Un week-end încărcat de evenimente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că nu există oraş din România care să nu fie deja împodobit pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou.

Edilii marilor aşezări urbane au făcut chiar excese, şi-au deschis larg baierele pungii, nu ale lor, ci ale bugetelor locale, uitând ca prin minune că mai tot anul s-au plâns că au de surmontat mari probleme financiare. Numai că anul care vine e an electoral şi fiecare primar care aspiră la încă un mandat le oferă alegătorilor circ doar aparent pe gratis. În realitate, plătit din banii contribuabilor. Deja a început seria concertelor gratuite cu vedete care mai în vogă, care mai expirate ale căror conturi sporesc exponenţial, totul urmând să ajungă la punctul culminant, cum se zice,  “la cumpăna dintre ani”. Oraşele sunt luminate seara a giorno,  fruntaşă pe ramură la capitolele cheltuieli şi risipă fiind primăriţa generală a Capitalei, d-na Gabriela Firea.  Care în loc de căldură şi apă caldă le oferă concetăţenilor săi o extrem de bogată, dar şi de costisitoare „luminaţie”. Şi un târg de Crăciun asemenea. Magazinele gem de produse pentru toate buzunarele, marea majoritate din import, fiindcă în cei 30 de ani de la Revoluţie am uita să facem şi bomboane, şi Moşi Crăciuni din ciocolată  (înainte li se spunea Moş Gerilă spre a stârpi reminiscenţele burgheze şi convingerile obcurantisme), şi jucării, şi haine. Consumăm compulsiv produse importate, puţin păsându-ne că economiştii BNR ne tot repetă că şi din cauza aceasta, adică a importurilor masive, a crescut costul monedei unice europene. Ecranele televizoarelor sunt invadate de reclame care nu fac decât să exalte elanurile consumeriste. Şi cu toate acestea, în pofida veseliei generalizate, în week-endul ce tocmai s-a încheiat s-au înmulţit semnalele că sărbătorile nu vor fi chiar foarte calme pentru oamenii politici. Dimpotrivă.

Încă înainte de zilele de sfârşit de săptămână UDMR a anunţat că va susţine o moţiune de cenzură în cazul în care PNL va forţa alegerea primarilor în două tururi. Duminică seară la Antena 3 insipidul preşedinte interiar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, a afirmat la rându-i că PSD  va introduce o moţiune de cenzură din acest motiv, argumente mai mult decât penibile în favoarea rămânerii la alegerea edililor şefi dintr-un singur tur de scrutin aducând d-na Ecaterina Andronescu în cursul unei dezbateri de la Digi 24 în care a făcut ceea ce mi s-a părut a fi cea  mai agitată, mai neinspirată, mai puţin credibilă apariţie televizată din ultimii ani a domniei-sale. Doamna Andronescu contesta toate evenimentele, susţinând că se bazează pe cifre despre care s-a dovedit că nu ştia de fapt o iotă, în afară de falsurile avansate cu neruşinare de playboyul Eugen Orlando Teodorovici. Dezamăgitor să văd şi să aud că doamna Ecaterina Andronescu a venit cu argumentele Liei Olguţa Vasilescu. Semn clar că mai doreşte un mandat de senator. Fosta ministresă a Educaţiei a afirmat că deficitul bugetar ar crescut de când PSD nu mai este la guvernare făcându-se că nu crede că bugetul pe 2019 prevedea cheltuieli pentru care dl, Teodorovici nu precizase sursa de finanţare ori pentru care mărise din pix, adică minciunise PIB-ul. Doamna Andronescu s-a făcut că nu ştie că, de pildă, guvernul PSD din care a făcut parte până a concediat-o doamna Dăncilă le-a rămas dator dascălilor, cum îi place ei să spună, cu ceea ce prevede Legea 85 cu banii prevăzuţi a fi plătiţi nu doar în 2019, ci şi cu o parte din cei aferenţi anului 2018.

Dincolo însă de toate astea, e clar că o primă moţiune de cenzură introdusă de PSD are toate şansele să treacă dacă va beneficia de sprijinul UDMR (PSD-ul unguresc), iar aceasta reuşită ar reprezenta semnalul că alegerile anticipate ar putea deveni o realitate la începutul lunii martie a anului 2020.

Anunţul doamnei Gabriela Firea că şi-ar dori un nou mandat la Primăria Capitalei ca să termine ceea ce a început (chiar aşa, ce a început cu adevărat în Bucureşti sus-numita doamnă ca să aibă ce să termine în afară de minciuni, paranghelii şi importuri mai mult decât bizare de mijloace de transport în comun din Turcia ?) a generat o replică acidă a premierului Ludovic Orban. Căreia doamna Firea i-a dat un răspuns specific pentru educaţia  unei inse crescute şi formate în mahalaua Bacăului.

După ce sâmbătă filiala USR Bucureşti a anunţat că susţine candidatura d-lui Nicuşor Dan la Primărie, după schimbul de replici Orban-Firea şi după ce, duminică spre seară, preşedintele PMP, dl. Eugen Tomac, a anunţat că dl. Toader Paleologu va fi candidatul partidului la Primăria generală şi că el însuşi va intra în cursa în vederea obţinerii postului de edil-şef al Sectorului 1, e clar că, fără sau cu anticipate, a început campania electorală pentru alegerile locale. Mai rămâne doar să vedem dacă d-na Firea va obţine acceptul partidului, dar şi cine va fi candidatul PNL. Cei din PLUS îl vor susţine pe dl. Vlad Voiculescu ceea ce înseamnă că ceva merge tot mai prost în relaţia cu USR. Dar şi că PSD ar avea deja măcar  patru contra-candidaţi la Primăria Bucureştiului din partea Dreptei. O Dreaptă pentru care e o chestiune de onoare, dacă nu cumva chiar de viaţă şi moarte, să căştige ceea ce nu a mai câştigat demult.

Sigur e că week-endul acesta încărcat de evenimente anunţă că politicienii nu vor avea prea mult timp de data aceasta nici de caltaboş, nici de tobă, nici de cârnaţi, nici să savureze aroma cozonacilor şi nici de excursii exotice. S-a dat deja startul pentru campania electorală care e clar că va fi cu totul altfel decât cea pentru prezidenţiale. Va fi o campanie „pe bune”. Şi nu doar pentru eventualele alegerile anticipate ori numai pentru preluarea Primăriei generale a Capitalei. Ci şi pentru alegerile parlamentare şi  peste tot în ţară.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevarul.ro 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite