VIDEO 15 miniştri noi în Guvernul Dăncilă. Ministrul pentru IMM-uri, acuzat de evaziune fiscală. „Aproape că nu există om politic fără un dosar pe cap“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Liderii PSD au ales vineri componenţa Guvernului Dăncilă. Faţă de Executivul Tudose, PSD a venit cu 14 nume noi, iar ALDE a schimbat ministrul Energiei. Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă va avea patru vicepremieri, dintre care doi fără portofoliu: Viorel Ştefan (fost ministru de Finanţe în Guvernul Grindeanu) şi Ana Birchall (fost ministru al Afacerilor Europene tot în Guvernul Grindeanu).

UPDATE Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, despre procesul de evaziune, pentru news.ro: ”Nu este un proces astăzi pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, lucrurile au fost tranşate de mult, cred că la începutul anului 2016 când o instanţă, camera preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a pronunţat şi a fost trimis dosarul înapoi către procuror, decizia rămânând definitivă. De aceea, este o ştire aş putea să-i spun falsă, sau lucrurile nu sunt foarte bine înţelese şi cred că lucrurile pot fi foarte uşor lămurite dacă există curiozitatea de a urmări portalul Ministerului Justiţiei. Deci, nu există astăzi niciun proces“.

UPDATE Întrebat ce părere are despre faptul că PSD l-a desemnat pe Radu Oprea pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, în condiţiile în care acesta este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, Călin Popescu Tăriceanu a replicat: ”Îmi daţi o informaţie în premieră. Nu ştiu, nu cunosc această informaţie. Însă în frenezia care a cuprins în ultimii ani parchetele, aproape că nu există om politic fără un dosar pe cap”.

UPDATE Luni dimineaţă, de la 08.00, vor avea loc audierile noilor miniştri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar de la 15.00 va fi votul în plen. Foarte probabil, luni seara va ave aloc depunerea jurământul de învestitură. 

UPDATE Eugen Teodorovici, noul ministru de Finanţe: PSD are forţa să atingă obiectivele propuse. O să fie un termen de prelungire a termenului de depunere a formularului 600

UPDATE Viorica Dăncilă, premier desemnat: Este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, astfel încât Ministerul Fondurilor Europene devine de sine stătător. Am înfiinţat un post de vicepremier pentru relaţia cu partenerii externi. Atributele ministerului pentru Dialog social vor fi preluate de alte instituţii. 

Ministerul pentru Dialog social, condus de liderul TSD Gabriel Petrea, care a fost de partea lui Mihai Tudose în războiul cu Liviu Dragnea, a fost desfiinţat. Ministerul delegat pentru Fonduri Europene a devenit de sine stătător şi va fi condus de Rovana Plumb. 

Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă

UPDATE Radu Oprea, ministrul propus pentru IMM-uri este  trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complictate la spălare de bani. 

UPDATE Viorel Ştefan, vicepremir fără portofoliu: Revin în Guvern. Mă voi ocupa de toate chestiunile cu carecter economic, financiar. 

UPDATE Sorina Pintea, viitorul ministru al Sănătăţii: În primul rând, vreau să schimb mentalităţi. 

UPDATE Ionuţ Mişa, fost ministru de Finanţe: Am condus ministerul care a îndeplinit cele mai multe măsuri din programul de guvernare. Îi urez succes lui Eugen Teodorovici. Îmi reproşez că nu am comunicat mai mult cu presa. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu: Programul de guvernare este gata. 

UPDATE Ecaterina Andronescu, după CEX: Nu-i adevărat că mi-am dorit foarte mult să fiu ministru

UPDATE Şedinţa PSD s-a încheiat. În scurt timp, Liviu Dragnea va anunţa componenţa Guvernului Dăncilă. 

UPDATE Cei 11 miniştri noi

  • Ana Birchall-vicepremier fără portofoliu
  • Viorel Ştefan – vicepremier fără portofoliu
  • Dănuţ Andruşcă - Economie
  • Sorina Pintea - Sănătate
  • Eugen Teodorovici – Finanţe
  • Valentin Popa – Educaţie
  • Anton Anton (ALDE) – Energie
  • George Ivaşcu ( susţinut de PSD)- Cultură
  • Rovana Plumb - Fonduri Europene
  • Bogdan Trif - Turism
  • Ioana Bran - Tineret şi Sport

UPDATE Ana Birchall şi Viorel Ştefan vor fi vicepremieri fără portofoliu. Graţiela Gavrilescu va fi vicepremier şi ministru al Mediului, iar Paul Stănescu va fi vicepremier şi ministru al Dezvoltării. 

UPDATE Voturi în CEX: Viorel Ştefan, vicepremier fără portofoliu; Lucian Şova trece de la Comunicaţii la Transporturi; Dănuţ Andruşcă, deputat de Neamţ, va fi noul ministru al Economiei. 

UPDATE Şi George Ivaşcu a fost votat ca ministru al Culturii. 

UPDATE Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, a fost votat ministru al Educaţiei, în detrimentul Ecaterinei Andronescu, potrivit unor surse din CEX. 

UPDATE Ana Birchall, fost ministru al Afacerilor Europene, ar putea fi numită vicepremier fără portofoliu. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE îşi menţine cele patru portofolii, iar la Energie, în locul lui Toma Petcu, retras din motive de sănătate, va veni Anton Anton, fost ministru al Educaţiei în toamna anului 2008 pentru doar două luni. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, ALDE îl va schimba de la Ministerul Energie pe Toma Petcu. Înlocuitorul su va fi parlamentarul Anton Anton. 

UPDATE Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că cele mai mari şanse pentru a intra în Guvern le au: 

Rodica Nassar/Soriuna Pintea- Sănătate. 

George Ivaşcu- Cultură. 

Ioana Bran- Tineret şi Sport. 

Bogdan Trif- Turism. 

Rovana Plumb- Ministerul Fondurilor Europene/ vicepremier fără portofoliu. 

Eugen Teodorovici- Finanţe. 

Ecaterina Andronescu/ Valentin Popa- Educaţie. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, Ministerul Tineretului şi Sportului va fi preluat de Ioan Bran, secretarul Camerei Deputaţilor. Bogdan Trif, liderul PSD SIbiu, ar putea prelua Ministerul Turismului, în locul lui Mirce Dobre, aflat în tabăra fostului premier Mihai Tudose. 

UPDATE A început şedinţa PSD. 

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de şedinţa Cex: Unele propuneri nu au fost acceptate de Viorica Dăncilă.

UPDATE Florina Bodog, ministrul Sănătăţii: Am luat decizia de a nu-mi depune candiatura pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii. 

UPDATE Viorica Dăncilă, înainte de CEX: Am evaluat propunerile pentru viitorii miniştri, în cadrul CEX vor fi supuşi la vot. Pot să vă spun că sunt şi nume noi, sunt şi miniştri din vechiul Guvern. Trebuie să acord mult mai mult timp coaliţiei de guvernare. 

UPDATE Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, la începutul şedinţei Comitetului Executiv (CEx) al PSD în care va fi stabilită componenţa noului guvern, că a avut o relaţie bună cu actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar organizaţia Bucureşti o susţine pentru acest portofoliu pe Rodica Nasar, iar pentru Educaţie pe Ecaterina Andronescu, în timp ce pentru Cultură îl propune pe actorul George Ivaşcu. Ea a mai spus că organizaţia Bucureşti o susţine, de asemenea, pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier.

UPDATE Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu va face parte din viitoarea echipă guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă.

***

Şedinţa CEx al PSD este programată pentru ora 11.00, iar de la ora 15.00 au fost convocate Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor în comisii.

Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a declarat, la Adevărul Live, că PSD nu va renunţa la modificarea legislaţiei penale. Întrebat de ce vor fi numiţi miniştri cu probleme penale în Guvernul Dăncilă, Codrin Ştefănescu a răspuns: „Pentru că putem“. 

Tăriceanu menţine toată echipa

ALDE a subliniat că nu va ceda niciun minister dintre cele pe care le are. Astfel, pe lângă Graţiela Gavrilescu, ALDE îi va avea ca miniştri pe pe Teodor Meleşcanu (Externe), pe Toma Petcu (Energie) şi pe Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, ALDE ar vrea ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să nu mai fie un minister separat, ci să fie în componenţa MInisterului Mediului. De asemenea, aceleaşi surse au precizat pentru „Adevărul“ că social-democraţii ar vrea să preia şi Ministerul Energiei, dar formaţiunea condusă de Tăriceanu nu va ceda ministerul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite