Un consilier al Guvernului Cioloş a lucrat la primul proiect comercial de livrare cu drone din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Drulă, actual consilier pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloş, a făcut parte din echipa care a dus la îndeplinire primul proiect comercial de livrare prin intermediul dronelor din lume. Zipline, numit după start-up-ul din Statele Unite care a coordonat proiectul, a devenit operaţional săptămâna aceasta în Rwanda, efectuând transporturi de sânge, plasmă şi coagulanţi în zonele mai greu accesibile ale ţării.

Actualul consilier al Guvernului Cioloş a salutat succesul proiectului printr-o postare pe pagina personală de Facebook: 

E oficial, foştii mei colegi de la proiectul Zipline au lansat livrările de produse medicale esenţiale (sînge, plasmă şi coagulanţi) cu drone în Rwanda. Primul proiect din lume de livrare de pachete cu drone care funcţionează comercial, în lumea reală, 24 de ore - nu un prototip. Este un proiect la care am muncit aproape doi ani de zile într-o echipă extraordinară. Am construit împreună cu colegii mei acest sistem de la zero - am avut privilegiul să lucrez alături de oameni de excepţie veniţi de la Google sau Space X”, scrie consilierul de stat pe reţeaua socială.

Drulă a precizat că a abandonat proiectul pentru a prelua postul de consilier pe probleme de infrastructură în cabinetul Cioloş, în decembrie 2015, şi susţine că perspectiva de a continua munca la proiect în cazul abandonării postului din Guvern i-a permis să abordeze o atitudine mai dezinvoltă faţă ceilalţi membrii ai executivului.

A fost o decizie grea pentru mine, am pus mult suflet în acest start-up. Dar mereu am ştiut că am o meserie la care mă pot întoarce oricînd, alături de oameni de vîrf; de aceea, la guvern am avut mereu curaj să spun adevărul, chiar deranjînd miniştrii de resort. Nu îmi pare rău că m-am alăturat guvernului, mi-ar părea rău doar să fi plecat pentru puţin. Ceea ce nu e cazul

Proiectul Zipline - prima ţară din lume care foloseşte drone ca să salveze vieţi

Proiectul Zipline foloseşte drone cu aripi fixate care efectuează automatizat curse către destinaţiile selectate din ţara africană, paraşutând containere conţinând resurse medicale deasupra spitalelor care au nevoie de acestea, întorcându-se apoi la baza de unde au fost lansate fără a ateriza, informează BBC News.

Dronele sunt lansate cu ajutorul unei catapulte şi zboară sub altitudinea de 152 de metri, pentru a evita contactul cu spaţiul aerian folosit de avioanele de pasageri. Dispozitivele au o rază operativă de 150 de  kilometri, însă ar putea, în teorie, să parcurgă chiar şi o distanţă dublă. 

Pentru început, livrările Zipline vor fi limitate la necesităţi medicale de urgenţă ale spitalelor. Scopul este de a limita drastic timpul necesar livrării acestora în situaţii de urgenţă, de la câteva ore la câteva minute.

Dronele companiei americane vor fi plătite de către Ministerul Sănătăţii din Rwanda pe livrare, la rate asemănătoare transporturilor efectuate prin mijloace tradiţionale.

Proiectul Zipline ar urma să fie testat în viitorul apropiat şi în anumite zone ale Statelor Unite, tot pentru livrări de resurse medicale şi farmaceutice, informează techcrunch.com.

Cine este Cătălin Drulă

Cine este Cătălin Drulă

Absolvent al Departamentului de Informatică al Universităţii din Toronto, Cătălin Drulă s-a făcut remarcat în spaţiul public din România prin intermediul Asociaţiei Pro Infrastructura – unul dintre cele mai vocale ONG-uri româneşti în materie de proiecte de infrastructură şi transport, înfiinţat în jurul forumului peundemerg.ro.

Fost director al Pro Infrastructura, Drulă figurează din decembrie anul trecut drept vicepreşedinte suspendat pe pagina asociaţiei, renunţând la sarcinile din cadrul acesteia din momentul în care a fost nominalizat drept consilier de stat pe teme de infrastructură.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite