Unde sunt de acord cu Klaus Iohannis - cum arată cele două Românii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele vorbea, săptămâna asta (fără să dea credit autorului sintagmei, dar asta contează mai puţin) despre „doua Romanii“. El descria astfel cum arata ţara azi. Sunt de acord cu sintagma, chiar dacă nu sunt de acord cu modul în care descria cele două mulţimi. Eu le-aş descrie aşa:

- exista o Romanie a celor care vor haos, instabilitate, dezordine si scandal; cei care ar face orice (si de o parte si de alta) sa talibanizeze Romania, sa exagereze argumentele fiecarei tabere, doar pentru a-i exclude total pe ceil​alti​;​

- si o Romanie a majoritatii romanilor, pentru care scandalul politic este o aberatie; cei care cred ca politicienii (indiferent de partid) trebuie sa se inteleaga si sa lucreze pentru ei, pentru a le face viata mai buna, venituri mai mari, drepturi mai sigure, institutii care sa-i protejeze etc

Aceste doua Romanii su​​nt, uneori, in contradictie. Uneori, o zona minoritara din politica vrea scandal, ignorand ceea ce majoritatea tacuta doreste. Din punctul meu de vedere, aceasta saptamana a fost una in care talibanismul putea sa castige. In care scandalul putea redeveni regula, iar criza putea deveni reala. Azi, nu avem criza politica, si putem consemna cum s-a terminat o saptamana de dispute:

1. Esec de mobilizare la motiunea de cenzura; nici parlamentarii liberali nu prea au fost convinsi de motiune, altfel ar fi venit, din respect; au votat mai putini decat au semnat si decat sunt de fapt (conform datelor din presa).

2. Multi agitatori incearca iar sa bage panica in zona mediului de afaceri, vorbind de o cadere a leului - care e, de fapt, o fluctuatie (azi, 4,469; ieri 4,46; deci, cre​stere de 0,07%); asa au zis si saptamana​ trecuta, dar economia este in continuare stabila (Banca Mondiala confirma, chiar ieri, directia buna).

3. Reactiile externe, saptamana asta, au fost foarte echilibrate - partenerii externi vor stabilitate si nu haos; prin urmare, nu sunt de acord cu politizarea justitiei, si nici cu tentativele opozitiei de a genera dezordine. Romania e una din ultimele tari sigure si stabile din regiune - si cred ca doar rusii isi doresc iesirea din aceasta situatie. 

4. Liberalii nu isi conving nici sustinatorii sa vina la protestele lor - doar cateva zeci de oameni in orasele in care s-au organizat. Intr-un fel, sahul pesedistilor (anuntul unor contra-manifestatii) a functionat - ambele tabere s-au prins ca nu e bine sa existe confruntari in strada. Dupa cum, in afara campaniilor, nu prea e bine sa fie confiscata strada celor care o folosesc legitim.

5. Tentativa de schimbare cu forta a majoritatii a cam esuat, cel putin saptamana asta - cei care au organizat acest lucru trebuie sa isi asume ca au gresit - sigur, ma astept sa nu o faca; exagerarile dinspre opozitie ar putea face rau Romaniei; din fericire, la exagerarile opozitiei nu s-a raspuns cu exagerari din partea puterii.

6. Cele doua planuri se vor mentine separate - pe de o parte, ​cazul din justitie al domnului Ponta va continua in justitie (unde continua procedurile, are loc un schimb de informatii, in vederea clarificarii acuzatiilor aparute​ pana acum​); si, pe de alta parte, planul politic, unde majoritatea e stabila, coalitia e solida iar functionarea guvernarii e certa. 


Pe scurt, Romania nu a intrat intr-o criza politica. Inca.


Vara este insa lunga...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite