Politică

articolul urmator

Ura din USR

13
18 May 2017 14:24:07
Ionuţ Stănescu
În spatele acestor cartoane de vot - care seamănă cu paleta unor impiegaţi de mişcare - mocneşte o intransigenţă reciprocă, pe firul căreia membrii USR ar putea ajunge să infirme principala premisă luată în calcul de fondatorii partidului. FOTO: Pagina de Facebook a USR
În spatele acestor cartoane de vot - care seamănă cu paleta unor impiegaţi de mişcare - mocneşte o intransigenţă reciprocă, pe firul căreia membrii USR ar putea ajunge să infirme principala premisă luată în calcul de fondatorii partidului. FOTO: Pagina de Facebook a USR

Tensiunile apărute în ultima vreme în USR - iar „ultima vreme”, în cazul acestui partid abia născut, ar putea însemna dintotdeauna - erau anticipate de toţi cei care nu s-au lăsat toropiţi de entuziasmul acestei noi întreprinderi politice şi au rămas îndeajuns de lucizi încât să îşi amintească faptul că idealurile comune nu anulează resentimentele, antipatiile, ura.

În momentul înfiinţării USR, fondatorii acestei mişcări ar fi trebuit să îşi promită unii altora nu un armistiţiu ideologic, aşa cum se pare că au făcut, ci doar faptul că, indiferent de uzura la care vor ajunge în timp, vor face eforturi să nu se deteste între ei.

Nu şi-au făcut această promisiune - sau au făcut-o şi au uitat de ea - iar acum ura reciprocă, pornită de la câteva idei ireconciliabile şi alimentată de ecourile aceloraşi idei, abia reuşeşte să îşi ascundă vulgaritatea şi să ia forma civilizată a unei ciocniri de opinii.

Faptul că primele alergii reciproce au fost stârnite de nişte teme periferice - Catedrala Mântuirii Neamului şi drepturile LGBT - ne spune doar cât de matură este viziunea asupra lumii a multora dintre aceşti domni care au inundat spaţiu public şi care - ne asigură ei, fără teama de a cădea în registrul patetic - vor să salveze România.

Nu era nimic neaşteptat în apariţia acestor fisuri, inevitabile atunci când e vorba de reunirea - în jurul aceleiaşi mese, ca într-un experiment psihologic - a zeci de personalităţi diferite.

Neaşteptată este doar persistenţa acestor fisuri şi ancorarea multora dintre membrii USR în nevroza aşa-zisului conflict dintre aşa-zişii conservatori şi aşa-zişii progresişti. 

Privindu-i de la distanţă pe aceşti stegari ai ideilor fixe - preoţi care slujesc la altarul propriilor obsesii - capeţi convingerea că au intrat în politică nu ca să cureţe administraţia statului de tumori, ci ca să le predice concetăţenilor lor sensul vieţii şi unde să îşi caute fiecare absolutul.

Cine s-ar fi gândit că într-un partid creat pentru a rezolva problemele concrete ale României, se vor putea strecura atât de mulţi fanatici - indivizi căzuţi în mrejele unor vocaţii închipuite, care se cred chemaţi să lecuiască ţara de ateism sau de reversul ei, obtuzitatea bigotă?

Pe cât de uşor au ajuns să se deteste cei din USR între ei, pe atât de uşor pare să fi ajuns şi o parte dintre votanţii USR să dispreţuiască acest partid. 

Crezând, probabil, că cei intraţi în politică se pot comporta ca dansatorii unui mare ansamblu coregrafic şi aşteptându-se să descopere intelectuali cu o logică de cristal sau oratori buni de urcat pe scena unui teatru, publicul a început să cultive un fel de exigenţă estetică la adresa USR. 

Nu se mai mulţumeşte să ţină sub observaţie competenţa şi cinstea membrilor acestui partid; e deranjat de lipsa lor de farmec şi graţie, de absenţa unei forţe de seducţie care să plece din privirea lui Nicuşor Dan şi să iradieze întreaga ţară.

Alegătorul vrea, ca şi până ieri, să fie „salvat”, dar, dacă s-ar putea, de James Bond, nu de matematicianul falit, parcă tocmai trecut printr-o operaţie de traheostomie, care şi-a cheltuit tinereţea în procese interminabile deschise contra lui Oprescu, Onţanu, Vanghelie.

Oamenii au dorit, acum un an, să voteze „oameni obişnuiţi, ca şi ei”, dar acum par din ce în ce mai plictisiţi de banalitatea şi incoerenţa celor care, totuşi, seamănă mult prea mult cu nişte oameni obişnuiţi.

Deşi, într-un an de zile, a reuşit să pună la dispoziţie cel mai competent grup parlamentar al României şi cele mai alerte echipe de consilieri din Bucureşti, USR e departe încă de a dovedi viabilitatea experimentului pe care îl reprezintă. 

Erodat de nişte lupte interne, care sunt de domeniul psihanalizei, lipsit de personalităţi puternice, spre care marea masă a alegătorilor să aspire în mod necondiţionat, partidul e pândit de riscul de a ajunge să infirme principala premisă pe care fondatorii lui au pariat la înfiinţare.

Cea potrivit căreia un scop înalt poate strânge în jurul lui oameni diverşi, chiar antagonici din societate, invitându-i în politică sau lăsându-i pe dinafara ei, iar acest scop, asemenea nordului de pe cadranul unei busole, îi poate conduce, de unul singur, la destinaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Zap
18.05.2017, 14:50:34

un titlu care sa rezoneze cu articolul din Adevarul ar fi trebui sa fie: "Ura fata de USR. O regasim si in ziarul Adevarul. ". Altfel , articolul este scris doar pentru a justifica titlul. Nimic concret ,doAr impunerea unor standarde de partid ridicate foarte inalt -doar pentru USR.

+9 (13 voturi)
Gnothi Seauton
18.05.2017, 15:55:26

Elucubratii scornite de masina de propaganda PSD. Tovarasii de la Stefan Gheorghiu probabil v-au felicitat pentru articol. Tineti-o tot asa si ajungem iar in epoca de aur!

+4 (12 voturi)
Lucian Pufu
18.05.2017, 16:41:54

Dupa parerea mea problemele cu unii dintre alegatorii USR sunt cele care tin de un fel de auto-iluzionare. Imi aduc aminte de aparitia in politica a lui Emil Constantinescu, tot asa o parte dintre alegatori voiau sa vada in el un Isus venit sa salveze romanii (de ei insisi).De unde ajungem la ceea ce am sustinut mereu, alegatorul cel mai realist este alegatorul PSD, el nu are nici mama nici tata, micul, berea si banutul e tot ce vrea si ce va capata vreodata. In rest, cred ca liderii USR sunt oameni cu personalitati puternice - chiar daca uneori se exprima mai greu in public - si au construit un partid pe o premisa care mai are pana sa-si demonstreze valabilitatea: un partid fara ideologie! De aici conflictele care nu au cum sa nu devina serioase pentru ca alegerea unei directii sau alta in politica e cruciala in alegerea persoanelor si metodelor de urmat. In PSD nu exista conflicte ideologice cu toate ca si el e un partid fara ideologie. Chestiunea e ca PSD-ul nici nu-si doreste/ propune altceva decat sa-si perpetueze puterea si privilegiile, nu are nici o legatura cu ideologia. Se autodefineste de stanga pentru ca stie din experienta ca in Romania electoratul e sensibil la "mici + bere" si atat!

+7 (9 voturi)
cooper sheldon
18.05.2017, 17:51:01

"Privindu-i de la distanţă pe aceşti stegari ai ideilor fixe - preoţi care slujesc la altarul propriilor obsesii - capeţi convingerea că au intrat în politică nu ca să cureţe administraţia statului de tumori, ci ca să le predice concetăţenilor lor sensul vieţii şi unde să îşi caute fiecare absolutul." - asa-i, dar asta din doua motive cred: pana de curand nu s-au vrut partid politic si nici nu prea au avut functii in aparatul administrativ. Totusi, cum poti sa fii toropit de entuziasm?

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
18.05.2017, 18:22:13

Asteptarile unui votant USR: 1. Elaborarea si supunerea dezbaterii publice, a unui program national privitor la trecerea la euro. 2. Elaborarea si supunerea dezbaterii publice a unui buget multianual de convergenta a salariului minim din Romania la nivelul celui din Germania sau Italia. 3. Adoptarea legislatiei care sa oblige sub sanctiune penala sefii institutiilor, entitatilor publice la publicarea on line a tuturor veniturilor si cheltuielilor, sub forma de lista. 4. Elaborarea de teste de verificare a cunostintelor a tuturor persoanelor care conduc institutii si obligativitatea examinarii cunostintelor profesionale, drept criteriu principal de promovare si avansare in entitatile publice. Pentru fiecare functie de conducere, obligatoriu trebuie mentionata experienta pe functia inferioara ierarhic.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările