Ce decizii a luat CSAT cu privire la scandalul infecţiilor din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Cioloş va elabora, până la finalul lunii iulie, un pachet de norme mult mai stricte în ceea ce priveşte „atisepticele şi dezinfectantele chimice“, a decis, vineri, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, Executivul va prezenta trimestrial CSAT informări cu privire la starea de sănătate a cetăţenilor.

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: 

Am analizat în şedinţa Consiliului situaţia din sănătate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranţa vieţii oamenilor şi despre sănătatea publică. Aici putem include subiectul dezinfectanţilor, dar şi chestiuni care ţin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranţa alimentară. Am discutat şi convenit un plan de acţiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabileşte, în câteva puncte, măsuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare. 

În ceea ce priveşte normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerinţele standardelor europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârşitul lunii iulie. În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţă alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme.

Acestea privesc modul în care se pun pe piaţă produsele biocide, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte procedurile şi controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare şi control. În mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci şi de un control mult mai riguros.
Trimestrial, aşa s-a stabilit, Guvernul României va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării informări cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor.

S-a hotărât, de asemenea, ca Guvernul să iniţieze programe de instruire şi perfecţionare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea şi combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, precum şi legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.

În ceea ce priveşte laboratoarele, România va dezvolta o reţea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluţiile dezinfectante. Am discutat despre condiţiile necesare creării unei asemenea reţele, care să asigure controlul oficial conform cerinţelor Uniunii Europene.

S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiţii pe termen lung. Acesta urmăreşte, pe de-o parte, crearea la nivel naţional de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienţei biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea şi dotarea corespunzătoare a autorităţilor de control în domeniul sănătăţii publice, la nivel central, cât şi teritorial, cu respectarea regulamentelor şi a standardelor europene în domeniu.

UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis va face declaraţii. 

UPDATE Şedinţa CSAT a început. 

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de vineri sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Strategia militară a României.
  • Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă;
  • Stadiul îndeplinirii obiectivelor şi priorităţilor Ministerului Apărării Naţionale, stabilite prin Directiva de planificare a apărării, în anul 2015;
  • Forţele Armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2017;
  • Mandatul României la Summitul NATO 2016 de la Varşovia;
  • Activitatea desfăşurată de către Serviciul Român de Informaţii în anul 2015 şi principalele obiective pentru anul 2016;
  • Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale;
  • Stadiul şi evoluţia Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.  

Nimic despre desecretizarea informaţiilor

În şedinţa de vineri, preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să ridice şi problema desecretizării unora dintre informările transmise de SRI în ultimii ani pe tema situaţiei din sănătate. Săptămâna trecută, Iohannis a declarat că va discuta cu şeful SRI pe această temă. "Informările sunt destinate unei categorii de demnitari, sunt cu titlu de secret şi strict secret. Nu sunt destinate publicului general. Puteţi să cereţi lămuriri de la SRI. Nu ştiu dacă unele dintre ele pot fi date cu titlu de nesecret", a spus preşedintele săptămâna trecută, întrebat dacă există soluţii legale pentru ca aceste informări să fie prezentate public.

Ulterior, la insistenţele jurnaliştilor, Iohannis a afirmat că va cere SRI să analizeze dacă unele dintre aceste informări pot fi publicate. "O să cer SRI să verifice dacă unele dintre aceste informări pot fi desecretizate şi date publicului", a spus Iohannis, săptămâna trecută.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite