Politică

articolul anterior

Un teatru Trianon demn

29
4 Jun 2020 08:54:28
Péter Demény

Centenarul Trianonului i-a găsit pe unii, mai norocoşi decît noi, într-un teatru demn. Şi ţin să vă reamintesc că a face teatru nu înseamnă a minţi fără ruşine, deşi între spectacole sunt deosebiri esenţiale.

„Mă gîndesc la el ca persoană!” - exclama un taximetrist lăudînd determinarea şi charisma lui Putin. Nu puteam să-i explic pe un drum de cinci minute că fără uriaşa Rusie, superputere mondială, „marele” Putin ar fi foarte mic. Vreau să spun că în politică ceea ce „pare” nu e uşor de izolat de ceea ce „este”. 

Unii spun că discursul lui Igor Matovič  fusese unul ipocrit. Se prea poate, dar nu vorbim despre domnul vecin de la parter. Politica este şi teatru şi adevărul gesturilor se măsură altfel. Ce ştiu eu, poate şi discursul lui Klaus Werner Iohannis a fost ipocrit. Vorba e că a fost, că preşedintele României a simţit că trebuie să spună ceea ce a spus, altfel va fi amendat de alegători, pe cînd aşa obţinuse un cîştig. Ce gîndeşte el? Habar n-am, deşi bănuiesc cîte ceva. 

Nu sunt duhovnicul lui Matovič, nu ştiu ce gîndeşte prim-ministrul Slovaciei. Dar ştiu că a invitat 100 de personalităţi maghiare la comemorarea tratatului de la Trianon de la Bratislava (Pozsony), i-a salutat în maghiară şi a vorbit foarte frumos despre trecutul comun al slovacilor cu maghiarii. Acest om mai tînăr ca mine cu un an a rostit un discurs inteligent şi prietenos, neinsultînd o parte a cetăţenilor slovaci prin ironizarea limbii lor materne. 
 
Nu sunt adeptul teatrului Trianon în nicio limbă. Nu-mi plac coloanele posomorîte, feţele pline de încrîncenare, argumentaţia cum că toată Europa ne-a rănit, mai ales francezii. Dar nu-mi plac nici cei care încerc să-şi facă un capital politic din patriotismul exacerbat. Mai ales dacă sunt ardeleni şi ar trebui să ştie mai mult de-atît.
 
Şi nu-mi place mai ales că am ajuns la aniversarea a treizeci de ani de la revoluţia din 1989 şi la centenarul acestui tratat cu capetele întoarse spre trecut. În loc de analiza reală a celor întîmplate vrem să naţionalizăm adevărul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

aglaia văsîi
4.06.2020, 10:22:48

La ce face autorul aluzii mai mult sau mai puțin voalate sînt atitudinile prevalente și comportamentele împămîntenite în psihologia colectivă a triburilor din regiune. Pe de o parte slovacii în pofida unui naționalism de multe ori strident cochetînd chiar cu extremismul întind totuși mîna (așa cum ie firesc s-o facă cei din majoritate) conlocuitorilor magyari concentrați în banda de sud vecină cu Ungaria și in număr d epeste 500.000 de locuitori sau 10% din populație mai ales că orașe ca Pozsony/Bratislava, Kassa/Košice sau Nitra au fost istoricește în mare parte de cultură magyară. Pe de altă parte valahii care nu numai că nu întind (sau n-au întins niciodată) mîna conlocuitorilor magyari care sînt aproape de 20% în Ardeal (!) dar sînt și azi șicanați și supuși la tot felul de găinării doar, doar să le treacă pofta de autonomie care în treacăt fie spus ieste nu numai o năzuință firească dar și legală și realizabilă. Faptul ca prezidentul ieste un etnic sas total împotriva lor este doar anecdotic, Măcar dacă ar renunța să insiste să numească capitala istorică a fostului Erdely Magyar "Cluj-Napoca" cînd toată lumea știe că se numea Kolozsvár/Klausenburg, oraș înființat de magyari acum vreo 800 de ani și ulterior dezvoltat tot de magyari și culmea ironiei și de...sași. De Trianon ce să mai adaug: cum Doamne poți să ceri magyarilor să fie multumiți cu faptul că li se-a luat fără nici un temei juridic (decît ca pradă de răzbel) peste o jumătate din spațiul lor lingvistic, cultural și istoric!?.. Dar mă rog asta a rămas în trecut măcar de acum înainte să se mai schimbe atitudinile și comportamentele primitive ale valahilor dar nu se poate paria pe asta...măcar dacă ar urma exemplul slovacilor vor remarca imediat și alte atitudini ale magyarilor ardeleni.

-8 (18 voturi)
Mircea Nistor
4.06.2020, 10:33:33

Aglăiţo,m-ai emoţionat la lacrimi .Vorbeşti despre autonomie aşa de înălţător, de s-ar zice că la Tiraspol aţi luat deja ascensorul pentru comunism.Seama la viitoru` luminos,fato !

+6 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
4.06.2020, 10:36:51

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
4.06.2020, 10:38:14

Comentariu considerat abuziv.

Basarab Peruca
4.06.2020, 10:30:21

Peter Demeny si noi putem invita personalitati maghiare pentru a sarbatori Trianonul. Sa stam frumos unii langa altii asa politic corect si sa ne amintim cu placere cum ne erau omorati taranii pentru ca nu erau unguri sau pentru ca erau ortodocsi, cum erau violate femeile si omorati copiii si ce viata au a vut oamenii in Ardeal, discriminati fiind. Spuneti ca nu tot ceea ce e politica este si adevarat. Dar istoria nu e neaparat politica. Iar Romania nu este Slovacia. Iar daca va place Slovacia de ce nu mergeti acolo sa va expuneti tezele? "i-a salutat în maghiară şi a vorbit foarte frumos despre trecutul comun al slovacilor cu maghiarii." - ziceti dvs. Si noi putem vorbi si povesti cu maghiarii despre trecutul nostru, dar ala de dupa Trianon pana in prezent, ca sa o facem prieteneste. Ce a fost inainte de Trianon ma indoiesc ca poate fi definit ca trecut comun, din contra, e o falie morala si spirituala care nu poate fi astupata, cel putin nu prefacandu-ne ca totul a fost roz.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările