Politică

articolul anterior

Unirea de la Iaşi - Începem anul centenar cu o ruşine!

18
24 Jan 2018 14:59:08
Teodor Răileanu-Olariu
Singurul proiect major nu doar al Iaşului ignorat de Guvern.
Singurul proiect major nu doar al Iaşului ignorat de Guvern.

La Iaşi, de Ziua Unirii Principatelor Române, întreaga ţară a fost făcută de ruşine. Discursuri goale, pe un fond de disperare şi tristeţe tăcută. Şi un preşedinte lipsă.

Anul Centenar. Această bornă a istoriei ar trebui să însemne pentru ţara noastră violată moral un punct din care, odată ajunşi, să privim în depărtare şi să spunem: „acolo trebuie să ajungem!”. Toţi, dar absolut toţi cei care au fost învestiţi de o treime dintre români să ne conducă nu au nici cea mai vagă idee încotro să o apuce. Nu pot vedea mai departe de micile învârteli de milioane de euro.

Această amară constatare am avut-o din mijlocul ieşenilor ieşiţi în stradă să se prindă în hora Unirii. Am privit scena fadă de la Hotel Traian pe care se aflau câţiva oameni-personalităţi, cum ar fi Alteţele lor Margareta şi Duda, Primarul Mihai Chirica, preşedintele CJ, prefectul, vreo doi parlamentari (restul erau aliniaţi jos, lângă scenă), ministrul educaţiei din Republica Moldova, clasicii preoţi.

Au venit, în schimb, Victor Ponta şi Daniel Constantin, gest explicabil în dorinţa de a puncta pentru formaţiunea lor politică liliputană. Spectaculos de degeaba a venit liderul PNL, Ludovic Orban care, purtând o banderolă cu „Susţin A8”, şi-a dat, din nou, măsura oportunismului de imagine de cursă scurtă. După ce ani de zile nu a scos nici un cuvinţel despre o autostradă Iaşi-Târgu Mureş (nu a fost şi ministru al Transporturilor?), apare la Iaşi, de Ziua Unirii, ca un susţinător al proiectului! Este exact aceiaşi situaţie de acum câţiva ani când, în plin conflict Băsescu-Arafat, Orban a coborât în piaţă să „se dea cu manifestanţii”. Atunci a plecat în fugă, huiduit şi aproape bătut.

Am auzit azi la Iaşi discursuri goale, sforţat încercate a nu fi sforăitoare, dar până la urmă împănate de nişte consilieri cu ceva cuvinte care ar trebui să se potrivească contextului: „unire”, „rădăcini”, „istorie”, „înaintaşi”, „moment măreţ”. Un bla-bla sec, fără nici o idee cât de cât „reţinabilă” dacă nu memorabilă. Poate o minimă excepţie a făcut primarul Iaşului, Mihai Chirica, când a declamat disperat „[…] guvernanţi, parlamentari, treziţi-vă! Ce fel de ţară lăsăm copiilor noştri?”.

Oamenii prezenţi în Piaţa Unirii nu au avut nici o tresărire la nici un discurs. Nici măcar un „uită, bre, ăsta are dreptate!” ca în alţi ani. Au stat trişti şi tăcuţi. Doar câţiva unionişti au mai vociferat despre „unirea cu Basarabia”. Singurul moment de huiduieli sincere a fost când un consilier ceva al Preşedintelui Iohannis a citit un discurs uscat şi inutil, cu singura calitate că a fost declamat plăpând la turaţia normală de vorbire a unui om obişnuit.

În urmă cu fix un an, preşedintele României Klaus Iohannis îşi etala la Iaşi căciula din blană de animal mort dansând robocop-ian hora Unirii. Astăzi a trimis „decât” un consilier să citească nişte rânduri. Nu voi insista pe gestul complet nepoliticos, neprotocolar, inutil, laş, nerespectuos, necalculat şi jignitor al Preşedintelui Iohannis de a nu veni la Iaşi. În an Centenar, acolo unde a început cu adevărat formarea României moderne, acolo unde lumea l-a votat. Pur şi simplu, Preşedintele a făcut o eroare tactică stupidă.

Închei cu ceea ce cred eu că ar fi vrut să audă românii prezenţi în Piaţa Unirii din Iaşi, la minus 15 grade Celsius. Despre exodul românilor în afara graniţelor. ONU a dat publicităţii un raport în care România are cea mai mare rată de depopulare după Siria (care este în război civil, da?). Despre adevărata unire a regiunilor istorice: conectarea lor prin autostrăzi, curse aeriene, transport feroviar rapid şi reducerea decalajelor de dezvoltare prin investiţii masive şi încurajarea reală a apariţiei locurilor de muncă. Despre aducerea în ţară a românilor plecaţi să muncească în afară. Aceştia din urmă nu au nevoie decât de un pic mai puţină birocraţie şi de speranţă.

Aceasta din urmă este cea mai importantă, fiindcă exodul tragic al românilor nu are loc nici din cauza războiului, nici a opresiunii de rasă sau confesională, ci din lipsa unei imagini limpezi a unui viitor predictibil. Cea mai mare spaimă a omului, ca fiinţă de pe planeta asta, este necunoscutul. Iar PSD, cu concursul PNL şi a lui Iohannis, exact asta fac: pun o ceaţă a ruşinii în faţa viitorului românilor. De asta pleacă toţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Vrea sa construiaca Dragos
24.01.2018, 15:15:24

Felicitari pentru articol. Bine relatat, bine facuta crítica, pacat ca nu simte nimic can citeste acest articol, cineva care e resposabil de situatia dificila sin tara noastra. Ne trebuie políticieni de valoare. Acum vad ca ponta era mai bun dacat ce e acum.

+1 (3 voturi)
Mircea B.
24.01.2018, 16:16:58

Alocari buget transporturi 2018, pe regiuni de dezvoltare, in euro/ loc : - Ilfov+Bucuresti : 951 - Sud Muntenia : 605 - Vest : 427 - Sud Est 219 - Centru 173 - Nord Est 42 Asa. Ce să sarbatoreasca la Iasi?! Le-a fost frica sa nu le dea oamenii cu pancartele in cap.

+3 (3 voturi)
Papa Raţă
24.01.2018, 17:47:59

mascota ignoranței La al nostru Cotroceni Un măgar roade coceni Și se crede președinte Doar că.. nu prea are minte . . . . . . .

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.01.2018, 16:41:57

”În urmă cu fix un an, preşedintele României Klaus Iohannis îşi etala la Iaşi căciula din blană de animal mort dansând robocop-ian hora Unirii.” Ce gluma buna..!.) Nu, nu ma refer la dansul robocop-ian..Ma refer la chestia cu..”presedisntele Romaniei Klaus Iohannis”..! Ha..ha..ha..! Tare de tot gluma, avand in vedere ca Romania nu mai are presedinte de vreo 3 ani, adica exact de cadn nulitate apolitica fanfaronarda, cu minte inceta si reactii intarzate, Klaus Iohannis, a fost plantat la Cotrocei de cater sistem (cu ajutorul nostru) pe post de ”mobila de calitate germana”, sau de marioneta, sau de ornament constitutional. Adicam plantat sa faca figuratie, si nu oricum si oricand, ci numai teleghidat si..la fara frecventa..!:)

+2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.01.2018, 17:20:41

”exact de cand nulitatea politica fanfaronarda”, ”de catre Sistem”, ”Adica plantat”

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările