USL vrea prag de 30% la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii  USL vor un prag de numai 30% pentru  validarea referendumului şi au depus în acest sens un proiect la Senat.

"Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu» - cele două sunt condiţii cumulative", a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Premierul Victor Ponta a anunţat, deasemenea, că Guvernul susţine proiectul de lege.

„Este făcut exact în baza deciziei CCR. Toate referendumurile au un singur prag, se respectă în continuare votul politic şi se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul pentru că boicotul nu este o formă de exprimare. 30% participare, minim 25% dintre cei cu drept de vot să decidă. Vom da punctul de vedere pozitiv al Guvernului“. a spus Ponta.

În prezent, un referendum este validat dacă la urne se prezintă 50% plus unu din alegătorii aflaţi pe listele electorale.

Anul trecut, USL a încercat să elimine pragul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar tentativa a fost respinsă de Curtea Constituţională. Unul din motive era tocmai faptul că Guvernul încerca să introducă la referendumul pentru demitere un prag diferit faţă de restul referendumurilor.

La ora actuală, un prag redus la referendum ar reduce emoţiile USL în privinţa modificării Constiuţiei. Depăşirea pragului de 50% la referendum s-a dovedit imposibilă în vara anului trecut,  în condiţiile în care Traian Băsescu le-a cerut propriilor sprijinitori să boicoteze referendumul. Acum, Traian Băsescu a anunţat că va îndemna populaţia să nu meargă la referendumul pentru validarea Constituţiei dacă varianta votată de Legislativ nu va conţine printre prevederile sale reducerea numărului de parlamentari la 300 şi un Parlament unicameral.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite