Un sfert de secol de Parteneriat Strategic cu SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Presidency.ro
Foto Presidency.ro

„Să ştiţi că eu îmi amintesc acel moment şi acele cuvinte din 11 iulie 1997 ale preşedintelui Bill Clinton: «Stay the course. Stay the course. The future is yours.» “

Ele au definit speranţele noastre de mai bine, ale tinerilor care atunci terminau liceul, aşa cum eram si eu.

Şi nu numai. Ele au definit un proiect de ţară care a fost asumat de toţi românii în 1997: înscrierea ţării noastre pe calea către integrarea euro-atlantică.  Au dat garanţia că acel drum va avea o finalitate!

 Alegerea în anul 1996 a preşedintelui de dreapta, Emil Constantinescu şi prima alternanţă la guvernare exprimaseră tocmai această opţiune fundamentală pro-occidentală şi pro-democratică a poporului român. 

Am recitit recent discursul preşedintelui Clinton de la Bucureşti din 1997 ţinut în fata a peste 100 de mii de oameni în Piaţa Universităţii. A spus la un moment dat aşa: «vizita mea este scurtă, dar prietenia noastră va trece proba timpului».  

Cred că acest Parteneriat Strategic s-a transformat în una dintre cele mai frumoase relaţii de prietenie, care a trecut proba timpului, între două state! 

O relaţie care a transformat un Parteneriat strategic într-un adevărat Parteneriat pentru viitor!  

Acest Parteneriat cu Statele Unite ale Americii este unul dintre fundamentele politicii externe româneşti, alături de apartenenţa noastră la NATO şi Uniunea Europeană! 

Aniversăm un sfert de secol în care România, a beneficiat de ajutorul SUA pentru a-şi dezvolta democraţia, pentru a se moderniza şi pentru a construi o economie funcţională, de piaţă. Şi în care România a pus umărul la stabilitatea regională şi a promovat valorile euro-atlantice într-o arhitectură de securitate complicată. 

Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA este la deplină maturitate.

Iar în momentul în care situaţia regionala este dificilă din cauza agresiunii neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, România beneficiază de cele mai mari garanţii de securitate din istoria sa. 

Se vede clar că Parteneriatul nostru Strategic cu SUA a fost alegerea corectă. Protejăm tot ce Rusia încearcă să distrugă … valorile democratice, drepturile omului, statul de drept, pieţele deschise, posibilitatea popoarelor de a-şi alege singure destinul şi aliaţii. 

Iar poziţia noastră, a României, poate fi rezumată folosind o frază a preşedintelui Biden, din perioada când era vicepreşedinte: «Puteţi conta pe noi! Punct. Facem ce spunem şi spunem ceea ce gândim».”  

Acest text recreează discursul susţinut în cadrul şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, din data de 28 iunie 2022. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite