Politică

articolul anterior articolul urmator

Adevărul despre România: Ungurii şi ruşii, primii în topul antipatiei la români

75
14 Oct 2013 06:57:16
Autor: Sebastian Zachmann, Elena Dumitru
Românii şi maghiarii coabitează în unele judeţe din ţară                          Foto: mediafax
Românii şi maghiarii coabitează în unele judeţe din ţară                          Foto: mediafax

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, românii au cele mai multe sentimente negative faţă de unguri şi faţă de ruşi. La polul opus, englezii, germanii şi francezii sunt văzuţi cu ochi buni

 Rivalitatea istorică dintre români şi unguri a ieşit din nou la iveală. 55,7% din români îi privesc cu antipatie pe vecinii noştri vestici, în timp ce doar 29% îi privesc mai degrabă pozitiv, conform unui sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului „Adevărului“. Pe locul secund se situează ruşii, alţi rivali tradiţionali, care sunt percepuţi negativ de de 45,2% din români şi pozitiv de 36,8%. 

Podiumul antipatiei este completat de Ucraina, văzută critic de 35,3% din populaţie. Însă 41,8% din respondenţi îi văd cu ochi buni pe ucraineni.

Din prima jumătate a clasamentului negativ mai fac parte vecinii noştri, bulgarii şi sârbii, cărora li se adaugă turcii. China rămâne la o cotă de popularitate de peste 50% (mai precis 56,5%), o performanţă stabilă, cu atât mai mult cu cât uzual românii îşi exprimă mai degrabă preferinţa pentru democraţiile occidentale (SUA sau alte state europene) arată sociologii INSCOP. „Fraţii noştri de peste Prut“ se află la jumătatea clasamentului preferinţelor: 65,7% dintre români arată sentimente pozitive faţă de Republica Moldova.

TOPUL PREFERINŢELOR
Marea Britanie conduce în topul celor mai simpatizate ţări de către români. În luna septembrie, Marea Britanie era percepută cu un sentiment pozitiv de 75,5% din respondenţi. La mică distanţă se situează Germania (74,3%), care, totuşi, este privită negativ de 17% din cei chestionaţi, cu două procente mai mult decât Regatul Unit. Pe locul trei la capitolul preferinţe se află Franţa (73%). „Românii rămân consecvenţi în preferinţa pentru cele trei state din nucleul dur al Europei şi, până la urmă, al Uniunii Europene“, explică sociologii INSCOP. Cele trei ţări sunt urmate în clasamentul simpatiei de Spania şi Italia, destinaţiile predilecte pentru muncă şi nu numai ale românilor în ultimii 7-8 ani, pe care 72,9%, respectiv 70,5% din români le asociază mai degrabă cu sentimente pozitive. SUA ocupă locul 6, cu 70,3% dintre români care le apreciază mai degrabă pozitiv, faţă de 20% din respondenţi care au o părere negativă despre americani.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ în perioada 10 - 17 septembrie 2013.Volumul eşantionului a fost de 1.050 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Harta prejudecăţilor: cum se văd europenii între ei
Proiectul „Harta stereotipurilor“, realizat de artistul grafic bulgar Yanko Tsvetkov, conţine  peste 40 de hărţi în care ţările sunt indicate prin termenul cel mai asociat de alte popoare cu privire la zona respectivă.  În cazul României, cel mai des concept asociat este „hoţia“.

Pentru ruşi, România reprezintă, de fapt, Republica Moldova, în contextul conflictului privind viitorul acesteia din urmă în Uniunea Europeană. Pe Moldova ar trebui să scrie pur şi simplu „goală“, după ce toţi cetăţenii au plecat spre România, cred ruşii. Pe francezi, ruşii  îi văd drept „victime ale modei“, Italia este un mare „centru comercial“, Marea Britanie egal Abramovici, scoţienii sunt beţivi. Finlandezii sunt o „adunătură de smiorcăiţi”, Grecia este „sectorul imobiliar“, iar Turcia - „colonia de turişti“.

Spaniolii ne văd ca fiind cei care „schimbă scutece“, iar pe bulgari drept cei care „curăţă toalete“, iar moldovenii sunt „instalatori“. Grecia are „ulei de măsline prost“, Turcia este „Marocul de Est“, maghiarii sunt „huni“. În Ucraina poţi găsi „bone radioactive“, iar în Rusia - „preoţi căsătoriţi“. Jumătatea sudică a Italiei este, de fapt, „Catalonia orientală“, iar Portugalia este „paravanul de vânt“.

Polonezii ne văd drept ţigani, în timp ce pe francezi îi consideră „laşi“. Pe Olanda ar scrie „jucării“, britanicii sunt „trădători fără niciun Dumnezeu“, Scoţia are doar „cartofi“. Germania este „bătăuşul vestic“, în timp ce Rusia este „bătăuşul estic“. Sârbii sunt „nebuni“, ungurii - „oameni cool“, cehii sunt „beţivi“ şi, dacă în Grecia „hotelurile sunt în grevă“, în Bulgaria este „plaja bunicii“.

Turcii ne asociază cu „pământul ţiganilor“, în timp ce bulgarii sunt „vecinii bipolari“. Rusoaicele sunt nişte „puicuţe sexy“, dar doar în Finlanda sunt „blonde autentice“. Norvegia este „Arabia Saudită Arctică“, Ungaria înseamnă „gulaş“, sârbii sunt „terorişti“, Bosnia şi Herţegovina este „încă a turcilor“, iar croaţii sunt „criminali“. Moldova este „lumea a treia“, iar scoţienii sunt „beţivi“.

Vaticanul ne cataloghează drept „ortodocşi latini“ - scăpăm ieftin în comparaţie cu Germania („băieţi blonzi frumoşi“), Marea Britanie („femei frigide“), Rusia („cel mai mare duşman“) şi Franţa („atei promiscui“). Stăm mai bine decât bulgarii - „asasini“, maghiarii - „ţigani catolici“, moldovenii - „ciudaţi“. În Finlanda „Iisus n-a mers niciodată“, suedezii sunt „dependenţi de sex“, iar norvegienii „păgâni cu bărbi albe“. Polonia este „Imperiul Roman de Nord“, iar Islanda este „iadul“. Germanii văd ţara noastră ca o patrie a vampirilor, iar pentru italieni românii sunt hoţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

Utilizator Adevărul
14.10.2013, 07:30:35

Comentariu considerat abuziv.

papillon
14.10.2013, 08:02:11

publicatia basista nu mai are subiecte de top si vine cu articole surogat..! Nu stiu de unde lua autorul acestui articol cu iz manipulator si dezinformator informatia comform careia romanii sunt ahtiati dupa Germania, natie care oridecateori a avut ocazia, a constituit doar un motiv de amaraciune pentru poporul roman, ultima fiind imersiunea in treburile politice ale Romaniei cu ocazia referendumului din vara lui 2012 cand a fost demis Basescu. Nu sunt monarhist absolut deloc, insa revine ex regelui Mihai meritul de a ne fi razbunat catusi in vara lui '44, pe 23 august mai precis, cand le-o daduram nemtilor asa spontan in bot..! Si nu inteleg de unde atata ura impotriva poporului rus care a fost alaturi de noi in 1877 in lupta impotriva dominatiei cumano-pecinege..! Vad ca astia nu stiu sa faca diferenta intre natia care a dat lumii un Dostoievski sau Tolstoi si ideologia comunista care isi are originea (sic!) in Germania..!:) Parerea mea e ca Franta este intradevar un popor ce merita admirat, chiar daca actualmente manifesta ostilitate fata de noi pentru a stopa fenomenul migratiei pe ruta Ferentari-Paris..! Englezii, polonezii, cehii sunt natii ce manifesta catusi o bunavointa fata de romani..! Pe unguri ii inteleg...le-a dat Hitler Ardealu' moca si sufera si azi ca ne-am aliat cu rusii pentru a-l lua indarat..! Apropo de presupusa aversiune a unora fata de rusi (presupun ca Basarabia e motivul, nu?) ce credeti, n-a fost un targ avantajos, obtinerea Ardealului cu ajutorul armatei ruse in schimbul pierderii provinciei de peste Prut ?!?

-11 (27 voturi)
man dana
14.10.2013, 08:35:51

antipatia fara e rusi n-are legatura numai cu Basarabia, ci cu comunismul, rusii fiind asociati cu acesta. Cred ca sondajul e corect, nu suntem fanii rusilor, nici ai maghiarilor sau bulgarilor. (in general al vecinilor nostri). Ma surprinde usor cresterea procentului si in privinta sarbilor, pe care i-am vazut in general bine, cu toate ca nici noi nu stim de ce, insa prejudecatile in privinta lor erau pozitive. Cred ca prejudecatile cu privire la nemti sunt pozitive ("nemtii sunt oameni reci dar corecti"), nici nu era nevoie de Inscop pentru asta. Nu se compara amaraciunea adusa de rusi sau maghiari, cu cea germana, care a fost de scurta durata.

+7 (13 voturi)
The Hun Attila
14.10.2013, 08:36:19

Pai da.. Ungaria blocheaza aderarea voastra la Schengen, nu Franta, asa-i? :-)

-2 (24 voturi)
Utilizator Adevărul
14.10.2013, 08:37:32

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările