USL îşi ucide marile proiecte: Constituţia şi regionalizarea, amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizuirea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială, marile proiecte asumate de USL, nu se vor duce la bun sfârşit anul acesta

 După ce s-a lăudat că în decursul acestui an va organiza referendumul de revizuire a Constituţiei, iar apoi va împărţi România în regiuni, USL a făcut, oficial, pasul în spate. Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a anunţat că proiectul regionalizării şi cel al revizuirii Constituţiei ar putea fi promovate  efectiv „în cursul anului viitor“.

„Ele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizarea. Dar cred că e foarte limpede pentru oricine că nu USL, nu noi ca lideri ai acesteia, am decis să amânăm îndeplinirea acestor proiecte“, a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

VINOVATUL: CCR
Liderul liberal nu şi-a asumat eşecul, preferând să arate cu degetul spre vechiul ţap ispăşitor: Curtea Constituţională. „Pur şi simplu o Curte Constituţională în care Traian Băsescu are, în continuare, o majoritate a decis în mod aberant că legea referendumului în noua ei formă este constituţională, dar nu se poate aplica decât peste un an. Nu ne putem asigura riscul de a anula aceste proiecte în condiţiile în care 50% plus unu dintre cetăţenii României de pe toată planeta nu s-ar prezenta la vot“, a motivat liderul PNL.

De altfel, Crin Antonescu a bătut în retragere încă dinainte de a pleca în concediu.  „Posibilitatea ca referendumul să fie amânat după anul care se scurge, deci pus undeva poate chiar cu alegerile prezidenţiale, devine din ce în ce mai mare“, arăta el.

Klaus Iohannis, mâna dreaptă a lui Crin Antonescu în PNL, a stabilit un termen şi mai relaxat pentru realizarea obiectivelor. „Avem timp, până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm“, a arătat, destins, Iohannis, adăugând că liberalii nu se grăbesc cu regionalizarea. „Toată lumea e de acord că e mai bună o regionalizare cu cap, decât una pripită“, a conchis primarul Sibiului.

DRAGNEA S-A REPLIAT
Primele declaraţii concrete privind amânarea procesului de regionalizare au venit din tabăra social-democraţilor. În 18 iulie, vicepremierul Liviu Dragnea, responsabil pentru regionalizare, a admis pentru prima dată că acest proces ar putea fi definitivat anul viitor. „Procesul de modernizare a României este ireversibil. Că se va produce în acest an sau anul viitor, vom vedea, dar acest proces va avea loc“, a precizat Dragnea la Ploieşti.

Discursul lui Dragnea s-a temperat în ultima vreme, după ce, la începutul mandatului, ministrul Dezvoltării Regionale susţinea frenetic că anul 2013 este fezabil pentru realizarea acestui proces. „Sunt toate condiţiile: 70% în Parlament, voinţă politică, determinare din partea Guvernului, nu este an electoral“, spunea Dragnea, în urmă cu câteva săptămâni.

„O PREGĂTIRE MULT MAI MINUŢIOASĂ“
Nici premierul Victor Ponta nu mai credea în realizarea celor două proiecte în acest an. În urmă cu două zile, şeful Executivului a anunţat tranşant că regionalizarea se va realiza anul viitor. „Planul B este că regionalizarea va fi anul viitor. Nu este doar o amânare, ci şi o pregătire mult mai minuţioasă. Regionalizarea este un proiect al României. Eu nu cred că trebuie să reinventăm roata, dar nici să ne opunem atunci când se dovedeşte eficientă. Se va întâmpla în acest mandat, dacă vreţi să fiu foarte politic şi diplomat“, a explicat primul ministru, la Digi24.

„ACEST URIAŞ ŞI-A ARĂTAT LIMITELE“
Preşedintele Traian Băsescu a anticipat rateul USL şi a pus tunurile pe liderii care şi-au asumat proiectele. „Nu cred că regionalizarea se va face. Acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele. Nu este capabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interior şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate“, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că actualul Guvern şi ministrul Liviu Dragnea au început greşit acest proces. „Au început de la vârf spre bază, în loc să înceapă de la bază spre vârf. Baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii“, a mai spus preşedintele. ;

E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizarea. Crin Antonescu, copreşedinte USL
Procesul de modernizare a României este ireversibil. Că se va produce în acest an sau anul viitor, vom vedea. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale

Referendum eşuat

Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Un sondaj recent realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ arată că doar 38,8% din români s-ar prezenta la urne pentru a vota. Dintre românii chestionaţi, 40,7% au declarat că se mai gândesc dacă merg să voteze, în timp ce  9,9% din respondenţi sunt siguri că nu vor participa la vot. CCR a decis că modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul de prezenţă este constituţională în măsura în care nu se aplică în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Decizia se bazează pe recomadările în acest sens formulate de către Comisia de la Veneţia.

Amendamentele scandaloase au fost amânate
Odată cu amânarea oficială a celor două mari proiecte, nu vor mai fi trecute, temporar, în noua Legea fundamentală prevederile controversate, scandaloase, inutile sau ilogice adoptate în numai 11 zile de comisia de revizuire condusă de Crin Antonescu. Conform votului dat în comisie, noua Constituţia urma să prevadă:

  •  „Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, înfaţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat. Chiar dacă au menţionat sintagma „separaţia puterilor în stat“, surse din interiorul USL au declarat pentru „Adevărul“ că magistraţii pot fi chemaţi în continuare în faţa Parlamentului. „Nu se pune problema să fie chemaţi procurorii de caz, dar şeful acelei instituţii poate fi audiat de o comisie parlamentară. Separaţia puterilor în stat este o chestiune de principiu“, au explicat surse din interiorul USL.
  • „Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării“. Acest articol, care oferă puteri nemăsurate Parlamentului, a fost taxat de membrii Comisiei de la Veneţia, care au cerut reformularea articolului.
  • Parlamentarii din Comisia de revizuire l-au scos pe  preşedinte din puterea executivă, pe motiv că i-au conferit şi oficial statutul de „şef al statului”.
  •  Noua Constituţie nu mai permite poporului să iniţieze referendum de modificare a Constituţiei, ci doar alte referendumuri de interes naţional. Dacă această etapă este depăşită, populaţia s-ar putea lovi de o altă barieră: chiar dacă se strâng semnăturile necesare, iniţierea unui referendum nu poate fi făcută decât cu aprobarea Parlamentului.
  • Prin noua Constituţie, numărul deputaţilor nu poate depăşi 300, iar cel al senatorilor nu este precizat.
  • După 23 de ani, stema ţării va fi reintrodusă pe drapelul naţional.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite