Se pregăteşte salvarea Ecaterinei Andronescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul României tocmai şi-a început a şasea lună de vacanţă pe anul acesta, dar, chiar şi aşa, prin neprezentare, ne oferă sesiuni deghizate ale imposturii.

Să vorbim puţin de cazul Microsoft. Nouă foşti miniştri, care au învârtit şpăgi de milioane de euro, dar care, deocamdată, sunt nevinovaţi, sunt pe lista scurtă a DNA. Conform legii răspunderii ministeriale, procurorii au nevoie de avizul preşedintelui pentru a-i ancheta pe foştii miniştri care nu mai sunt acum parlamentari. Iar şeful statului a semnat imediat decretul.

Conform aceleiaşi legi, pentru foştii miniştri care în prezent sunt parlamentari, procurorii au nevoie de avizul Camerei din care fac parte aleşii. În această situaţie se află deputatul Valerian Vreme şi senatorii Ecaterina Andronescu şi Micky Şpagă (Şerban Mihăilescu pe numele său real, însă foarte puţin cunoscut). În mod normal, într-o ţară unde senatorii şi deputaţii nu se cred judecători, Parlamentul trebuia să voteze imediat începerea urmării penale pentru cei trei. Dar ce s-a întâmplat? Mai întâi, conducerile celor două camere (Birourile Permanente) au stabilit că parlamentarii din comisiile juridice au timp două săptămâni să dea un raport. Două săptămâni pentru a spune dacă se impune sau nu începerea urmăririi penale. Din aceste comisii juridice fac parte oameni cu studii de drept mai mult sau mai puţin serioase.

Spre exemplu, şi Gigi Becali a fost membru în comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi a trecut direct în celulă. Un alt exemplu „demn“ este liberalul Tudor Chiuariu. Fostul ministru al Justiţiei a fost preşedintele Comisiei Juridice din Senat, până când a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Cu greu a fost obligat să demisioneze, dar a rămas, totuşi, membru. Deci el va vota pro sau contra urmării penale a Ecaterinei Andronescu şi a lui Micky Şpagă. Va mai vota şi senatorul PSD Şerban Nicolae, care încearcă să pună botniţă presei prin modificarea Codului Penal. Sau senatorul PNL Vasilica Miron (ales PPDD), care încă nu a înţeles ce caută în Parlament.

Aceşti parlamentari se transformă în judecători şi dau mici sentinţe, care pot cântări greu în actul de justiţie: ei spun dacă amicii lor din Parlament pot fi urmăriţi penal, deşi rolul lor, al tuturor parlamentarilor,  ar trebui să fie pur decorativ: să avizeze pozitiv orice solicitare venită din partea Parchetului. Altfel spus, să nu se amestece în atribuţiile puterii judecătoreşti.

În cazul lui Valerian Vreme, comsiia juridică şi-a făcut deja treaba: a votat pentru începerea urmăririi penale, iar săptămâna viitoare va fi convocat plenul pentru a da votul final. Mizez pe un vot favorabil, pentru că Vreme este parlamentarul perfect pentru a spăla imaginea gri a Legislativului. A fost ministru PDL, acum este deputat PMP, adică deputatul lui Băsescu. După ce au făcut zid în faţa lui Vlad Cosma, Florin Popescu, Ioan Stan şi Titi Holban, parlamentarii au nevoie de un nou caz „Gigioacă“, deputatul „auto“, de care au râs toţi penalii din politică după ce a făcut puşcărie pentru o sticlă de whisky.

Tot în aceste zile, Valeriu Zgonea ( poreclit acarul) a mai prezentat un plan strategic de resetare a fotografiei parlamentare. Zgonea s-a răstit la Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, să trimită către plen raportul de revocare a mandatului deputatului Bucur Stoica. Cerinţa lui Zgonea vine exact la câteva zile după ce Victoria Nuland le-a reamintit statelor din Est că tolerează parlamentarii penali. Dar şi mai ciudat e faptul că Valeriu Zgonea n-a avut timp un an de zile să ceară acel raport de la Comisia Juridică, pentru că Înalta Curtea a cerut revocarea mandatelor parlamentarilor Bucur Stoica şi Akos Mora încă din octombrie 2013.

Deci un an de zile, Zgonea s-a făcut că nu vede, iar Comsiai Juridică s-a făcut că lucrează. Şi, brusc, în vacanţă parlamentară, îşi aduce aminte că are colegi în plus. Valerian Vreme. Bucur Stoica. Akos Mora. Să fie acesta preţul pe care îl va plăti Parlamentul pentru a o scăpa pe doamna Ecaterina Andronescu de începerea urmăririi penale? Andronescu, cea care a fost oprită din drumul spre Bruxelles, tocmai pentru campania electorală. Aş ţine pariul.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite