Politică

articolul anterior articolul urmator

USL vrea prag de 30% la referendum

8
16 Apr 2013 12:54:41
Autor: Romulus Georgescu
Liderii USL vor micşorarea pragului la referendum  Foto: Adevărul
Liderii USL vor micşorarea pragului la referendum  Foto: Adevărul

Parlamentarii  USL vor un prag de numai 30% pentru  validarea referendumului şi au depus în acest sens un proiect la Senat.

"Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu» - cele două sunt condiţii cumulative", a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Premierul Victor Ponta a anunţat, deasemenea, că Guvernul susţine proiectul de lege.

„Este făcut exact în baza deciziei CCR. Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic şi se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă. Vom da punctul de vedere pozitiv al Guvernului“. a spus Ponta.

În prezent, un referendum este validat dacă la urne se prezintă 50% plus unu din alegătorii aflaţi pe listele electorale.

Anul trecut, USL a încercat să elimine pragul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar tentativa a fost respinsă de Curtea Constituţională. Unul din motive era tocmai faptul că Guvernul încerca să introducă la referendumul pentru demitere un prag diferit faţă de restul referendumurilor.

La ora actuală, un prag redus la referendum ar reduce emoţiile USL în privinţa modificării Constiuţiei. Depăşirea pragului de 50% la referendum s-a dovedit imposibilă în vara anului trecut,  în condiţiile în care Traian Băsescu le-a cerut propriilor sprijinitori să boicoteze referendumul. Acum, Traian Băsescu a anunţat că va îndemna populaţia să nu meargă la referendumul pentru validarea Constituţiei dacă varianta votată de Legislativ nu va conţine printre prevederile sale reducerea numărului de parlamentari la 300 şi un Parlament unicameral.

 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Catalin Mattei
16.04.2013, 13:41:51

avand in vedere ca urmeaza modificarea Constitutiei este un lucru ok si in concordanta cu prevederile din alte tari membre UE... speculatiile cu privire la suspendare nu isi au locul caci cel putin o parte a USL-ului a inteles ca Europa nu mai doreste acest joc

+1 (1 vot)
Gnothi Seauton
16.04.2013, 13:51:02

De ce 30%? Nu mai bine ar pune ei ca pragul sa fie mereu egal cu procentul de sustinatori USL? Asa ar avea si ei o sansa sa scape de Basescu si sa schimbe Constitutia astfel incat sa poate fura fara sa fie deranjati de Justitie. Doar asta e toata miza, nu?

0 (4 voturi)
654815544566
16.04.2013, 13:55:17

In prostia lor nu s-au gandit ca acelasi referendum va putea fi folosit si pentru dizolvarea parlamentului. De fapt cred ca e o miscare buna pentru democratie. In felul astsa ii vom putea sanctiona mai usor.

+1 (3 voturi)
Dumitru Rizoaica
16.04.2013, 15:52:52

CORECT! Trebuie luate toate masurile care fac functionala societatea romaneasca! Numai pescuitorii in ape tulburi, pe care nu ii intereseaza Romania, prefera ca Romania sa ramana "intepenita" in proceduri imposibile! Nu s-a constatat ca praguri de 75%, 50% sau 40% nu se pot atinge, si deci blocheaza functionarea societatii romanesti? Cat de cretin trebuie sa fie cineva pentru a dori sa blocheze functionarea societatii romanesti, sustinand praguri ce nu pot fi atinse?

+1 (3 voturi)
Dumitru Rizoaica
16.04.2013, 15:53:32

BASESCU, PONTA, CRIN SI ZGONEA! Iesiti din NESIMTIREA in care va complaceti de cativa ani, iar pe un subiect punctual de cateva luni! De cativa ani sfidati poporul roman, REFUZAND sa ALEGETI fara echivoc, "politica" pe care voi o considerati mai benefia pentru Romania, dintre cele doua care vi s-au transmis, si pe care toti cei doritori le gasesc prezentate pe blogspot-ul "Dreptate pentru toti"! Daca aceasta ALEGERE este ESENTIALA pentru viitorul Romaniei, "subiectul punctual" amintit mai sus, are in vedere NESIMTIREA cu care tratati dorinta poporului roman, de aduce Parlamentul la NORMALITATE, adica de a egala numarul de parlamentari cu numarul colegiilor in care s-a votat! V-am transmis SOLUTIA (mura-n gura!) la toti! Ea consta din modificarea Legii Nr.35/2008, operatie ce se poate face oricand, maine, peste o luna, peste 6 luni, peste un an, sau peste 2-3 ani! Cu cat mai repede, cu atat mai bine! Intre altele, in Scrisoarea Nr.26.209/27-12-2012, ii spuneam lui Basescu: “Domnule Presedinte! ... in CEL MULT o saptamana, de la inregistrarea acestei Scrisori, puteti iesi PUBLIC in fata Natiunii, pentru a anunta ca sustineti modificarea propusa, si ca invitati la Consultari, pe aceasta tema, toate partidele parlamentare, pentru a le informa si a le solicita acordul de a realiza aceasta modificare, cu ocazia Sesiunii Extraordinare pentru aprobarea Legii Bugetului! (in Ianuarie 2013, n.m.)”. A auzit cineva ca a scos Base un “guit”, si ca a dorit ca numarul parlamentarilor sa fie cel putin egal cu cel al colegiilor in care s-a votat? Eu nu! PS. Jurnalisti romani! Cei pe care va mai intereseaza Romania, cereti politicienilor, in numele poporului roman, sa va raspunda la intrebarile de mai sus!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările