Un român, aproape de a fi condamnat pe viaţă în SUA într-un dosar de trafic de arme în care este implicat şi fostul consilier al lui Viorel Hrebenciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Flaviu Georgescu riscă închisoarea pe viaţă în Statele Unite după ce a fost condamnat într-un caz de trafic de arme pentru gherila comunistă columbiană FARC. În dosar mai este implicat un român, Cristian Vintilă, fost consilier al baronului PSD Viorel Hrebenciuc

Virgil Flaviu Georgescu, un fost consultant pe probleme de securitate în România şi broker de arme, a fost condamnat de Tribunalul Federal din Manhattan, New York, pentru conspiraţie la uciderea de cetăţeni americani şi oferire de sprijin material unei organizaţii teroriste. Acum, românul, care a devenit şi cetăţean american prin căsătorie, riscă închisoarea pe viaţă în Statele Unite. El susţine, însă, că ar fi încercat, de fapt, să ajute CIA prin vânzarea de arme către gherila marxistă FARC. Sentinţa în acest caz urmează să fie anunţată pe 16 septembrie.

Încă un român este implicat în acest caz dubios: Cristian Vintilă, fost consilier al lui Viorel Hrebenciuc, şi fost secretar general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat în timpul guvernării PDL-PSD, din 2008-2009. „Cristian Vintilă este produsul lui Viorel Hrebenciuc. Era omul care-i ducea servieta lui Hrebenciuc, omul de casă, cum se spune. Aşa a ajuns secretar general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. A candidat în 2008 pentru Camera Deputaţilor, dar nu a fost ales, iar în 2009 i s-a dat această funcţie, care presupune certificat ORNISS, adică acces la informaţii clasificate, inclusiv din domeniul militar“, povestea, în urmă cu un an şi jumătate, politicianul băcăuan Adrian Mironescu. De asemenea, în dosarul de trafic de arme este implicat şi Massimo Romagnoli, un fost parlamentar italian.

Faptele
Potrivit Departamentului american al Justiţiei, Virgil Flaviu Georgescu (44 de ani), Cristian Vintilă (46 de ani) şi Massimo Romagnoli (45 de ani) au conspirat, în perioada mai-octombrie 2014, în vederea vânzării unui arsenal de arme către gherila FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), ştiind că aceasta urma să le folosească pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse, cărora le-au prezentat cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor.

Mai exact, Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete. Cetăţeanul italian s-a mai angajat să furnizeze, în mod fraudulos, Certificate de Utilizator Final (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă. Cei doi români şi italianul ar fi încercat să vândă arme în valoare de 17 milioane de dolari. Însă ce nu ştiau cei trei era faptul că negociau, în realitate, cu trei agenţi ai Agenţiei americane antidrog (DEA) care s-au dat drept membri FARC. În cele din urmă, traficanţii de arme au fost arestaţi în timpul unei întâlniri cu agenţi DEA în Muntenegru. La operatiune au participat, la acea vreme, şi agenţi ai DIICOT, SRI şi ai Poliţiei Române.

În Statele Unite, ei au fost acuzaţi de conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi  americani - pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă - şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine - pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare.

„Aduc bani pentru Unchiul Sam“
Adus în faţa instanţei în cursul acestei săptămâni, Virgil Flaviu Georgescu a pledat nevinovat, susţinând că scopul lui nu era altul decât acela de a ajuta CIA. Această afirmaţie a fost contrazisă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff. Totuşi, românul pare să aibă în sprijinul afirmaţiilor sale transcriptul unei convorbiri telefonice care a avut loc în 2012, cu doi ani înainte de a fi arestat, cu un operator CIA. Potrivit postului de televiziune CNN, care a reuşit să obţină transcriptul, românul a sunat la CIA şi şi-a oferit serviciile, spunându-le că a fost contactat de un alt român care i-a propus să vândă armament către gherila columbiană.

Astfel, Georgescu spune că a sunat la CIA de două ori la începutul anului 2012, pentru a avertiza autorităţile că a fost abordat de o cunoştinţă, tot un român, la Los Angeles, care i-a propus să se implice într-o vânzare dubioasă de armament, potrivit transcriptului discuţiilor. Bărbatul i-ar fi spus lui Georgescu de la început că are drept client FARC, care are nevoie de mii de puşti AK-47, carabine M-4, puşti cu lunetă Dragunov, mine antipersonal şi pistoale FN. Fabricile de armament solicită în mod normal documente care să dovedească faptul că au de-a face cu un vânzător legitim, aşa că era nevoie de un intermediar care să furnizeze documente false. Georgescu spune că a refuzat iniţial să se implice în afacere şi a sunat la CIA, şi-a dat numele şi numărul de asigurare socială, şi-a exprimat dragostea faţă de SUA şi a spus că vrea să denunţe infractorii.

„Da, vreau doar să fiu de folos Guvernului SUA, pentru că iubesc această ţară şi, ştiţi, sunt mândru să fiu cetăţean american“, i-a spus românul operatorului telefonic CIA, cu un accent stricat, potrivit transcriptului. „Nu îi voi ajuta pe aceşti oameni. Poate că este un caz pentru voi“, a adăugat el. Georgescu a precizat că a cooperat la un moment dat cu FBI la Las Vegas, dar şi că a luat parte la operaţiuni secrete şi că ar putea fi de folos pentru CIA. „De fiecare dată când FBI a avut nevoie de mine, pentru ruşi, români, care fac multe lucruri rele în SUA, ajut“, a explicat românul. „Şi, cu ajutorul meu, Guvernul a confiscat mulţi bani, multe case, multe maşini, ştiţi… aduc tot timpul nişte bani pentru Unchiul Sam“, a subliniat el.

Operatorul CIA a promis că se va ocupa de caz şi i-a mulţumit lui Georgescu pentru ajutor. „Vă asigur că vom aborda chestiunea şi că vom ancheta foarte discret. În special dacă aceste arme ajung la carteluri“, a spus agentul. „Lăsaţi-mă să lucrez pentru voi şi vă voi da mai multe informaţii. Sunaţi-mă pe mine sau pe cineva şi spuneţi-mi «mergi înainte». Iar eu voi merge înainte“, a propus românul. „Ok, înţeleg“, i-a răspuns operatorul. Georgescu nu a mai fost contactat niciodată de CIA, scrie CNN.

Reţeaua
Agenţii americani nu par să fi luat în seamă apelul. Mai mult, oficialii de peste Ocean îl acuză că i-ar fi racolat pe ceilalţi doi şi că de fapt el ar fi pus la cale întreaga tranzacţie. În următorii doi ani, Georgescu a cheltuit 7.000 de dolari călătorind în Albania, Bulgaria, Germania, Italia şi Muntenegru, ocupându-se de afacerea cu arme. A găsit un furnizor de arme în Rusia, a găsit un cumpărător dispus să ofere documente false în Germania şi l-a atras în afacere pe Cristian Vintilă, care, la rândul său, l-a adus pe Massimo Romagnoli.

Vintilă şi Romagnoli au pledat vinovat în instanţă şi au fost de acord să depună mărturie împotriva lui Georgescu.  Unul dintre juraţii care au fost respinşi în timpul audierilor a declarat pentru CNN că acest caz i se pare incredibil. El se întreabă dacă Georgescu a greşit prin implicarea într-o astfel de misiune fără să îi ceară nimeni sau dacă foloseşte discuţiile telefonice cu CIA drept un alibi pentru afacere. CIA nu a comentat până în acest moment cazul.

Da, vreau doar să fiu de folos Guvernului SUA, pentru că iubesc această ţară şi, ştiţi, sunt mândru să fiu cetăţean american. Virgil Flaviu Georgescu, către un operator CIA
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite