Politică

articolul anterior articolul urmator

Uneori, guvernele se schimbă. Falsul argument al Preşedinţiei Consiliului UE

15
6 Jan 2019 13:25:12
Remus Pricopie
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Se pare că vremea cuvintelor diplomatice a trecut. De câteva săptămâni, Le Monde, France Press, Le Figaro, Financial Times, Deutsche Welle, Der Spiegel, Associated Press, Neue Zurcher Zeitung, Washington Post, NBC, Bloomberg - iar lista prestigioaselor instituţii internaţionale de presă este mult mai lungă - critică fără perdea conducerea politică de la Bucureşti, în frunte cu preşedintele PSD.

Cuvintele sunt dure: „structură opacă de putere“, „noii autocraţi“, „corupţie omniprezentă“, „delir politic“, „morman de minciuni“, „incitare insistentă la ură socială“, „condamnaţi penali“, „sforarul condamnat“, „marionete“ etc.

Toate aceste calificative pun într-o lumină negativă nu numai politicienii PSD, dar şi pe noi, ceilalţi romani. Cu alte cuvinte, în România, nu suntem în stare să facem curat în propria ograda şi am ajuns să exportăm, la nivel european, cu ocazia preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, această manieră „ocultă“ de a face politică.

Situaţia este atipică. Nu mai este vorba de o bătălie politică între stânga şi dreapta, între PSD şi PNL, arbitrată de celelalte partide din Parlament sau din afara acestuia.

Este vorba de România, care, din diferite motive, a ajuns să sufere de „deficit democratic“, o anomalie care se manifestă în principal prin deturnarea instituţiilor statului de la menirea lor constituţională şi transformarea acestora, în mâinile unui singur om sau ale unui grup restrâns de persoane, în instrumente de putere şi abuz.

Răspunsul politicienilor de la Bucureşti, tradus prin formula „mergem până la capăt“, nu este calea spre vindecare, ci dovada că NU suntem în stare să gestionăm agenda politică naţională, europeană şi internaţională, în primul rând din motive de credibilitate, dar suntem în stare să negăm, în fiecare zi, realitatea.

De altfel, criticile din presa internaţională, dar şi declaraţiile unor înalţi oficiali europeni, sunt expresia clară a lipsei de încredere şi respectabilitate faţă de decidenţii guvernamentali de la Bucureşti. Dacă se va merge pe acest scenariu, consecinţele pentru România, dar şi pentru PSD, sunt foarte greu de calculat.

Acest deficit de democraţie nu vine singur. În general, este însoţit de o serie de alte afecţiuni. Una dintre ele este erupţia de ştiri false.

De exemplu, auzim de la anumiţi „înţelepţi“ ca, în timpul Preşedinţiei, guvernele nu se schimbă. Pentru a nu lăsa o informaţie falsă să circule pe malurile dâmboviţene ale Bucureştiului, recomand să se facă o scurtă documentare pe această temă.

Continuarea pe ziare.com

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Stan Toma
6.01.2019, 13:37:57

Suntem o țară normală și din fericire nici la corupție nu suntem pe primul loc si nici la hoție. Vizitând un pic muzeele de prin state din acestea acuzatoare iti dai seama ca multe exponate au fost "imprumutate" din alte țări .

+1 (5 voturi)
Stan Toma
6.01.2019, 13:40:57

Chiar , Nefertiti ă fost înapoiată de nemți egiptenilor?

+2 (4 voturi)
Sorin Ionascu
6.01.2019, 14:13:39

In general imi placeau articolele tipului. Dar vad ca s-a molipsit si el de moda click-bait. Daca ma trimite pe pustii ca sa citesc restul, incepe sa nu-mi mai placa. Asa ca nenea ia un minus de la mine pentru obiceiul prost pe care l-a capatat. Sper sa invete ceva si sa nu continue. E chiar asa de greu sa iei un text cu copy/paste si sa il pui si in alta pagina? Sau site-ul celalalt are "copyright" pe textul integral? Oricum e aiurea si ma deranjeaza.

+3 (3 voturi)
constantin constantin
6.01.2019, 15:18:28

După ce MCV-ul a concluzionat că în România corupţia este mai mare decât în Bulgaria... nu mai dau doi bani pe spun unii sau alţii din occident. România, cea care a înfiinţat DNA, bun sau prost, este mai coruptă decât Bulgaria care a refuzat înfiinţarea unui DNA. Croaţia a fost primită în UE fără MCV, deşi ziariştii croaţi nu contenesc să spună că la ei în ţară corupţia este generalizată. POLITICĂ, NENE! Asta e. De ce a fost primită Croaţia fără MCV? Pentru că a mers până la capăt cu Germania în 1945! De ce ne critică presa din Germania? Pentru ca să îi da o mână de ajutor lui Iohannis care se ceartă cu Veorica pe volan. Aşa-i? De ce ne critică presa din Franţa? Pentru că au probleme în licitaţia pentru construirea unor corvete în România. Cică sunt mai bine plasaţi nişte constructori olandezi.... Despre tain este vorba, cum spunea Băsescu, nu mai merge cu prosteala. Ne-am prins, tati., Iar referitor la corupţie este aşa cum a zis Ion Ţiriac: În România este la nivel de cârnat. Aşa arată Pax germana care s-a instaurat în UE, o cazarmă prusacă, ştie englezul de ce a fugit.

+1 (5 voturi)
cib
6.01.2019, 16:06:42

Cel mai bun comentariu. Pe pariu ca autorul articolului nu are contra-argumente? Si stii de ce? Pentru ca nu poate contrapune argumente politice logicii si ratiunii!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările