Politică

articolul anterior articolul urmator

Un referendum despre România

100
3 Sep 2017 13:32:32
Vlad Viski

Liviu Dragnea a anunţat la Mamaia priorităţile Partidului Social Democrat pentru noua sesiune parlamentară care abia a început. Pe listă se găseşte şi referendumul pentru modificarea articolului 48 din Constituţie, privind familia.

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie nu a avut o viaţă uşoară până acum, lucrurile tergiversandu-se timp de aproape doi ani. Cu toate acestea, avem o decizie a Curţii Constituţionale în iulie 2016, care a dat undă verde iniţiativei şi un vot covărşitor dat de Camera Deputaţilor pe 9 mai 2017. Mai avem pe lângă aceste succese şi o schimbare neconstituţională a regulamentului Senatului, ceea ce înseamnă că procesul parlamentar a fost viciat. Clasa politică, în frunte cu ‘social-democraţii’ de carton, pare totuşi hotărâtă să calce în picioare orice cutumă parlamentară, orice normă elementară de bun simţ, pentru a avansa interesele unui grup conservator cu strânse legături cu diverse culte religioase. E în joc starea democraţiei din România.

(...) modificarea Constituţiei ar trebui să ne intereseze pe toţi, pentru că e vorba despre noi toţi şi despre felul în care ne raportăm la stat şi la Celălalt de lângă noi.

PSD-ul şi ALDE îşi asumă iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, însă întrebarea este dacă o vor face până la capăt. Coaliţia de guvernare trebuie să îşi asume şi felul în care tentativa de modificare a Constituţiei divizează societatea şi ne împarte în cetăţeni de rangul I şi de rangul II, şi un eventual eşec la urne, şi discursul de ură promovat de artizanii modificării Constituţiei. Referendumul pentru modificarea actului fundamental nu aduce plus valoare societăţii, ci este o încercare de limitarea a drepturilor unor cetăţeni. La 26 de ani de la Revoluţie, la 16 ani de la dezincriminarea homosexualităţii, am ajuns să votăm dacă persoanele LGBT merită sau nu să fie consideraţi oameni, egali cu toţi ceilalţi din cetate. Pentru cei care nu-şi amintesc, în 2001 la dezincriminarea homosexualităţii Patriarhul Teoctist propunea ceva similar, un referendum pe tema articolului 200.

Decizia PSD de a merge mai departe cu această iniţiativă trebuie condamnată în termeni categorici, iar preşedintele Klaus Iohannis are datoria de a cere o poziţie din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea Constituţiei. 

Se spune uneori că referendumul este formă supremă de manifestare a voinţei poporului. Vedem, totuşi, că referendumul a devenit o unealtă în mâna unor regimuri autoritare (vezi cazul Erdogan în Turcia, vezi Ungaria lui Orban) pentru a-şi justifica încălcarea drepturilor fundamentale şi restrângerea libertăţilor civile. Rând pe rând asistăm la degradarea democraţiilor din regiune, în Polonia au fost puse sub semnul întrebării drepturile reproductive ale femeilor, în Ungaria s-a ajuns extrem de departe, inclusiv la interzicerea unor organizaţii non-guvernamentale şi un atac asupra unei universităţi, în Rusia persoanele gay sunt ucise şi trimise în lagăre de concentrare, în timp ce regimul Putin incarcerează orice opoziţie politică, de Turcia am pomenit mai sus, în Slovacia şi Croaţia s-au organizat referendumuri pentru interzicerea căsătoriilor gay, şi lista poate continua. România nu putea fi imună la această renaştere a forţelor conservatoare şi retrograde, anti-moderne.

A gira iniţiativa de modificare a Constituţiei înseamnă a fi părtaş la călcarea în picioare a principiilor elementare care guvernează o ţară, anume respectul reciproc, reprezentarea tuturor cetăţenilor şi protecţia minorităţilor. Decizia PSD de a merge mai departe cu această iniţiativă trebuie condamnată în termeni categorici, iar preşedintele Klaus Iohannis are datoria de a cere o poziţie din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea Constituţiei. Mizele modificării actului fundamental trec dincolo de realitatea imediată şi reprezintă baza valorică pe care ne construim societatea în care trăim. Astăzi e vorba despre persoanele LGBT, însă la fel de bine mâine poate fi despre drepturile reproductive ale femeilor, despre romi, maghiari sau persoane cu dizabilităţi. Ce garanţii avem că lucrurile se vor opri aici, o dată deschisă acestă cutie a Pandorei prin care unor cetăţeni ai acestei ţări li se spune că nu sunt suficient de buni pentru a se încadra într-un standard extrem de restrictiv al cetăţeniei? Pentru aceste motive iniţiativa de modificare a Constituţiei ar trebui să ne intereseze pe toţi, pentru că e vorba despre noi toţi şi despre felul în care ne raportăm la stat şi la Celălalt de lângă noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

sesti
3.09.2017, 13:44:19

Comentariu considerat abuziv.

catalin toader
3.09.2017, 13:56:40

Mi se pare o mare prostie sa organizezi un referundum pentru modfificare Cosntitutiei doar pentru acest motiv. Constitutia noastra trebuie modficata pentru multe alte lucruri, iar problema celebrului art. 48 mi se pare cea mai putin presanta. Este o masura cu carcater politicianist si electoral, incercand astfel sa faca oamenii sa uite de noile biruri (au o imaginatie in a lua masuri economice tembele, incat pun in umbra orice alta guvernare anterioara -pe langa astia, guvernele lui Vacaroiu sau Boc erau mici copii). Aceasta este cea mai slaba (eu spun de-a dreptul proasta) guvernare post-revolutionara. Cei care nu au apucat sa se dumireasca de asta, o vor afla in scurt timp.

+5 (15 voturi)
sesti
3.09.2017, 14:06:21

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din nord
3.09.2017, 14:40:58

Referendumul va fi un test Daca tara asta mai are oameni normali la cap sau a intrat pe fagasul pe care merg toate tarile din vest adica spre dictatura minoritatilor de orice fel

+3 (13 voturi)
dubrovski elvis
3.09.2017, 14:43:16

Asta cu referendumul este exact ce spune proverbul:" țara piere si baba se piaptănă".Nu vreau sa mai dezvolt ideea, a făcut-o domnul Cătălin Toader, foarte bine inaintea mea. Pe de altă parte, si dl.Vlad Viski, tot îi trage într-una cu " respectarea drepturilor minorităților ". Care drepturi lipsesc minoritătilor(cred ca la cele sexuale va referiți), domnule? Cine-i opreste pe homosexuali sa nu se culce unul cu altul, să nu meargă de mână unul/a cu altul/a, să fie asocialți în afaceri, să facă ce doresc în casa si în patul lor?Din punctul meu de vedere sunteți liberi sa faceți ce vreți în casele voastre, dar niciodată, NI-CIO-DA-TA de cand e lumea nu s-a pomenit că Vasile se-nsoară cu Ion. Mai Terminați cu prostiile!

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)