Politică

articolul anterior articolul urmator

Un singur om, Florin Cîţu, a luat prizonier poporul român, într-o perioadă extrem de dificilă a istoriei sale

46
26 Oct 2021 18:14:10
Ştefan Vlaston

În momentul de faţă, în România contează doar ce spune un singur om: Florin Cîţu. El face şi desface guverne. Dă mandat premierului Ciucă, desemnat de Iohannis, comandă celor de la PSD şi USR ce să facă, decide cum să fie gestionată pandemia, după ce am ajuns la 500 de morţi pe zi, nu mişcă un ac în România fără acordul şi dispoziţia sa. Iar România se află în unele dintre cele mai dificile perioade din istoria sa.

Bilanţul premierului Cîţu

Puterea i-a luat minţile. Se crede Superman, îl sfidează pe preşedintele Iohannis şi vorbeşte în numele PNL, tot el dictează şi acolo deciziile. S-a înconjurat de oameni aleşi după chipul şi asemănarea sa, gen Dan Vîlceanu. Ne anunţă că bunăstarea se simte în buzunarele tuturor românilor, stârnind un hohot de râs peste ţară.

În doi ani de când este ministru de Finanţe şi premier putem face următorul bilanţ:

  • A crescut datoria publică de la 35% din PIB, la 51% din PIB;
  • Anul trecut a înregistrat un deficit bugetar de 10%;
  • Inflaţia a trecut de 6%;
  • Cursul leu euro se apropie de 5 lei;
  • Pandemia ne aduce 16-17.000 infectări, şi 400-500 de morţi pe zi;
  • Spitalele şi sectiie ATI sunt pline, pentru că premierul şi preşedintele au renunţat total la restricţii vara trecută;
  • Elevii au pierdut doi ani de şcoală, iar învăţământul online a fost un dezastru;
  • Nu poate lua decizii cu OUG-uri, fiind in poziţia de premier al unui guvern interimar;
  • Un guvern interimar nu poate semna documente de implementare a PNRR;
  • Ne aşteaptă o iarnă grea, care ne găseşte complet descoperiţi la capitolul preţuri la energie.

Ce se întâmplă pe scena politică

Iohannis şi Cîţu au aruncat în aer coaliţia de guvernare, călcând în picioare acordul de guvernare al coaliţiei. USR a procedat corect părăsind coaliţia şi acţionând împotriva unui premier care devenise nociv pentru ţară. Moţiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi împotriva guvernului Cîţu, situaţie din care Florin Cîţu n-a tras nicio concluzie.

După încercarea eşuată a lui Dacian Cioloş, preşedintele Iohannis nu a vrut să-l desemneze pe Cîţu să formeze un nou guvern. După ce obţinuse un vot de blam din partea a 281 de parlamentari. Iar Cîţu a luat foc. Doar peste cadavrul meu se va face un alt guvern, fără acordul meu, spunea printre dinţi Florin Cîţu.

Preşedintele Iohannis l-a desemnat pe generalul Ciucă să obţină o majoritate pentru un nou guvern, dar Florin Cîţu a spus „niet”. PNL, adică eu, decid mandatul lui Ciucă. Şi a decis guvern minoritar, susţinut doar de PNL şi UDMR. Iar la primele consultări cu PSD şi USR i-a uşuit, spunându-le că este de datoria lor să susţină în parlament un guvern minoritar condus de Ciucă, adică tot de Cîţu. Pentru că, nu-i aşa, PNL, adică Florin Cîţu decide mandatul viitorului premier. Bineîninteles că n-a obţinut nici o susţinere pentru un guvern minoritar din partea PSD şi USR.

Luni seara, într-o convorbire la Cotroceni cu Ciucă şi liderii PNL, Iohannis i-a dat mandat lui Ciucă să restabileasa coaliţia de guvernare PNL-USR-UDMR. A doua zi, Florin Cîţu i-a dat o scatoalcă preşedintelui, declarând că doar PNL, adică el, poate da mandat lui Ciucă.

Acum a găsit altă „şmecherie”. Vrea un armistiţiu politic cu USR şi PSD, tot pentru un guvern minoritar, pe timp limitat, prin care partidele politice parlamentare să susţină, inclusiv în parlament, un guvern condus de Ciucă, adică de Cîţu, pentru a trece ţara prin criză.

„Dacă liderii politici nici acum nu înţeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu paşi repezi spre o situaţie pe care nu o mai putem gestiona”, declară Florin Cîţu. 

Adică, Florin Cîţu cere un cec în alb parlamentarilor, să facă el ce vrea cu ţara noastră.

Şi dacă PSD şi USR consideră că guvernul Ciucă-Cîţu n-ar fi capabil să scoată ţară din criză? Ce să facă, să lase ţara pe mâna unor incapabili, tocmai acum în prag de criză totală?

Sper ca parlamentarii din toate partidele să cântărească cu mare grijă dacă guvernul minoritar Ciucă-Cîţu ar fi soluţia corectă pentru gestionarea crizelor. Doar Cîţu dictează în ţara asta? El decide care soluţii politice sunt corecte şi care nu? A luat prizonier poporul român? Nu vede că în afară de „echipa câştigătoare” şi puţini membri PNL nu are nimeni încredere în capacitatea lui de a guverna ţara?

În aceste zile se joacă soarta ţării pentru mulţi ani. Dincolo de miile, poate zecile de mii de morţi pe care o să-i numărăm, seceraţi de COVID sau de frig, se va decide poziţia României în UE şi NATO. O ţară incapabilă să-şi gestioneze propriile probleme interne, pierde încrederea partenerilor euroatlantici. Cu atât mai importantă este decizia parlamentarilor de a da, sau nu, un cec in alb lui Cîţu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 18:28:16

Comentariu considerat abuziv.

andrei ispas
26.10.2021, 18:29:40

*Negocierile pentru formarea unui nou guvern au intrat din nou în impas. Iar problema nu este legată de susținerea în Parlament, de guvern majoritar sau minoritar, ci de faptul că nimeni nu vrea să stea de șase cât fură PNL-ul. „Situația politică este una tensionată, pentru că toată lumea vrea doar să fure, nimeni nu vrea să stea la pândă. Acesta este singurul consens la care au ajuns până acum PSD, PNL și UDMR. Negocierile continuă, fostul premier Cîțu fiind dispus să stea el de șase pentru echipa câștigătoare”, au declarat surse din apropierea PNL.* tnr

+8 (12 voturi)
Paun Al
26.10.2021, 19:02:11

Depinde cum vreti sa puneti problema.. "Un singur om, Florin Cîţu, a luat prizonier poporul român, într-o perioadă extrem de dificilă a istoriei sale" Inseamna de fapt ca "poporul roman" este incapabil sa-si aleaga conducatori de calitate si se lasa prada cate unui grup clientelar, ca dl Catu, acum, nu este de unul singur.. El doar este acum scos la inaintare.. Pana la urma ce vina are dl Catu? Daca nu s-ar supune intereselor d-lui Catu si "echipei castigatoare" populatia ar fi dusa la Canal, bagata in puscarii, trimisa in lagare de munca fortata, deportata..? Adica in comunism aveam o motivatie, o scuza. Acum, in democratie care ar fi scuza pentru ce li se intampla romanilor? POPÓR... Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului.. ai cărei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă oficiala, au aceeași tradiție culturală, sau traditii compatibile, si aceleasi valori, sau valori compatibile.. Care sunt valorile poporului, daca dl Catu ne tine "prizonieri"?

+18 (18 voturi)
Popa Basca.
26.10.2021, 19:50:51

Domnule Vlaston,Cutzu este doar Cerberul Preasfintiei Sale Hades Iohannis,cel care alaturi de a sa Persefona,dicteaza tot "ce vrea muschii lui" in acest taram al umbrelor.Stiti prea bine asta,dar o dati dupa colt,cu Cutzu!De ce?

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
26.10.2021, 19:51:31

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările