USL cântă prohodul marilor proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate

Imediat după ce s-au instalat la guvernare, liderii PSD şi PNL anunţau cu glas tare marile proiecte politice ale anului 2013: revizuirea Constituţiei, descentralizarea administrativă şi regionalizarea. „Sunt toate condiţiile: 70% în Parlament, voinţă politică, determinare din partea Guvernului, nu este an electoral“, spunea vicepremierul Dragnea, responsabilul de noua reformă administrativă.

În luna februarie, Liviu Dragnea împărţise deja România pe hârtie şi anunţa o nouă unitate administrativă: regiunea. Încă de la început, numărul regiunilor a fost şovăielnic. „Optăm între 8 sau 9 regiuni“, a spus Dragnea la început. Ulterior, numărul acestora a ajuns la 10, dar numai pe hartă. Apoi, Dragnea, pentru a-i împăca pe toţi baronii locali, mai mici sau mai mari, le-a promis că fiecare oraş mai acătării din ţară va fi transformat într-o capitală de regiune, fie ea economică, turistică sau culturală. „Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative“, spunea Dragnea.

Până la urmă, baronii USL nu au căzut la pace, iar Dragnea s-a văzut nevoit să abandoneze marele proiect al regionalizării. La finalul verii, liderul PNL, Crin Antonescu, a venit cu o explicaţie. „Proiectele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizarea“, spunea Crin Antonescu în luna august.

Descentralizare pentru baroni
USL a ţinut morţiş să transfere puterea în mâna baronilor locali şi a rebotezat proiectul regionalizării în proiectul descentralizării. Şi pentru că orice proiect are nevoie de un lider, a fost ales din nou Liviu Dragnea. De această dată, patriarhul descentralizării a iniţiat un proiect de lege, redactat prin metoda „copy-paste“, pe care l-a numit „prima rupere reală de comunism“. Legea a fost adoptată printr-o procedură rapidă: asumarea răspunderii de către Guvern.

Ce prevede procesul descentralizării? Mai multe autorităţi şi instituţii deconcentrate aflate în subordinea ministerelor vor trece în coordonarea autorităţilor locale – Consilii Judeţene, Consilii locale, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene. Altfel spus, baronii locali au fost învestiţi oficial cu puteri nemăsurate. Legea a fost contestată de PDL  la Curtea Constituţională , iar magistraţii vor da o decizie în luna ianuarie.

Proiectele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă Crin Antonescu, preşedinte PNL

Constituţia, poate la anul
În luna mai, Crin Antonescu a fost uns de USL ca şef al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, cu scopul de a orchestra al doilea proiect gigant al USL. Parlamentarii liberali şi social-democraţi s-au aşezat la masă şi au hăcuit masiv actualul text constituţional, aducând în schimb mai multe propuneri scandaloase, care încălcau flagrant separaţia puterilor în stat. Unul dintre ele prevedea ca Legislativul să poată trage la răspundere orice persoană fizică sau juridică, chiar şi pe procurori sau pe judecători. A fost prima încercare a majorităţii USL de a construi un zid în faţa justiţiei şi de a-şi scăpa penalii de anchetele procurorilor.

Şi cum modificarea Constituţiei poate fi făcută numai prin referendum, USL a gândit un proiect legislativ care să-i ducă planul la bun sfârşit: micşorarea pragului la Legea referendumului. Astfel, USL a stabilit câteva condiţii minimale pentru ca Legea fundamentală să fie modificată. „Din numarul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente trebuie să participe la vot un procent de 30%, iar 25% trebuie să exprime un vot valabil, rezultatul stabilindu-se în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, care nu poate fi mai mică de 12,5% plus unu “, spune textul legii.

Procentele de mai sus arată, în limbaj popular, că un român din opt cu drept de vot ar putea decide în problema revizuirii Constituţiei pentru alţi şapte români. „Nu ne putem asigura riscul de a anula aceste proiecte în condiţiile în care 50% plus unu din cetăţenii României de pe toată planeta nu s-ar prezenta la vot“, a motivat Crin Antonescu.

Curtea Constituţională a acceptat modificările, cu condiţia ca ele să fie puse în practică la un an de la promulgarea legii. Preşedintele Traian Băsescu a tras de timp până pe 14 decembrie, astfel încât USL nu mai poate revizui Constituţia înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

PSD, blocat de PNL
USL şi-a mai adăugat în palmaresul politic al anului 2013 alte eşecuri sonore: de la legea pentru exploatarea de la Roşia Montană, la legea amnistiei. În septembrie, liberalii nu au votat ă, după reacţia vehementă a societăţii civile.„Eu sunt acuzat de antepronunţare, dar primul care a spus că votează împotrivă este premierul, care, de altfel, a început un joc destul de parşivel“, spunea Crin Antonescu într-un interviu pentru „Adevărul“. Declaraţia sa a venit în contextul în care Ponta anunţase că susţine proiectul ca prim-ministru, dar votează împotrivă ca deputat. După ce Legea Roşia Montană a fost respinsă, aleşii PSD au copiat pasaje mari din proiect şi le-au trecut în Legea minelor, dar au fost împiedicaţi din nou de liberali, care nu au vrut să voteze.

În ziua de 10 decembrie, cunoscută sub numele de „marţea neagră“, PNL a blocat în Camera Deputaţilor adoptarea mai multor legi controversate, printre care cea privind graţierea şi amnistierea. „Crin Antonescu acum s-a lăsat singur în offside şi nu câştigăm nimic din chestia asta“, a comentat Ponta, care a adăugat: „Nu e prima oară când Crin Antonescu minte, m-am obişnuit. Le spune ceva colegilor, altceva nouă şi alta presei“. În replică, Antonescu  a spus: „Domnul Ponta îşi ia îndrăzneală să mă facă mincinos şi lucrul acesta nu i-l permit“. În afara votului din Parlament, PNL s-a opus, prin vocea lui Crin Antonescu, şi modificărilor operate în Legea noului Cod Penal, dar care nu a mai fost votată în plen.

BĂSESCU: „ACEST URIAŞ ŞI-A ARĂTAT LIMITELE“
Preşedintele Traian Băsescu a anticipat rateul USL şi a pus tunurile pe liderii care şi-au asumat proiectele.„Nu cred că regionalizarea se va face. Acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele. Nu este capabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interior şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate“, spunea Traian Băsescu în august.

Preşedintele a mai afirmat că actualul Guvern şi ministrul Liviu Dragnea au început greşit acest proces. „Au început de la vârf spre bază, în loc să înceapă de la bază spre vârf. Baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii“, a mai spus preşedintele.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Momentele de cumpănă din USL. Cum a rezistat alianţa în 2013

Lobby puternic pentru Regiunea nr. 9. Liviu Dragnea: „Singura regiune posibilă cu două judeţe este Dobrogea“

Crin Antonescu: Nu vreau să fiu un candidat al maşinăriei de vot. Poporul PSD-ist dacă vrea, votează, dacă nu, nu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite