USL, eşecul lui 70 la sută

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E prima şi poate cea mai importantă constatare pe care o fac la finalul USL. Nu e de ajuns să ai 70 la sută sau 7,4 milioane de voturi ca să reuşeşti în politică, iar eu cred că USL nu şi-a atins scopurile. USL nu a reuşit să modifice Constituţia sau să repare găurile din ea care au generat atâta zbucium politic.

USL nu a reuşit să treacă un pachet de măsuri economice care să ducă la creşterea economiei. Această creştere există, dar nu se datorează unor măsuri economice uşor de recunoscut şi care să fie salutate de majoritatea populaţiei.

Nu a reuşit reducerea CAS şi nici trecerea la impozitare diferenţiată. Există anunţuri pentru vara asta, dar nu mai pot fi contabilizate la USL. În ultima lună guvernul a anunţat câteva măsuri care pot stimula economia , dar a fost prea puţin şi prea târziu.

Nu a reuşit nici să-l îndepărteze pe Traian Băsescu, deşi acesta era unul din scopurile declarate. Ba chiar a reuşit să-l facă mai puternic  şi să-l pună în poziţia de a reface jocurile politice la Bucureşti. Mai mult, cred că domnul Băsescu tocmai se bucură de un nou viitor liniştit. Pentru că are ce negocia. Un USL  monolit i-ar fi făcut multe zile negre. Probabil acesta e rezultatul ironic al unei porniri din start greşite.  Războiul cu un om te ajută un timp. Dacă guvernezi, câştigi mai mult.

Există un lucru şi mai rău. Faptul că cele 70 la sută dintre voturi au fost deturnate. Nu cred că cei care l-au vrut jos pe Băsescu sau chiar au crezut în USL au votat pentru amnistie şi graţiere. Nu cred că au votat pentru superimunităţi. Nu cred că au votat pentru blocarea unor instituţii. Nu cred că au votat ca unui grup mic să-i fie bine. Nu au votat ca posturi şi funcţii să fie traficate şi împărţite pentru diverşi apropiaţi

Dimpotrivă. Ei au votat dintr-o profundă dezamăgire faţă de un sistem corupt, abuziv şi ai cărui reprezentanţi au scăpat mereu nepedepsiţi. Au votat împotriva unei imense minciuni. Una care i-a sărăcit pe săraci şi i-a îmbogăţit pe bogaţi. Au votat împotriva celor care au reuşit să spună toate lucrurile corecte şi în realitate au făcut tocmai pe dos. Ei, cei 70 la sută, au ştiu şi au crezut că România nu e pe mâinile cui trebuie. Şi au dat deoparte minciuna poleită ca să constate astăzi că au înlocuit-o cu una sofisticată.

Există şi o parte bună în toate acestea.

Întâi că românii pot să susţină şi să se unească democratic în spatele unor idei bune. Că pot pedepsi drastic prin vot orice putere care le calcă drepturile în mod abuziv. Că pot construi o majoritate a ideilor corecte. Că nu accepta la nesfârşit să-i ignori şi să-i înveţi cu de-a sila că ai idei bune. Şi astfel vor veni unul lângă altul 7,4 milioane să te pedepsească. Pentru adepţii teoriei furtului nesfârşit, vă rog scădeţi 2 milioane şi vedeţi cât iese.

Mai mult, am învăţat că nicio o majoritate nu poate trece peste noi. În România s-a constituit acel nucleu dur care poate opri abuzurile de orice tip. A fost de ajuns ca presa şi opinia publică să spună „Nu” în marţea neagră şi chiar uriaşul 70 la sută să stea în loc. România s-a schimbat şi cred că acesta este momentul în care şi ei vor pricepe ce se întâmplă.

De acum va fi mai uşor. Vor trăi într-un triunghi în care se vor suspecta mereu unul pe altul. De obicei, asta merge în favoarea noastră, căci se vor controla reciproc.

Rămâne doar, ca atunci când vor fi doar ei cu ei, să se întrebe şi să-şi dea acele răspunsuri pe care nu le vor rosti niciodată în public. Ce ar fi putut face pentru România stăpânind o asemenea forţă?

Mai multe analize citiţi şi pe striblea.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite