Unificarea dreptei l-a sărit pe Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Crin Antonescu au reînviat alianţa DA
Vasile Blaga şi Crin Antonescu au reînviat alianţa DA

PNL şi PDL au bătut palma pentru un proiect de dreapta comun, însă au uitat de PMP, partidul crescut de preşedintele Traian Băsescu

O delegaţie a PNL, condusă de Crin Antonescu, şi alta a PDL, condusă de Vasile Blaga,  s-au pus ieri la masă şi, după două ore de discuţii, au anunţat coagularea dreptei în două acte: mai întâi alianţă electorală bazată pe încredere, apoi fuziune cu acte. „În urma acestei discuţii am luat decizia de a construi un proiect comun pentru alegerile prezidenţiale şi pentru a guverna împreună. Dorim un partid mare cât mai curând, dar fuziunea necesită timp. Nu ştiu dacă se va face până la alegerile prezidenţiale“, a spus Crin Antonescu, preşedintele demisionar al PNL.

Lui Vasile Blaga i-a revenit rolul de a anunţa că cele două partide vor avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale. Numele său încă nu este cunoscut, dar „va fi stabilit curând în baza unor cercetări“, după cum a spus Buldogul. Liberalii au dat asigurări că, în cel mai scurt timp, vor rupe alianţele cu PSD din teritoriu, pentru că, în unele judeţe, USL încă mai trăieşte.

„Noi trebuie să ne comportăm ca nişte oameni serioşi din punct de vedere politic şi corecţi“, a mai spus Antonescu. După spusele celor doi lideri, în toamnă vom asista la fuziunea celor mai mari partide de dreapta - PNL şi PDL - după a doua încercare. Prima dată s-a vorbit despre un mare partid de dreapta în 2005, când PNL, condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi PD, cârmuit de Traian Băsescu, au fost la un pas de fuziune. La distanţă de nouă ani, Călin Popescu Tăriceanu s-a reorientat către PSD, în timp ce Traian Băsescu, reprezentat acum de PMP, a fost sărit de la negocieri.

„Udrea o fi frustrată“
De altfel, liberalii, prin vocea lui Ludovic Orban, au cerut o delimitare clară de şeful statului. „Coagularea dreptei trebuie să fie făcută fără Traian Băsescu. Traian Băsescu otrăveşte orice fântână în care intră. Şansa candidatului de dreapta de a câştiga prezidenţialele este egală cu depărtarea de Traian Băsescu, care este toxic“, a clamat Ludovic Orban. De acelaşi tratament a avut parte şi PMP, formaţiunea girată de Traian Băsescu.  „Cum e turcul, şi pistolul. PMP este creaţia orgoliului lui Băsescu, care a vrut să rupă PDL“, a insistat Orban.

Atât liderii PDL, cât şi conducerea interimară a PNL au evitat să vorbească despre cooptarea PMP în noua alianţă, iar atunci când au vorbit au făcut-o ironic. „ Nu putem face alianţă cu orice persoană de pe stradă care se consideră de dreapta. Doamna Udrea este un personaj de presă“, a apreciat şi Crin Antonescu. De partea cealaltă, întrebat dacă a vorbit cu cineva din PMP despre coagularea dreptei,  Vasile Blaga a răspuns, scurt : „Nu. Văd că au alte treburi, se omoară între ei acum“.Cu o zi înainte, când Elena Udrea se arăta neîncrezătoare în noul proiect de dreapta, Vasile Blaga comenta în acelaşi ton : „Poate că doamna Udrea o fi frustrată“.

Totuşi, la finalul discuţiilor de ieri, Vasile Blaga nu s-a mai arătat la fel de rezervat. „Dacă şi alţii vor dori, cu atât mai bine. Deocamdată vorbim la nivelul celor două partide principale. Fiecare partid are libertatea de a face fuziuni prin absorbţie”, a spus preşedintele PDL. În categoria alţii, ar mai putea intra partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică, după ce fostul premier a discutat cu Crin Antonescu o posibilă fuziune între partide.

Cine a negociat
La masa negocierilor s-au aşezat ieri două echipe. Una liberală, formată din Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Sorin Frunzăverde (fost membru al PDL), Marian Petrache, Mircea Roşca şi Romeo Stavarache. De partea cealaltă, garnitura democrat-liberală a avut următoarea componenţă: Vasile Blaga, prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, secretarul general Gheorghe Flutur şi, surprinzător, primarul Gheorghe Falcă, care este şi memrbu al fundaţiei Mişcarea Populară.

Iohannis ia în mâini soarta PNL
Fostul prim-vicepreşedinte PNL, Klaus Iohannis, a anunţat ieri, în şedinţa conducerii partidului, că intră în cursa pentru şefia formaţiunii. Proaspăt demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, Klaus Iohannis a anunţat că va candida, la Congresul de la sfârşitul lunii iunie, pentru cel mai important post din formaţiune. În cursa pentru şefia PNL s-a mai înscris şi senatorul liberal Ioan Ghişe.

Ludovic Orban, care anunţase iniţial că ţinteşte funcţia de preşedinte PNL, s-a retras din competiţie după anunţul lui Iohannis şi a declarat, cu tărie, că va susţine candidatura primarului de la Sibiu. Preşedintele demisionar, Crin Antonescu, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat şi că îl va susţine tot pe Klaus Iohannis. Întrebat ce funcţie va avea după congresul PNL, Crin Antonescu a răspuns, zâmbind : „Pot să fiu orice. Nu pot să fiu Papă, pentru că nu sunt catolic. Nu pot să fiu preşedinte al Statelor Unite, pentru că nu sunt american“, a conchis el. Pe holurile Parlamentului, acolo unde a avut loc şedinţa liberalilor, oamenii din teritoriu vorbeau déjà despre un nou prezidenţiabil PNL. „Dacă Iohannis candidează la preşedinţia partidului, să îl împingem mai departe!“, a comentat un liberal, la scurt timp după ce primarul Sibiului şi-a anunţat oficial intenţiile. Pe de altă parte, primarul Sibiului a refuzat să comenteze o astfel de  ipoteză

MRU: Eu l-am sunat pe Antonescu

Liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, la Adevărul Live, că întâlnirea de luni cu Crin Antonescu, în care au vorbit despre o colaborare între cele două partide,  a venit în urma unui telefon pe care i l-a dat preşedintelui liberal. „Discuţia cu domnul Antonescu nu a venit din aer. Eu l-am sunat pe domnul Antonescu. Mă bucur că a găsit timpul să vorbim, gândul fiind cum depăşim etapa de azi, cum reparăm trecutul, ce ar trebui să construim şi ce intră în această construcţie “, a explicat MRU. Întrebat dacă a luat în calcul varianta de a se retrage din cursa pentru Cotroceni, Ungureanu a răspuns surprinzător. „Bineînţeles că pot renunţa la ideea de a candida. La capătul acestei alegeri trebuie să se afle interesul general“, a mai spus MRU, la Adevărul Live. Totuşi, MRU a subliniat că viitorul preşedinte va trebui să fie deasupra partidelor politice şi nu prins între interesele acestora.  (Alina Boghiceanu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite