USL îi poate scurta lui Crin Antonescu mandatul prezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a promulgat Legea referendumului la miezul nopţii, dar calendarul arată că USL încă mai poate modifica Constituţia înainte ca liderul PNL, Crin Antonescu, să ajungă la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a tras de timp cât a putut până a promulgat Legea referendumului cu prag de prezenţă de doar 30% , dar tot nu-i poate împiedica pe liderii USL să modifice Constituţia anul viitor. Conform deciziei Curţii Constituţionale, noua Lege a referendumului intră în vigoare după un an de la promulgare. Cum Traian Băsescu a promulgat legea la ora 23.56 a zilei de 14 decembrie, USL va putea organiza un referendum începând cu 15 decembrie anul viitor.

Calendarul arată că actuala coaliţie de guvernare poate să modifice Constituţia concomitent cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Care este scenariul favorabil? Legea pentru alegerea preşedintelui României spune, negru pe alb, următoarele: „Data alegerilor se stabileşte şi se aduce la cunoştinţa publică de către Guvern cu cel putin 45 de zile înainte de ziua votării şi până la împlinirea a 5 zile de la data expirării mandatului“.  Mandatul preşedintelui Traian Băsescu expiră la data de 21 decembrie 2014, într-o zi de duminică, ceea ce înseamnă că data-limită pentru organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale coincide cu acea zi.

Astfel, Guvernul ar putea stabili ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc în data de 7 decembrie, iar turul al doilea, conform legii, după două săptămâni, adică pe 21 decembrie. La acea dată, termenul de un an impus de Curtea Constituţională va fi deja depăşit, iar  Guvernul ar putea organiza, simultan cu al doilea tur de scrutin, şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, aşa cum îşi doreşte. Derulând filmul evenimentelor, observăm că Traian Băsescu a pierdut la mustaţă duelul cu Ponta şi Antonescu. Dacă CCR ar mai fi întârziat decizia la Legea referendumului încă 7 zile, toate calculele de mai sus ar fi fost de prisos.

Durata mandatului, o enigmă
Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă chiar de Crin Antonescu, i-a tăiat serios din atribuţii preşedintelui şi i-a redus mandatul cu un an, transformându-l într-un preşedinte spectator. Însă, viitorul şef al statului ar trebui să-şi exercite mandatul tot pe actuala Constituţie, deoarece va candida la alegerile prezidenţiale conform legilor  aflate acum în vigoare. Totuşi, viitorul preşedinte al României s-ar putea trezi cu mandatul scurtat şi cu puterile amputate chiar din prima zi la Cotroceni. USL ar putea introduce un nou articol în proiectul de revizuire a Legii fundamentale, prin care să expliciteze faptul că viitorul preşedinte al României va conduce în baza Constituţiei revizuite. Un asemenea articol poartă denumirea de dispoziţie tranzitorie. „În mod normal, Crin Antonescu, sau cine va ieşi preşedintele României, ar trebui să conducă pe vechea Constituţie, însă dacă se introduce o dispoziţie tranzitorie prin care se arată faptul că mandatul se desfăşoara după Constituţia revizuită, atunci mandatul va fi scurtat“, a explicat profesorul de drept Constituţional, Radu Carp.

Ponta vrea, Crin – nu prea
Liderii USL văd cu ochi diferiţi scurtarea mandatului. Premierul Victor Ponta este principalul susţinător al variantei de mai sus: mandat scurtat pentru preşedinte şi referendum pentru modificarea Constituţiei concomitent cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. De partea cealaltă, Crin Antonescu nu ar vrea să-şi scurteze mandatul şi ar prefera să nu existe acele dispoziţii tranzitorii.

Conform legii promulgate de Băsescu, pentru validarea rezultatului referendumului este necesară întrunirea cumulativă a unor condiţii minimale: din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente, trebuie să participe la vot un procent de 30%, iar 25% trebuie să exprime un vot valabil, rezultatul stabilindu-se în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, care nu poate fi mai mică de 12,5% plus unu.

Băsescu avertizează
Traian Băsescu nu pare să cedeze uşor fotoliul de la Cotroceni. Şeful statului i-a avertizat pe liderii USL, în urmă cu două luni, că se gândeşte să-şi ceară înapoi zilele în care a fost suspendat. „Să aibă grijă că s-ar putea să îmi aduc aminte ce scrie în Constituţie, că mandatul preşedintelui este de cinci ani. Şi deocamdată am cam avut vreo două luni în care nu am avut serviciu. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească.  Aş putea cere  Curţii Constituţionale să-mi dea lunile alea înapoi“, a avertizat Băsescu.

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Concluziile unei săptămâni politice dramatice

Cine sunt parlamentarii care au votat pentru modificarea Codului Penal. Toţi liberalii au spus „Da“

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite