Un PSD democrat şi mai friendly

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această săptămâna am fost întrebat de familie şi de prieteni ce am făcut la Consiliul Naţional al PSD: „Ne-am văzut între noi să ne felicităm şi să ne aplaudăm?” „Ce legătură are întâlnirea noastră cu sărăcia ţării, cu nevoile oamenilor, cu Roşia Montană, etc?”

În primul rând a fost nevoie de o reuniune internă a „poporului PSD” pentru a oferi o gură de oxigen identitară membrilor săi, cei mai mulţi aşteptând un mesaj de stânga, în afara USL, fără PNL.

Un mesaj de stânga motivaţional către asociaţii acestui curent politic doctrinar, un rezumat al guvernării Ponta, cu bune şi cu rele, un cec în alb pentru social-democraţi, că PSD nu stă la dispoziţia nici unui alt actor politic, ci doar în serviciul cetăţeanului. Sunt sigur că nu am fost singurul participant mulţumit, că în discursul preşedintelui Ponta nu am auzit rostindu-se numele dlui. Antonescu.

Totuşi ce am dezbătut în atelierele organizate pe departamentele Consiliului Naţional? Cele  optsprezece luni ale guvernării Ponta, ale unei guvernări împreună.

Împreună am reuşit să abandonăm complet modelul austerităţii

Am reuşit să abandonăm complet modelul austerităţii şi am început să generăm creştere economică. În acest an am reuşit să stabilim şi câteva recorduri: am avut cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa şi pe locul trei la nivel mondial şi ne-am clasat pe locul doi în UE la creşterea producţiei industriale. România s-a clasat pe primul loc în UE la producţia de floarea soarelui, de asemenea am avut o producţie record pentru ultimii 8 ani la grâu şi secară.

Am ameliorat din nedreptăţile sociale realizate de guvernele Boc-PDL, ne-am ţinut de cuvânt şi am crescut salariul minim pe economie la 800 de lei, am returnat pensionarilor banii reţinuţi ilegal de PDL la plata CAS, am deblocat subvenţiile pentru agricultori, am reintrodus ajutoarele pentru insoţitorii persoanelor cu handicap, am redeschis 17 spitale dintre cele închise de guvernul PDL, iar în 2014 ne propunem să creştem salariul minim la 900 de lei în mai multe etape. Toate pensiile vor fi crescute cu 3,75%, fiind vorba de mărirea punctului de pensie în urma indexării cu rata inflaţiei.

La capitolul fonduri europene, numai anul acesta România a atras circa 2,4 miliarde de euro, mai mult decât în întreaga perioada 2007-2012Rata de absorbţie a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25%, în condiţiile în care la momentul preluării guvernării, aceasta era în jurul cifrei de 7,4 procente. Practic am triplat rata de absorbţie a fondurilor europene într-un singur an.

Introducerea internetului în şcoli, atragerea investitorilor străini, neglijaţi de guvernarea PDL, în proiecte strategice precum: Daimler, Exxon, Pirelli, Michelin, Bosch, deLonghi, Oracle, Prysmian Slatina, OMV Petrom.

Transilvania, o prioritate pentru PSD

În ciuda consideraţilor veninoase şi populiste de care beneficiem şi la Cluj prin declaraţiile  primarului Boc, pentru PSD, Transilvania a reprezentat o prioritate, inaugurarea pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj „Avram Iancu”,  extinderea sistemului SMURD în Ardeal, un exemplu local fiind iar inaugurarea punctului SMURD de la Mociu, inaugurarea tronsonului de autostradă Deva-Orăştie (33 km) sunt câteva fapte, peste vorbăria tradiţională politicianistă, iar perspectivele pentru anul 2014 fiind excelente: autostrada Braşov-Cluj-Borş (tronson Suplacu de Barcău-Borş) o prioritate a noastră în Ardeal, alte mari proiecte finanţate cu prioritate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri rambursabile fiind:

  •    autostrăzile Lugoj-Deva (tronsonul Dumbrava-Deva şi Lugoj-Dumbrava), Sebeş-Turda, Orăştie-Sibiu, Arad-Timişoara şi by-pass Arad, Nădlac-Arad şi Timişoara-Lugoj;
  •     construcţia variantei de ocolire a oraşelor Deva-Orăştie la standard de autostradă şi a variantei de ocolire a oraşului Sibiu (proiecte pentru care ordonatorul principal de credite este Secretariatul General al Guvernului);
  •    reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria (secţiunea Coslariu – Sighişoara şi Coslariu-Simeria), componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maxima de 160 km/h;
  •       reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră-Curtici-Simeria.

Există democraţie în PSD? Exemplul Roşia Montana!

Îmi amintesc primele zile ale lunii septembrie, când tot la Adevărul publicam un text despre conştiinţă, despre cum a renăscut instituţia protestului la români, despre acel simplu NU RMGC, strigat de mii de cetăţeni din pieţele României.

Nu era tocmai comod, gândindu-mă că poate nu era adecvat să am un mesaj paralel cu cel guvernamental. Şi sunt sigur că aşa au gândit şi alţi colegi.

Mă bucur că am reuşit să particip la consultarea publică organizată de dna. Aurelia Cristea, deputat de Cluj-Napoca, cu ajutorul colegilor din TSD, care-şi propunea un răspuns simplu: Da sau Nu în ceea ce priveşte proiectul de lege care reglementează exploatarea aurului de la Roşia Montană. Rezultatul scrutinului a fost unul preconizat pentru miile de clujeni veniţi să voteze: au fost consemnate 3961 de opinii, dintre care 3607 împotriva proiectului de lege, iar 354 în favoarea lui.

Mă bucur că senatorul Alexandru Cordoş a rămas consecvent, aici amintindu-mi poziţia sa publică de la o dezbatere organizată la Cluj, de PES Activists în 2010, la care au participat atât reprezentanţi ai societăţii civile cât şi cei ai RMGC.

Am fost mulţumit că cei doi parlamentari, alături de Cornel Itu, deputatul de Dej care la rându-i şi-a exprimat clar opţiunea în această chestiune, au avut curajul, poate contra valului intern să se declare împotriva mineritului bazat pe cianură într-o conferinţă de presă.

Şi asta da stimaţi prieteni, consider că este un exemplu potrivit despre ceea ce reprezintă libertatea de expresie şi conştiinţă chiar şi în rândul unui partid politic, dintr-o clasă politică atât de blamată astăzi, de cetăţeni.

Dreapta vede în PSD, comunism. Noi democraţie şi politică mai friendly

Am reuşit să transmitem prin acest Consiliu Naţional, în primul rând, mesajul unităţii noastre şi a capacităţii de a ne respecta toate generaţiile, de a asculta pe toată lumea, de a folosi toate experienţele pozitive şi negative.

Şi da în PSD există pluralitate de opinii, există democraţie, cele scrise mai sunt fiind exemple elocvente.

PSD este astăzi o asociere de idei deschisă şi mai friendly, vorba preşedintelui Sturzu. Sigur mai sunt multe aspecte de îmbunătăţit şi încă multe carenţe de remediat, însă viitorul sună bine!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite