Urmează marea coaliţie PSD-PNL? Cine e marele pierzător

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament

La fel ca preşedintele, PNL improvizează de la o zi la altă, fără niciun plan, cu spatele la ţară. Lenea de a gândi a liderilor PNL şi orgoliile lor nemăsurate aduc partidul pe zi ce trece la scoruri nesemnificative.

După ce Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş ca premier, doar pentru a-şi bate joc de el, liberalii au aruncat în derizoriu a doua propunere de premier a preşedintelui, împiedicându-l pe generalul Nicolae Ciucă să-şi facă o majoritate.  

Fără nicio explicaţie, liberalii au refuzat oferta USR de a reface alianţa de guvernare aruncată în aer de premierul demis, Florin Cîţu, în urmă cu două luni.

Gruparea care se află în fruntea PNL voia căderea lui Ciucă la votul parlamentului în speranţa revenirii unui cabinet Cîţu 2. Această soluţie era, însă, lipsită nu doar de un raţionament limpede, ci şi de bun simţ, mai ales că între timp rândurile parlamentarilor liberali se subţiază, prin plecarea facţiunii lui Ludovic Orban, care tinde spre 20 de oameni. Fostul preşedinte al PNL nu a mai avut răbdare să aştepte până la viitorul congres pentru a restabili adevărul pierdut pe 25 septembrie.

Ce se mai poate face? Fără această facţiune condusă de Orban, PNL, USR şi UDMR nici nu mai pot avea o majoritate serioasă, aşa că liberalii s-ar putea îndrepta spre o alianţă cu PSD. Dar de data aceasta, negocierile cu social-democraţii vor fi mult mai dificile, iar cedările din partea liberalilor mai grave.

Pentru PSD, însă, opţiunea câştigătoare ar fi alegerile anticipate şi eventualitatea formării unui guvern pe termen scurt, propus de liberali, dar cu cineva agreat de social-democraţi, cum ar fi Nicolae Ciucă.

Au existat multe semnale că PSD s-ar înţelege cu generalul Ciucă. Fostul ministru PSD al Apărării, Mircea Paşcu, sub care a început cariera internaţională a generalului, i-a sărit în ajutor, vorbind despre boicotul liberalilor împotriva premierului desemnat Ciucă.

Apoi, imediat după ce liberalii i-au cerut generalului să-şi depună mandatul, înaintea audierilor programate pentru astăzi, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, s-a grăbit să spună că nu exclude o participare a PSD la guvernare şi consideră că odată cu „flexibilizarea” liberalilor, cea mai bună soluţie ar fi o nouă nominalizare a lui Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul

PSD a dat de înţeles prin mai multe canale că Nicolae Ciucă e mai mult decât acceptabil. În spatele diferitelor mesaje încrucişate se înţelege chiar că între general şi social-democraţi există o veche simpatie sau chiar mai mult decât atât. 

Un guvern pe termen scurt şi alegeri anticipate ar fi şi soluţia cea mai bună pentru liberali, fiindcă un mandat cu PSD la guvernare va face din PNL un partid nesemnificativ. Social-democraţii ştiu cum să lucreze pe dedesubt, cum să descâlcească nodurile crizelor pe sub masă, de aceea dintr-o combinaţie PSD-PNL, liberalii s-ar putea să fie cei pierzători. 

Un scrutin anticipat le-ar da liberalilor şansa să se refacă, în afara sferei de influenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a dus la acest eşec. Şi pentru preşedinte ar fi o cale bună, pentru a nu da apă la moară extremiştilor din AUR care i-au propus suspendarea.

Din punct de vedere politic e un moment foarte bun pentru AUR să amplifice criza. În fond, de ce-ar fi cinismul liderilor naţionalişti mai grav decât cel al preşedintelui? Klaus Iohannis ţine ţara cu masca de oxigen pe faţă de două luni, ştiind că în acest răstimp au murit peste 15.000 de români. Răbdarea lui rece şi indiferentă în faţa morţii e greu de acceptat şi sunt de neînţeles escapadele lui relaxate la golf şi la piramide în momentele cele mai tragice prin care trece România. Numai liberalii îl tolerează cu indulgenţă şi îl urmează orbeşte în această cursă care s-ar putea termina cu capul în zid. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite