Politică

articolul anterior articolul urmator

Ungaria speră ca aurul de la Roşia Montană să nu fie exploatat niciodată. „De când aparţine ea României?”

92
26 Jul 2021 17:57:03
Autor: Radu Eremia
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei FOTO EPA-EFE
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei FOTO EPA-EFE

O publicaţie pro-guvernamentală a Guvernului de la Budapesta, Executiv condus în prezent de Viktor Orban, susţine că aurul de la Roşia Montană nu ar trebui exploatat niciodată, fiind pusă întrebare a cui este, de fapt, localitatea din Munţii Apuseni.

„În zilele noastre nu este simplu să se înţelegă ce înseamnă ca un stat să dispună de mine de aur proprii, Or, Transilvania şi zona de sus erau bogate în metale nobile. Doar în zona de lângă Roşia Montana funcţionau în acele vremuri 300 de companii de mină şi peste 800 de mori”, scrie Magyar Nemzet, publicaţie pro-guvernamentală, citată de Rador, potrivit G4Media.
 
„În urmă cu peste 110 de ani zona Munţilor Apuseni răsuna de zgomotul acestor mori. În Roşia Montana, aflată în „pătratul aurului” nu exista încă noţiunea de minerit cu cianuri, sau cu distrugerea naturii din jur, respectiv şi a culturii. Umbra acestei distrugeri se simte an de an în acest oraş minier cu un mare trecut, unde geologul renumit Ferenc Wanek a afirmat că zona era stăpânită cu mult înaintea lui Hristos mai întâi de agatârcii înrudiţi cu sciţii”, completează sursa citată.
 
Publicaţia maghiară se întreabă şi a cui este, de fapt, Roşia Montană. „Trebuie să menţionăm aici şi poezioara lui Octavian Goga „Munţii noştri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă”, aplicată pe ilustrata care însoţeşte acest material. Începutul poeziei de pe ilustrată spune multe aici, deoarece nu trebuie decât să punem întrebarea: De când aparţine Roşia Montana de România? De aceea sperăm ca cele 300 tone de aur şi 1.600 tone argint vor rămâne în pământul natal (rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone), respectiv cine ştie câtă platină, molibden la care speră frmele străine. Măcar atât timp cât nu se mai întoarce roata morii de aur a istoriei”, a conchis sursa citată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

92 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.07.2021, 18:02:09

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
26.07.2021, 18:16:49

# Ce dracu' Shogore , a fost vorba ca nu mai pui gura pe bautura ... hi hi hi hi ...

+23 (25 voturi)
Ciobanul Adevarului
26.07.2021, 18:03:11

Am ramas cu gura cascata in fata acestui tupeu imperial: a cui este Rosia Montana?! Incep sa-mi doresc sa mai vad cateva halde de steril plimbandu-se pe Tisa ...

+19 (23 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
26.07.2021, 18:09:04

"De când aparţine Roşia Montana de România?" Si fraierii de rumani anti-LGBTQ credeau ca dusmanul dusmanului e pretinul lor... Hahaha !

+4 (26 voturi)
Edesia
26.07.2021, 18:20:36

Pe astia-i doare mai rau prostia (tradarea) romanesca de a ne da aurul canadienilor pe nimic.

+4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (92)

Modifică Setările