Politică

articolul anterior

SUA: Republicanii n-au câştigat, ci încep să piardă

70
9 Nov 2016 09:38:06
Eugen Tănăsescu

Donald Trump e noul preşedinte al unei jumătăţi de lume, blocul nord-atlantic. Pare că republicanii au luat tot ce se putea lua: preşedinţia, Senatul şi Camera Reprezentanţilor.  Şi totuşi... e începutul pierderii lor. Nu uitaţi, Trump e, înainte de toate, om de afaceri. Iar afacerile americane nu mai sunt de mult, republicane.

Trump a câştigat pentru că a alimentat naţionalismul american. A făcut ceea ce ar face orice om politic: a speculat piaţa voturilor. A accelerat atât de tare ideea „Americii măreţe”, încât i-a îngreţoşat până şi pe colegii lui de partid, unii dintre ei declarând public că nu-l mai susţin. Dar Trump nu e decât un actor politic: speculează dorinţele electoratului. Ce va face ca preşedintele SUA, e altă treabă.

Ca om de afaceri, Trump ştie bine că afacerile americane nu mai sunt de mult doar naţionale. Căderile burselor, al preţului petrolului şi alte reacţii ale economie arată clar că naţionalismul stă în calea globalismului economic. Economia americană se susţine prin transnaţionale. Fără economia globală şi globalizantă, America ar deveni scrum economic. Liberalismul democratic nu este decât scutul politic care protejează interesele economice mondiale.

Prin urmare, mă tem că electoratul naţionalist-republican va descoperi repede că a fost păcălit.

Trump va fi nevoit, ca preşedinte SUA, să aplice multe din ideile liberale ale democraţilor. Pentru că, altfel, America se va sinucide economic.

Iar asta va fi începutul sfârşitului său. Următoarele alegeri în America le vor câştiga democraţii. Pentru că deja au început să-l câştige pe Trump.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

Quiet Guy
9.11.2016, 09:47:20

Europa va fi obligata sa-si rezolve singura problemele. Cit despre analiza dl. Tanasescu, s-a inselat intreaga clasa politica si mass-media americana care l-au analizat pe Trump pina la molecula.

+6 (10 voturi)
Mandrean Paul
9.11.2016, 10:52:38

Raman la aceeasi parere cu dl Tanasescu: abia de-acuma incepe sa piarda America. Fiecare natiune mareata isi are un Nero al ei.

0 (10 voturi)
Goicea Niculae
9.11.2016, 10:40:07

Păcălit ai fost matale nea Tanasescule pentru că habar nu ai de politică americană. Victoria lui Trump simbolizează renașterea Americii și ieșirii din mocirla globalizării .

-4 (20 voturi)
Florin Georgescu
9.11.2016, 10:49:00

America e de mult pe tobogan.... E depasita economic(de China si de UE !!!) ,e depasita militar(de rusi si chinezi adunati !!!),e depasita demografic de Asia,samd. E un imperiu care nu mai poate conduce lumea,oricat si-ar dori asta. Dupa caderea urss ului a ramas singura,dar noile reguli s-au intors impotriva lor.Si asa au alergat de unul singur dar au ajuns pe locul...doi ! Vor trb. sa se limiteze la doctrina Monroe !!! Dca traim mult putem sa ne amintim de aceste alegeri peste 30 de ani...si vom constat ca au fost alegeri de cotitura in politica mondiala.

-11 (15 voturi)
Mandrean Paul
9.11.2016, 10:54:26

@georgeScule, Nu uita ce-ti zic eu amu: bucuria ta este de scurta durata. Ti-oi aminti asta la timpul potrivit, trolule. Voi, rusii, aveti impresia ca totul vi se cuvine, dar s-ar putea sa nu va mai iasa de data asta.

+5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările