Urare de Anul Nou: Să aveţi un 2009 plăcut!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„La ce ne-ar servi nouă să câştige Ponta sau Antonescu?”
„La ce ne-ar servi nouă să câştige Ponta sau Antonescu?”

Băsescu şi Ponta îşi împart ghionţi de imagine. Antonescu recită şi el vorbe de duh la adresa oricărui posibil contracandidat la fotoliul de la Palatul Cotroceni. Iar noi, spectatorii nevinovaţi dar posesori de vot, ar trebui să navigăm ambetaţi printre perdelele de fum întinse de echipele de zgomot ale politicienilor.

Cel puţin, aşa speră păpuşarii acestei piese de teatru. Ceea ce trăim, şi vom trăi anul viitor, nu este decât un scenariu reîncălzit.

L-am trăit în 2009. Când am avut, la fel ca acum, o coaliţie de guvernare zdrobitoare, PDL-PSD. Care s-a năruit ca un castel de nisip în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acelui an, când chalengerul Mircea Geoană a reuşit performanţa să ia bătaie de la Traian Băsescu deşi avea toţi aşii-n mână.

În 2014, avem o situaţie la indigo. Cu un Victor Ponta aflat la manşa Guvernului şi forţat de PSD să candideze la Cotroceni şi un Crin Antonescu care vine dintr-o poziţie de outsider, întâmplător aflat la şefia Senatului ca şi Geoană în 2009.

Ce urmează, este secretul lui Polichinelle. Toate analizele docte care ni se servesc la tv şi toate motivele subtile din care, vezi Doamne, Antonescu şi Ponta nu se mai înţeleg, iar PNL şi-a redescoperit subit vocaţia de dreapta sunt doar pretexte. În realitate, lucrurile sunt simple. Fotoliul de preşedinte este important în ecuţia de putere din România iar PNL şi PSD şi-l doresc. Este un post cheie, aşa cum este el creionat de Constituţie. Iar „locatarul” lui vremelnic „face jocurile”. E cineva atât de naiv încât să accepte că PSD va ceda poziţia de vioara-ntâi a coaliţiei? Mai ales în condiţiile raportului de forţe cu liberalii! E vreo surpriză că PNL visează să dea lovitura şi să câştige poziţia dominantă în politica românească?

Scenariul 2014 este clar şi l-am trăit recent (2009). Inevitabil, alianţa PSD-PNL se va rupe iar Ponta şi Antonescu, pe măsura trecerii timpului, se vor ataca din ce în ce mai agresiv.

În ce măsură este important cine va câştiga această bătălie, nu mi-e clar. La ce ne-ar servi nouă să câştige Ponta sau Antonescu? Dar cum vom suporta anul electoral 2014 este, cred, important. Iar PSD are în faţă un an greu, în care candidatul premier Victor Ponta va trebui să lupte nu numai cu adversarii, ci şi cu erodarea firească a celui aflat la guvernare.

Destrămarea USL va aduce, automat, o schimbare a gărzii de miniştri, măcar că este vorba numai de portofoliile ocupate acum de liberali. Însă, ca să-şi maximizeze şansele, o remaniere mai profundă ar fi necesară. La jocuri de imagine se vor pricepe şi unii, şi ceilalţi.

Diferenţa va fi făcută, cred, de performanţele la guvernare pe care le va produce PSD. Iar pentru rezultate, Ponta trebuie să se gândească la o echipă mai performană decât cea actuală. Fie şi doar ca să creeze impresia că încearcă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite