Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

28
30 Sep 2013 20:51:06
Autor: Alina Boghiceanu
Minoritatea maghiară, între simpatia şi antipatia românilor FOTO: ADEVĂRUL
Minoritatea maghiară, între simpatia şi antipatia românilor FOTO: ADEVĂRUL

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

 37,3% din români apreciază că relaţiile cu minoritatea maghiară de la noi nu sunt nici bune, nici rele. 29,2% din cei chestionaţi văd jumătatea plină a paharului, considerând bune şi foarte bune relaţiile cu ungurii, în vreme ce 29,1% din respondenţi observă jumătatea goală şi spun că legăturile cu maghiarii din România sunt rele şi foarte rele, potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. 
 
Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 
 
43% DIN ROMÂNI ACUZĂ PROVOCĂRILE
 
59,7% din români susţin că, de-a lungul istoriei, relaţia cu minoritatea maghiară a avut o evoluţie proastă, în timp ce 13,1% din respondenţi se abţin să exprime o părere. Doar un sfert din români (27,2%) au opinat că evoluţia  relaţiilor cu maghiarii de pe teritoriul României a fost bună.
 
INSCOP Research menţionează că, deşi minoritatea romă este cel mai prost văzută, animozităţile dintre români şi maghiarii din Transilvania, intens mediatizate, au tensionat relaţiile cu ungurii. Mai mult, susţine INSCOP Research, trebuie avut în vedere şi faptul că relaţia româno-maghiară are o componentă etnopolitică şi istorică adusă constant în prim-plan lunile trecute.
 
La întrebarea privind factorii care au stat la baza tensiunilor româno-maghiare, despre care presa a relatat intens în ultimele luni, 43% din respondenţi au nominalizat „provocările electorale ale politicienilor români şi maghiari“, iar 27,3% – „neînţelegerile istorice dintre români şi maghiari“. 18,6% din cei chestionaţi consideră că aceste tensiuni se explică prin exagerările presei. 
 
STEAGUL SECUIESC
 
Cercetarea INSCOP Research relevă că 54,9% din respondenţi consideră că nu ar trebui permisă utilizarea steagului secuiesc, 18,2% cred că acesta ar trebui arborat doar însoţit de tricolorul românesc, iar 11,8% consideră că acest steag poate fi folosit cu condiţia să nu fie arborat pe clădiri publice. 6,1% din cei chestionaţi sunt de părere că utilizarea steagului secuiesc ar trebui permisă în orice împrejurare. 
 
Din acelaşi sondaj de opinie mai reiese că 38,4% din respondenţi au declarat că au în cercul de cunoscuţi sau de prieteni persoane de etnie maghiară. Sociologii de la INSCOP Research atrag atenţia că pe segmentul persoanelor care au cunoştinţe/prieteni maghiari, 42,7% apreciază că relaţiile istorice cu minoritatea maghiară sunt bune. La nivelul celor care nu au amici maghiari, doar 16,6% consideră relaţiile istorice cu minoritatea maghiară ca fiind bune.
 
Citeşte şi:
Remus Ştefureac, INSCOP, la Adevărul Live: 29% din români cred că relaţiile româno-maghiare sunt rele

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

M Costi
1.10.2013, 05:35:56

Ca roman care calatoresc destul de des in Harghita si Covasna , pot spune ca la nivelul omului obisnuit , nu se poate percepe nici o tensiune intre romani si maghiari ! Spre deosebire de anii '70-80 , cand am avut ocazia , personal , sa nu ma inteleg romaneste cu persoane din zona , de nationalitate maghiara , in magazine , hotel, restaurant sau pe strada , in ultimii 10-15 ani , acest lucru nu mi s-a mai intamplat. Maghiarii cu care am fost nevoit sa interactionez , s-au comportat amabil , binevoitor , nu am constatat absolut nici o retinere din partea lor de a incerca sa-mi raspunda in limba romana , dupa ce au inteles ca nu se pot intelege cu mine in maghiara ! In ce priveste ordinea si curatenia din localitatile din Har-Cov ,prin care am avut ocazia sa stau cateva zile sau sa trec , pot spune ca sunt bine gospodarite si pot fi un bun exemplu pt multe localitati cu populatie romaneasca majoritara . Toate aceste lucruri ma fac sa cred : sigur exista unele resentimente si neintelegeri istorice intre romanii si maghiarii din Transilvania insa acestea sunt reactivate periodic de unii politicieni extremisti maghiari , din Transilvania si Ungaria , din considerente politice electorale ! E o cale usoara de a obtine notorietate si voturi , zgandarind "coarda" nationalista !

+7 (7 voturi)
B Danut
1.10.2013, 08:45:20

Ai dreptate M Costi. Eu locuiesc in zona in care tu calatoresti destul de des si pot sa confirm. E drept ca mai sunt persoane care dorm cu harta ungariei mari sub perna, insa acestia sunt demni doar de mila. La fel si in cazul celor care viseaza la o regiune autonoma aici. Separatismul si refuzul de a vorbi romaneste ( pt ca sunt si astfel de exemplare ) al unora ii face sa fie limitati si predispusi unei vieti fara perspective. In rest toate bune, ne ajutam, petrecem sau suferim impreuna.

0 (2 voturi)
aurel aurel
1.10.2013, 09:08:57

asteptati putin sa apara postacii ong isti care cer imperativ autonomie si libertatea de a se folosi de bugetul romaniei pentru promovarea culturii maghiare la nivel de har-cov...ei vor considera altfel...ei cu siguranta sunt mare parte din cei 29% ce considera ca relatiile sunt proaste si pe principiul daca nu au nimic de spus macar sa injure....sa te ti nene.

-3 (5 voturi)
Zack Atila
1.10.2013, 09:12:57

Asa este

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
1.10.2013, 09:32:30

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările