Un sinecurist - Claudiu Săftoiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu ajunsesem încă să mă lămuresc chiar foarte bine cine este, ce hram poartă şi de câte gafe este capabilă doamna care ocupă astăzi fotoliul de ministru al Educaţiei că am aflat că cetăţeana cu pricina are un consilier pe nume Claudiu Săftoiu. Care o întrece la capitolul nepricepere, vorbit aiurea şi făcut de nefăcute. Respectivul se cheamă Claudiu Elwis Săftoiu.

Cine e dl. Săftoiu? Un absolvent de Filologie care, la scurtă vreme de la terminarea Facultăţii (1994), s-a pripăşit în redacţia cotidianului Evenimentul zilei. Nu a lucrat nici măcar o singură zi în calitate de profesor. La Evenimentul zilei a dat lovitura vieţii. Asta numai după ce a devenit soţul soţiei sale, Adriana Săftoiu care, între timp, ca şi atâţia alţii, i-a făcut cât a putut mai repede insului cu pricina foaia de drum şi actele de plecare. Care a fost lovitura vieţii d-lui Săftoiu? Interviul de pomină cu dl. Traian Băsescu, pe vremea aceea membru cu o oarecare faimă al Partidului Democrat condus de dl. Petre Roman dar şi ministru al Transporturilor în guvernul prezidat de dl. Victor Ciorbea. Deranjul stârnit de zicerile de atunci ale d-lui Băsescu a provocat o imensă criză guvernamentală care a durat din decembrie 1988 până la sfârşitul lui martie 1999 când, în fine, dl. Ciorbea a catadicsit să îşi dea demisia.

Dl. Săftoiu nu a fost chiar degeaba soţul soţiei sale. La îndemnurile acesteia a făcut parte din echipa de campanie a d-lui Traian Băsescu (alegerile prezidenţiale din anul 2004) care mai apoi, conform propriilor mărturii ale matrozului, l-a făcut la insistenţele Adrianei pe dl. Elwis director al Serviciului de Informaţii Externe. Deşi respectivul domn Elwis este indubitabil omul fără însuşiri în stare pură. De fapt, sunt nedrept. O însuşire tot are dl. Săftoiu. E guraliv cu asupra de măsura. În 2007 l-a luat gura pe dinainte, a vorbit ceea ce nu trebuia, a dezvăluit ceea ce era strict secret în faţa unei comisii parlamentare conduse de securistul Dan Voiculescu şi a trebuit să plătească pentru aceasta cu demisia.  

În 2012 şansa i-a surâs din nou d-lui Săftoiu. Iar a primit o sinecură. Şi nu una oarecare. USL care tocmai venise la putere l-a numit preşedinte director general al Societăţii Române de Televiziune. Aici ilustrul domn Claudiu a comis prostii cu nemiluita. În numele aducerii pe linia de plutire a unei instituţii ameninţate de imninenţa falimentului, dl. Claudiu Săftoiu şi fidelii lui din Consiliul de Administraţie şi Comitetul Director au desfiinţat canalul TVR Info, TVR Cultural şi au pus la cale o amplă ooeraţiune de licenţiere de personal. Aceasta din urmă a fost atât de prost făcută, atât de dispreţuitoare la adresa literei şi spiritului legii că a provocat un imens număr de procese încheiate, în marea lor majoritate, cu victoria concediaţilor. De unde plata retroactivă a unor salarii şi a unor despăgubiri morale care au şubrezit încă şi mai tare situaţia financiară a instituţiei din Calea Dorobanţi 191, Cert e că la finele anului 2013 dl. Săftoiu iar a trebuit să plece. Tot pentru incapacitate şi tot cu coada între picioare.

Între timp, pare-se că insul cu pricina iar a avut parte de încă o reevaluare. Nu i-a ajuns postul de consilier al doamnei Anisie. A vrut şi i s-a dat postul de director al mult încercatei Edituri Didactice şi Pedagogice.

Ce îl îndeptăţeşte pe dl. Săftoiu la dregătoria cu pricina? Doar apartenenţa la PNL sau şi încatenările la Servicii? Cât îi va lua domnului Săftoiu să facă praf Editura cu pricina? Cinci sau şase luni? Cine va plăti pentru asta? Doamna Anisie care se ca pregăteşte şi ea să devină istorie? PNL-ul? Noua Securitate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite