USL a scăzut cu 5% după suspendarea lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opţiuni de vot la alegerile parlamentare
Opţiuni de vot la alegerile parlamentare

La numai două luni după ce au preluat puterea executivă, social-liberalii se confruntă cu prima scădere în ceea ce priveşte intenţia de vot a populaţiei pentru alegerile parlamentare.

61, 4% din români ar alege USL la scrutinul din toamnă, arată sondajul pe luna iulie, realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul". Deşi continuă să conducă în clasamentul intenţiei de vot, social-liberalii au suferit o scădere de aproximativ 5% în comparaţie cu procentul înregistrat în luna iunie. Sondajul din urmă cu o lună situa USL la 66,6% în preferinţele oamenilor pentru alegerile parlamentare, cel mai mare scor înregistrat de cele două partide aflate în alianţă.

Uniunea a crescut gradual în topul preferinţelor românilor. Dacă în luna aprilie, când se afla în Opoziţie, USL se afla la o cotă de 48,7%, în luna mai, odată cu preluarea guvernării a crescut în sondaje cu mai bine de 10 procente. De altfel, toate guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii 20 de ani au beneficiat de un val de încredere din partea populaţiei, imediat după instalare.

Luna iunie a însemnat apogeul încrederii de care s-a bucurat USL în rândul populaţiei, fiind creditat cu 66,6% din procente. Însă declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi criticile demnitarilor europeni la adresa Guvernului Ponta i-au făcut pe români să le acorde o bilă neagră social-liberalilor.



PDL, salt de patru procente

De altfel, popularitatea USL poate fi ştirbită şi mai mult, deoarece sondajul a fost realizat în prima partea a lunii iulie, când scandalul privind organizarea referendumului încă nu izbucnise. De partea cealaltă, PDL a intrat pe o turnură ascendentă. Democrat-liberalii s-au raliat mesajelor critice trimise de Uniunea Europeană Guvernului Ponta şi au marşat pe ideea de respectarea statului de drept şi a normelor europene. Astfel, sondajul arată că 16,3% din români ar vota cu democrat-liberalii la alegerile parlamentare, cu aproximativ patru procente mai mult decât cei care şi-au exprimat opinia în luna iunie.

Intenţia populaţiei de a le oferi votul de încredere democrat-liberalilor coincide şi cu creşterea popularităţii lui Băsescu. Acesta şi-a bazat campania în special pe umerii liderilor democrat-liberali, însă, totodată, a devenit şi locomotiva de imagine a partidului.

PP-DD, în picaj

Partidul Poporului- Dan Diaconescu este în scădere de viteză. După ce în luna aprilie reuşea să depăşească PDL în clasament, înregistrând un procent de 18, 7%, acum, formaţiunea condusă de Dan Diaconescu este într-o scădere de turaţie evidentă. Sondajele din ultimele două luni arată că doar 10% din români ar mai alege Partidul Poporului la scrutinul din toamnă. Liderul partidului, Dan Diaconescu, a intrat într-un con de umbră în ultima vreme, iar formaţiunea pe care o conduce  nu s-a poziţionat de nicio parte în timpul duelului electoral dintre USL şi PDL, fapt ce se răsfrânge asupra electoratului.

Singurul partid care ar mai trece pragul electoral este UDMR, după o creştere de aproximativ două procente în luna iulie. Formaţiunea maghiară este pe cale de a-şi recupera electoratul pierdut odată cu înfiinţarea celorlalte două partide ale minorităţii maghiare, PCM şi PPMT, şi poate reedita în toamnă pragul de 7% atins la alegerile din urmă cu patru ani.

Partidele mici, fără şanse la alegeri

În ciuda parteneriatului politic încheiat cu social-liberalii, UNPR ocupă ultima poziţie în topul preferinţelor electorale ale populaţiei, scăzând în ultima lună de la 2,6% la 0,5%.

Chiar dacă are structuri în teritoriu, în urma racolării unor primari de la alte partide, formaţiunea condusă de Gabriel Oprea  nu are o imagine prea bună, fiind formată aproape în totalitate din traseişti politici. În anonimat se zbate şi partidul patronat de Gigi Becali, PNG, care, potrivit sondajului, ar atrage numai aproximativ 0,7% din
voturi.

Singurul partid care a cunoscut o uşoară creştere şi tinde spre pragul electoral este PRM. Dacă în luna iunie partidul era cotat la 1,8 % din opţiuni, după numai patru săptămâni, formaţiunea lui Corneliu Vadim Tudor a reuşit să atragă 2,6% din electorat. De remarcat că PRM a crescut în preferinţele electoratului concomitent cu PDL.

De altfel, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi-a schimbat discursul politic şi i-a înfierat în rândurile revistei pe care o patronează pe liderii USL. Sondajul pe luna iulie mai artă că 2,2% din români ar alege altă formaţiune politică, ceea ce ar da şanse noilor platforme politice de dreapta, create de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi Noua Republică, condusă de Mihail Neamţu, ambii apropiaţi ai lui Traian Băsescu.

Info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite