USR acuză PSD şi PNL că blochează educaţia sexuală în şcoli: O înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR pentru derularea sistematică a cursurilor de informare a elevilor.

”Mai mulţi parlamentari PSD şi PNL, printre care Titus Corlăţean şi Robert Sighiartău, au introdus într-un proiect de lege care avea alt scop, o serie de modificări care practic blochează cursurile de educaţie sexuală în şcoli. Astfel, a fost introdus acordul scris al părinţilor, iar «educaţia sexuală» a fost înlocuită cu «educaţia sanitară».  USR consideră că parlamentarii PSD şi PNL dau dovadă de iresponsabilitate maximă în încercarea de a bloca o lege care încurajează prevenţia şi poate salva destine”, a transmis, joi, USR.

Liderul partidului, Dan Barna, afirmă că ”educaţia e cheia către o viaţă reuşită”.

”Într-o lume modernă, educaţia e cheia către o viaţă reuşită. Să le negi copiilor dreptul la educaţie pentru sănătate, şi respectiv la educaţie sexuală, în baza unor frici medievale în situaţia în care informaţiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism şi iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor. Copiii se protejează prin informaţie şi educaţie, nu prin obscurantism şi frică. Această abordare ne-a adus în situaţia de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

În acest context, USR face un apel la preşedinţii partidelor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, ”să ia atitudine faţă de această iniţiativă nocivă din Parlament, care a fost strecurată pe ascuns, şi poate avea consecinţe grave asupra viitorului copiiilor din România”.

”În forma actuală, legea USR poate scădea, în viitor, numărul minorelor devenite mame şi al avorturilor în rândul tinerelor. În prezent, România este ţara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. În vreme ce în ţările europene educaţia pentru sănătate este obligatorie, în România opţionalul nu a fost realizat în multe şcoli, iar copiii nu au avut acces la informaţii corecte, din surse sigure, cu privire la nutriţie, sănătate, sexualitate, cu scopul de a încuraja prevenţia”, a mai transmis USR.

Potrivit formaţiunii, un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei şi lipsa accesului la educaţie sanitară. Astfel, şase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informaţii privind sănătatea reproducerii sau educaţiei sexuale.

”USR consideră că elevii din România nu pot rămâne captivi mentalităţilor învechite ale parlamentarilor care de 30 de ani nu fac din educaţie o prioritate pentru a oferi copiilor mai multe şanse de reuşită în viaţă”, a mai transmis USR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite