Politică

articolul anterior articolul urmator

Urmează ultima săptămână a carierei politice a Vioricăi Dăncilă

37
17 Nov 2019 08:29:42
Ştefan Vlaston

Nu ştiu dacă Viorica Dăncilă este conştientă de acest lucru. Claudiu Manda, lider PSD Dolj, a caracterizat-o în faţa colegilor săi: „e proastă, dar e proasta noastră”! Nu mă îndoiesc că Manda a dat glas părerii cvasigenerale a conducerii partidului. O persoană care vântură maximum 10-12 idei, cu 200 de cuvinte, nu poate genera o altă apreciere din partea conducerii celui mai mare partid din România.

S-a verficat, pentru a câta oară, zicerea: „când puterea cade pe umerii unei persoane nepregătită pentru ea, îi ia minţile”!

Viorica Dăncilă a ajuns premier dintr-o eroare de calcul a lui Liviu Dragnea

Personal sunt convins că Dragnea a crezut că preşedintele Iohannis o va respinge pe Viorica Dăncilă de la desemnarea pentru funcţia de premier. Prea era un nimeni, necunoscut în politica românească şi europeană. Fără nicio iniţiativă notabilă, fără să se fi remarcat cu ceva în 10 ani de activitate ca europarlamentar. Dacă nici limba engleză n-a reuşit să înveţe în 10 ani de prezenţă în Parlamentul European, despre ce „personalitate” discutăm, demnă de a ajunge premier. Dragnea spera ca Iohannis să o respingă şi pe Dăncilă, după Sevil Shhaideh, şi să vină apoi cu numele grele din PSD: Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Rovana Plumb, Mihai Fifor sau cine ştie ce alt admirator al său. Cât de obedientă era Carmen Dan, am văzut pe 10 august. Nu mai merită comentat.

Posibil ca preşedintele Iohannis să fi intuit pericolul. Şi să fi considerat că e mai greu pentru Dragnea să „teleghideze” un premier care nu ştie nici el cum de a aterizat în această funcţie, decât să lupte la baionetă secondat de un produs al lui Vadim Tudor, gen Olguţa Vasilescu.

Care sunt reproşurile pe care conducerea PSD le aduce Vioricăi Dăncilă

OUG-urile de amnistie, graţiere şi paralizare a justiţiei. Dăncilă a executat cererile lui Dragnea, cu o excepţie notabilă: nu a dat OUG-urile de amnistie şi graţiere, sau de paralizare totală a justiţiei, care l-ar fi salvat pe Dragnea şi pe alţi lideri PSD de anchete şi puşcărie. Au speriat-o ameninţările venite de la UE, în special de la Frans Timmermans, când ea spera că-şi va continua carierea, într-un fel sau altul, în aparatul funcţionăresc al UE. Cum fără semnătura ei nu puteau trece OUG-urile cu pricina, Dragnea a ajuns în puşcărie, Tăriceanu stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, iar mulţi alţi lideri PSD tremură cu gândul la dosarele grele cărora le vor face faţă. A existat un moment în care Dăncilă s-a emancipat de sub tutela lui Dragnea. I-a dat afară pe Anca Alexandresu şi pe Darius Vâlcov, a ignorat cererile repetate ale lui Dragnea de a da OUG-urile care l-ar fi salvat de puşcărie. La întrebarea recentă dacă, odată ajunsă preşedinte, îl va graţia pe Dragnea, răspunsul fost: „Doamne fereşte”! Atunci şi-a semnat ieşirea din politica PSD!

A pierdut guvernarea. Viorica Dăncilă a fost la un pas să fie executată a doua zi după trecerea moţiunii de cenzură. Fără banii din buget, şi fără bazinul de funcţii publice, Dăncilă devenise o persoană inutilă pentru PSD. Ce a salvat-o a fost imposibilitatea de a fi înlocuită din calitatea de candidat la prezidenţiale, din partea PSD. De aici şi ameninţarea la ultimul CEx că se va retrage din cursa prezidenţială. Pentru un partid cu pretenţiile PSD, a nu avea un candidat, fie el şi de talia Vioricăi Dăncilă, era greu de suportat şi acceptat. Aşa că şefii PSD au amânat „execuţia” pentru a „doua zi după” turul al doilea al prezidenţialelor. Viorica Dăncilă nu a reuşit, sau nici nu a încercat, să negocieze cu alte partide, cum ar fi făcut Dragnea. Cu Tăriceanu, pe care l-a pierdut prin refuzul de a mima măcar, negocieri şi acceptări de jumătăţi de măsură propuse de acesta. L-a sfidat, pur şi simplu, nerealizând ce ar putea urma. Dragnea nu făcea greşeala asta. Cu UDMR, gata oricând să-şi vândă voturile pentru interese mai mici sau mai mari. Pe ce s-o fi bazat Viorica Dăncilă, nu se ştie. Probabil că pe nimic. Pur şi simplu nu era în stare să evalueze consecinţele.

Scorul de la europarlamentare, simultan cu intrarea lui Dragnea în închisoare. A fost semnalul că Viorica Dăncilă este o piatră de moară atârnată de gâtul PSD. Nu ştiu dacă Dragnea ar fi reuşit mult mai mult, cu o persoană total obedientă la conducerea PSD. Probabil că da. Pe principiul legii penale mai favorabile, OUG-urile pe justiţie ar fi închis dosarele, iar persoanele aflate în puşcării eliberate. Nici UE nu putea face mare lucru. Ne condamnau din gură, cum au şi făcut, dar nu puteau interveni în legislaţia noastră.

Concluzii

Rezultatul de la turul al doilea al prezidenţialelor nu o poate salva pe Dăncilă. Are soarta pecetluită. PSD are nevoie ca de aer de o resetare a conducerii sale, în vederea alegerilor din 2020. Altfel, va repeta eşecul lamentabil de la europarlamentare şi prezidenţiale. Numărul votanţilor PSD a ajuns la doar două milioane. Dacă nu face eforturi disperate de convinge şi alţi alegători că merită să fie votat, PSD riscă să coboare la nivelul de partid „balama”, sau cu rol neglijabil în ecuaţia puterii din România. Sunt convins că „nobilii” puterii din PSD înţeleg foarte bine aceste lucruri. Că dacă nu găsesc soluţia resetării imaginii PSD, îi aşteaptă o lungă perioadă de „post”, fără acces la buget şi la bazinul cu funcţii publice.

Viorica Dăncilă are şansa unui minim act de inteligenţă. Sa demisioneze înainte de a fi executată cu cuţitele pe masă, în primul CEx al PSD de după prezidenţiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Moftangiul Român
17.11.2019, 08:52:07

Urmeaza cea mai abjecta saptamana din ultimii 150 de ani de politica in Romania!

+4 (6 voturi)
Scriptamanent
17.11.2019, 10:37:42

nu-i chiar asa... romanii par sa aiba memorie scurta sau extrem de selectiva. fix acum 5 ani in campania electorala pentru alegerea presedintelui se aruncau gaini moarte si vii in curtea pnl, un gest asociat cu fascismul. asa ca, ia oricare saptamana din acea perioada pana la acele alegeri si intrece clar mizeria de azi. Asta nu inseamna ca am evoluat, ci ca mizeria asta morala este pedepsita la vot si incearca sa nu mai scandalizeze atat de violent. O ard cu conturi false pe FB, cu fake news-uri, cu postaci (unii, chiar neajutorati), cu filmulete si meme-uri ironice sau ad hominem, dar jegojeniile alea de declaratii si fapte parca nu mai sunt. Plus implicarea imorala a Bisericii in alegeri acum 5 ani, care nu mai e asa vizibila azi.

+9 (11 voturi)
Papa Raţă
17.11.2019, 11:43:52

Comentariu considerat abuziv.

Tomescu Tom
17.11.2019, 09:39:21

Există și un scenariu apocaliptic ! Acela în care din prea multă încredere sau dezamăgire sau indiferență , prezența la vot a suporterilor lui Johannis va fi una și mai scăzută și d-na Dăncilă va obține funcția de președinte al României ! Am mai putea vorbi de " ultima săptămâna " a carierei politice a d-nei Dăncilă ? Pare imposibil de imaginat un așa scenariu, însă să nu uităm că tot ce s-a întâmplat de la ultimele alegeri parlamentare până acum , a fost de neimaginat .. Ultimii trei ani parcă au fost dintr-un film horror de cea mai proastă calitate .. Nimeni nu își imagina că PSD-ul va căpăta atâta putere ca urmare a votului popular . Și totuși s-a întâmplat ! . . Dacă oamenii nu se vor mobiliza la vot , sunt șanse mari ca în următorii cinci ani funcția cea mai înaltă în statul român să fie ocupată de această doamnă ! Iar alegerile de anul viitor să fie dominate de PSD ! În momentul acela , vom considera că tot ce s-a întâmplat până acum , a fost doar o glumă. Abia după aceea v-a începe " distracția "

+10 (14 voturi)
Popescu Maria
17.11.2019, 10:31:07

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (37)