chiar mai mulţi. Nici în România nu au unde să se angajeze, aşa că se vor îndrepta spre agricultură." Problema e ca nu exista forta de munca pentru ca srilankezii nu mai pot veni cu avioanele .

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările