USL şi-a dat obştescul sfârşit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabloul politic din România pare complicat, dar este mai simplu decât pare. Evoluţia politică din ultimile luni ne arată un alt PNL, nedispus să-şi sacrifice imaginea şi identitatea pentru ideile fixe ale lui Ponta şi PSD. Care sunt obiectivele lui Victor Ponta?

-Salvarea corupţilor, fie ei în puşcărie sau nu

-Politici sociale=pomeni electorale, destinate câştigării alegerilor din 2014

Ei bine, aceste obiective nu mai sunt acceptate de conducerea PNL, care l-a şi scos la înaintare pe Klaus Iohannis, ca principal buldozer în lupta cu tăvălugul PSD.

O serie întreagă de iniţiative ale premierului Ponta s-au lovit de opoziţia PNL: legea Roşia Montana, graţierea şi amnistia, legea STS, electorata, cota progresivă, multe altele, mai toate iniţiativele legislative ale premierului Ponta au fost blocate de liberali fie în Parlament, fie în plan mediatic.

Din această situaţie premierul Ponta a tras concluzia că nu se mai poate baza pe Antonescu şi PNL, pentru a-şi duce la îndeplinire cele două obiective.

Încă un derapaj grav al PNL.

 Antonescu l-a „reevaluat” pe Voiculescu şi l-a retrogradat de la „camaradul” meu la duşmanul declarat al său şi al PNL.

Cum Voiculescu aşteaptă salvarea de puşcărie de la Ponta, la schimb cu susţinerea trustului său de presă, acest al doilea clivaj şi front deschis de Antonescu pică cum nu se poate mai prost în tabăra PSD.

Victor Ponta mai este presat şi de atacurile susţinute ale DNA şi justiţiei, care dă asalturi peste asalturi la baronii PSD, Nicusor Constantinescu, Mazăre, Nicolescu şi ultimul caz, Cosma, tatăl şi fiul, de ameninţările lui Bunea Stancu că-i va trage pe toţi după el.

Mai grav, ancheta în cazul ASF-Carabulea riscă să se întindă până la însuşi Victor Ponta, care, dacă va fi pus sub urmărire penală, trebuie să demisiomeze imediat. Că lucrurile sunt grave în această anchetă deducem din ultimatumul dat de procurori Camerei Deputaţilor, să-i pună la dispoziţie documentele cerute în 24 de ore, o blasfemie dacă Năstase era la conducerea ţării.

Încercările de a timora procurorii şi judecătorii s-au soldat mai degrabă cu un eşec, de aici şi dorinţa lui Ponta de a-şi subordona STS-ul, ca prim pas de a opri „curentul”,  întru salvarea căpeteniilor PSD de la asaltul justiţiei asupra lor.

Un ministru la Interne, Klaus Iohannis, presupus a nu intra în jocul lui Ponta, de salvare a corupţilor, baronilor, şi chiar a propriei persoane, (spre deosebire de Radu Stroe), era tot ce-i mai lipsea lui Ponta în acest context, într-o bătălie pe libertate sau închisoare.

Chiar şi Nicolaescu la finanţe, nu e sigur că va face jocul pomenilor electorale preconizate de PSD, în lipsa de altceva mai bun, în vederea câştigării alegerilor.

Atacurile vitriolante dintre liderii celor două partide ne arată că nu mai există cale de împăcare.

Toate cele înşirate mai sus sunt argumente că Victor Ponta vreea să scape de liberali din guvern, din USL, care a şi fost înlocuit cu USD.

Ce va face Victor Ponta mai departe?

Încearcă să scape de PNL cu costuri minime în planul imaginii, adică să facă să pară că liberalii au părăsit primii  patul conjugal, de bună voie şi nesiliţi de nimeni.

Într-un viitor guvern USD, în spatele căruia există doar PSD, ceilalţi nu au pretenţii în planul deciziei, Victor Ponta poate relua sarabanda OUG-urilor pe care le-am văzut în iulie 2012.

OUG-urile ar schimba regulile de numire de şefi în procuratură şi ICCJ, ar amputa din prerogativele DNA, ANI şi ICCJ, fără teama de a fi atacate la CCR sau blocate la promulgare de către Preşedintele Băsescu, în lipsa unui Avocat al Poporului care să ţină cu poporul, nu cu Ponta.

Acest plan B al PSD a fost deblocat imediat după revenirea lui Ponta de la Soci, când a fost scos la lumină USD, care să preia, conform lui Ponta, 100% din mesajul, acţiunile şi obiectivele USL. Mai clar de atât nu este necesar.

În concluzie, cum necum, Antonescu a priceput pericolul mortal şi apropierea de puşcărie pe care le comportă rămânerea alături de PSD şi a căutat cu lumânarea iesirea din USL.

E adevărat că proprii baroni PNL nu văd cu ochi buni pierderea contactului cu „ugerul” bugetului de stat, dar Antonescu joacă la şantaj, stiut fiind ca nu poate fi inlocuit in an electoral fără prăbuşirea PNL în neantul politicii.

L-a împins la înaintare pe Iohannis la Interne, ştiind că nu va fi niciodată acceptat de către Victor Ponta.

Iar Victor Ponta pune condiţii inacceptabile pentru liberali, într-o joacă de tipul cine se plictiseşte primul şi pleacă din patul conjugal.

Din tot acest război al nervilor un singur lucru e sigur.

USL şi-a dat obştescul sfârşit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite